Γεωπολιτικά

Οι «στρατιωτικές επιχειρήσεις» του Ισραήλ επιβαρύνει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ

Οι «στρατιωτικές επιχειρήσεις» του Ισραήλ επιβαρύνει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn

Εννέα μήνες μετά τον πόλεμο στη Γάζα, οι «ισορροπίες» κατά μήκος των βασικών διαχωριστικών γραμμών στη Μέση Ανατολή διαρρηγνύονται όλο και περισσότερο.

Η «στρατιωτική εκστρατεία» του Ισραήλ, επιβαρύνει και το αμερικανικό Ναυτικό, καθώς το δεύτερο παλαιότερο αεροπλανοφόρο του στόλου, το USS Eisenhower, περνάει οκτώ μήνες στη θάλασσα, κοστίζοντας περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια μόνο σε πυρομαχικά, ενώ παράλληλα μειώνει το απόθεμα πολύτιμων πυραυλικών αναχαιτιστών του στρατού.

Κατά τους πρώτους μήνες της εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα, οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου διαφήμιζαν την επιτυχία τους να αποτρέψουν τους πληρεξουσίους του Ιράν από το να παρασύρουν την ευρύτερη περιοχή σε ολοκληρωτική σύγκρουση.

Ωστόσο, σχεδόν εννέα μήνες μετά τον πόλεμο στη Γάζα, οι «ισορροπίες» κατά μήκος των βασικών διαχωριστικών γραμμών στη Μέση Ανατολή διαρρηγνύονται όλο και περισσότερο.

Επαναλαμβανόμενα κύματα αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη απέτυχαν να αχρηστεύσουν τις θανατηφόρες πυραυλικές επιθέσεις των Χούθι κατά της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι αντάρτες της Υεμένης έπληξαν την περασμένη εβδομάδα δύο επιπλέον φορτηγά πλοία, αναγκάζοντας τα πληρώματά τους να εγκαταλείψουν το πλοίο. Το ένα από αυτά, το M/V Tutor, βυθίστηκε το Σαββατοκύριακο, λίγες ημέρες αφότου ομάδες ελικοπτέρων του γαλλικού και του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού βοήθησαν το πλήρωμά του από τις Φιλιππίνες να εκκενωθεί. Ένας πολίτης ναυτικός παραμένει χαμένος στη θάλασσα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν πρόσθετες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των εγκαταστάσεων ραντάρ και των κόμβων διοίκησης και ελέγχου των Χούθι, όπως περιέγραψε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, ως απάντηση. Όμως η προσπάθεια αυτή, μαζί με τις συμμαχικές ναυτικές συνοδείες που αποσκοπούσαν στην αποτροπή επιθέσεων, απέτυχε να αποκαταστήσει την πίστη της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας στην ασφάλεια της διέλευσης από την Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρεται σε νέα έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.

Η αμυντική εκστρατεία επιβαρύνει επίσης το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, καθώς το δεύτερο παλαιότερο αεροπλανοφόρο του στόλου, το USS Eisenhower, περνάει οκτώ μήνες στη θάλασσα, κοστίζοντας περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια μόνο σε πυρομαχικά, ενώ παράλληλα μειώνει το απόθεμα πολύτιμων πυραυλικών αναχαιτιστών του στρατού.

Εν τω μεταξύ, οι Ισραηλινοί ηγέτες απειλούν με επίθεση τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Ειδικοί και πρώην αξιωματούχοι λένε ότι μια τέτοια επίθεση θα πυροδοτούσε πιθανότατα έναν πόλεμο που θα επισκίαζε την καταστροφή που έχει ήδη προκληθεί στη Γάζα. Μια περιορισμένη ισραηλινή εκστρατεία για την απώθηση της λιβανέζικης πολιτοφυλακής πίσω από τα σύνορα, σύμφωνα με το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τη βία είναι μάλλον ανέφικτη, λένε στρατιωτικοί αναλυτές.

Η αμερικανική στρατιωτική ευελιξία και οι διπλωματικές επισκέψεις επί 24ώρου βάσεως από κορυφαίους απεσταλμένους της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να ανακόψουν τον κύκλο της βίας.

Ο Άμος Χόχσταϊν, ο διπλωματικός εκπρόσωπος της Ουάσινγκτον που έχει αναλάβει από τον Λευκό Οίκο τη διαπραγμάτευση για τον τερματισμό της κρίσης, επισκέφθηκε τη Βηρυτό νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να προωθήσει μια πρόταση που θα συνεπαγόταν την αποχώρηση της επίλεκτης δύναμης Radwan της Χεζμπολάχ από τη συνοριακή περιοχή και την ανάπτυξη των Λιβανέζικων Ενόπλων Δυνάμεων (LAF) για την ενίσχυση της υφιστάμενης ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ σε μια νεκρή ζώνη, όπως ανέφερε το Al-Monitor.

Αλλά η LAF χρειάζεται χρηματοδότηση και προμήθειες για να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει τουλάχιστον 6.000 επιπλέον στρατιώτες για το σχέδιο, δήλωσαν στο Al-Monitor πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις. Και οι ανησυχίες παραμένουν ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να απαιτήσει υψηλό τίμημα σε αντάλλαγμα για οποιαδήποτε αποχώρηση.

Αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον θεωρούν την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ως ένα απαραίτητο, αν και όχι επαρκές, πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση τόσο στην Ερυθρά Θάλασσα όσο και κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου. Αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό επειδή οι Χούθι και η Χεζμπολάχ έχουν ορκιστεί να μην σταματήσουν τις επιθέσεις τους μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμό του στη Γάζα.

Με την υποστήριξη του Ιράν, οι Χούθι και η Χεζμπολάχ έχουν δημιουργήσει τεράστια οπλοστάσια θανατηφόρων βλημάτων, τα οποία είναι απίθανο να αποδεκατιστούν στο εγγύς μέλλον, αν δεν υπάρξει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος – κάτι που η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να αποφύγει.

Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες της κυβέρνησης να συγκεντρώσει διεθνή διπλωματική πίεση και οικονομικές κυρώσεις στις δύο πολιτοφυλακές για να τις αναγκάσει να σταματήσουν τις επιθέσεις τους έχουν αποτύχει.

Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες της κυβέρνησης να ασκήσει διεθνή διπλωματική πίεση και οικονομικές κυρώσεις στις δύο πολιτοφυλακές για να τις αναγκάσει να σταματήσουν τις επιθέσεις τους έχουν αποτύχει.

Αυτό σημαίνει ότι η Χεζμπολάχ και οι Χούθι είναι πιθανό να διατηρήσουν κάτι σαν βέτο στα σχέδια ασφαλείας της Ουάσινγκτον στην περιοχή για το προσεχές μέλλον, λένε οι ειδικοί.

“Μας λείπουν τα μη κινητικά εργαλεία”, δήλωσε στο Al-Monitor ο Ντέιβιντ Σένκερ, ο οποίος διετέλεσε κορυφαίος διπλωμάτης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ. “Η Χεζμπολάχ έχει αποτραβηχτεί”.

Οι επικριτές της προσέγγισης της κυβέρνησης επισημαίνουν αυτό που θεωρούν ασυμμετρία μεταξύ του στόχου απεμπλοκής της και της προθυμίας του Ιράν και των πληρεξουσίων του να δημιουργήσουν κλιμάκωση στρατιωτικά.

“Αν η αποφυγή της κλιμάκωσης είναι η ύψιστη προτεραιότητα των ΗΠΑ, τότε είναι λογικό να αποσύρουμε τις δυνάμεις μας από την περιοχή”, υποστήριξε ο πρώην ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ο απόστρατος διοικητής της CENTCOM στρατηγός Φρανκ ΜακΚένζι, σε άρθρο του στην Wall Street Journal.

Αλλά τόσο οι πρώην αξιωματούχοι όσο και οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν σε ένα: ο κίνδυνος καθόδου σε ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση είναι υπαρκτός.

Την Πέμπτη, ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα προειδοποίησε ότι εάν ξεσπάσει μια τέτοια σύγκρουση, “κανένα μέρος” δεν θα είναι ασφαλές εντός του Ισραήλ από το τεράστιο οπλοστάσιο βλημάτων της πολιτοφυλακής. Έφτασε επίσης στο σημείο να απειλήσει την Κύπρο σε περίπτωση που οι ηγέτες της επιτρέψουν στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει καθόλου το έδαφός της σε μια σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ.

“Η Χεζμπολάχ θεωρείται πλέον υπαρξιακό πρόβλημα. Δεν πρόκειται να αποτρέψετε το Ισραήλ από το να ξεκινήσει μια εκστρατεία υποβάθμισης της Χεζμπολάχ”, δήλωσε ο Σένκερ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments