Nέα της αγοράς

Morgan Stanley: Τρεις λόγοι για τους οποίους το δολάριο θα συνεχίσει να είναι ο «βασιλιάς» των νομισμάτων

Morgan Stanley: Τρεις λόγοι για τους οποίους το δολάριο θα συνεχίσει να είναι ο «βασιλιάς» των νομισμάτων

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΥΑΔΙΚΤΥΟ

Ο ρόλος του γουάν, των κρυπτονομισμάτων αλλά και του αμερικανικού χρέους δεν θα είναι αρκετός για να αντιστρέψει το στάτους κβο δεκαετιών

Η θέση του δολαρίου ως το κορυφαίο νόμισμα των κεντρικών τραπεζών και του διεθνούς εμπορίου μάλλον δεν πρόκειται να εξασθενίσει σύντομα, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Αν και αντίπαλοι όπως το κινεζικό γουάν ή το ιαπωνικό γεν ή ακόμη και ένα κοινό νόμισμα των BRICS θα μπορούσαν να απειλήσουν την κυριαρχία του δολαρίου, υπάρχουν βασικοί λόγοι για τους οποίους η κυριαρχία του δολαρίου δεν πρόκειται να χαθεί σύντομα, δήλωσαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley.

«Ποιο νόμισμα θα θέλατε να κατέχετε όταν τα παγκόσμια χρηματιστήρια αρχίσουν να πέφτουν και η παγκόσμια οικονομία τείνει σε ύφεση; Θα θέλατε να τοποθετηθείτε σε δολάρια ΗΠΑ, επειδή αυτή είναι ιστορικά η αντίδραση της συναλλαγματικής ισοτιμίας σε τέτοιου είδους γεγονότα» ανέφερε ο επικεφαλής της στρατηγικής συναλλαγματικών ισοτιμιών της τράπεζας για τις αναδυόμενες αγορές, Τζέιμς Λορντ.

H Morgan Stanley επεσήμανε τρεις παράγοντες που θα διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία του δολαρίου στις χρηματοπιστωτικές αγορές:

Η ρευστότητα του γουάν

Το γουάν της Κίνας, το οποίο οι αξιωματούχοι στο Πεκίνο προσπαθούν να τοποθετήσουν ως διεκδικητή του «στέμματος» στην παγκόσμια σκηνή, δεν είναι αρκετά ρευστό για να διαταράξει πραγματικά την κυριαρχία του δολαρίου, δήλωσαν οι στρατηγικοί αναλυτές. Αυτό οφείλεται εν μέρει στους αυστηρούς κεφαλαιακούς ελέγχους που εφαρμόζει η Κίνα στο νόμισμά της, οι οποίοι περιορίζουν την ποσότητα των μετρητών που μπορούν να εισέλθουν και να εξέλθουν από τη χώρα.

Ερωτήματα παραμένουν επίσης σχετικά με την οικονομία της Κίνας, δεδομένης της μείωσης της καταναλωτικής ζήτησης και της συνεχιζόμενης κρίσης ακινήτων της χώρας.

Αμερικανικό χρέος

Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η εμπιστοσύνη στο δολάριο μειώνεται καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για το αυξανόμενο ισοζύγιο χρέους των ΗΠΑ. Σημειωτέον πως η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει πάνω από 34 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρέος, κάτι το οποίο αποτελεί ποσό ρεκόρ.

Ωστόσο, αυτό φαίνεται να έχει ελάχιστες επιπτώσεις όσον αφορά την εμπιστοσύνη στο αμερικανικό δολάριο, δεδομένης της μακροχρόνιας φήμης του νομίσματος ως ασφαλές περιουσιακό στοιχείο με υψηλή ρευστότητα.

Η εναλλακτική των κρυπτονομισμάτων

Ενώ τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin χαρακτηρίζονται από ρευστότητα, είναι πολύ ευμετάβλητα για να θεωρηθούν πραγματική εναλλακτική λύση στο δολάριο, δήλωσαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley.

Άλλοι οικονομικοί εμπειρογνώμονες έχουν επίσης περιορίσει την πιθανότητα ανατροπής του δολαρίου. Ο εκτοπισμός ενός κυρίαρχου νομίσματος είναι κάτι που συμβαίνει σε διάστημα δεκαετιών, όπως δήλωσαν στο παρελθόν οικονομολόγοι στο Business Insider, καθώς χρειάζεται χρόνος για τη στροφή σε άλλα νομίσματα από τη στιγμή που ένα κυρίαρχο νόμισμα αναγνωρίζεται ως «ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments