Οδηγός

Πότε θα πάρουν το «κοινωνικό μέρισμα» από την έκτακτη εισφορά οι δικαιούχοι

Πότε θα πάρουν το «κοινωνικό μέρισμα» από την έκτακτη εισφορά οι δικαιούχοι

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Πότε θα πάρουν το «κοινωνικό μέρισμα» από την έκτακτη εισφορά οι δικαιούχοι

Τα χρήματα αυτά είναι από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων.
Τα χρήματα αυτά είναι από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων.

Στην επιβολή της έκτακτης εισφοράς 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από δύο ημέρες σε συνένευξή του, σχεδιάζοντας- σύμφωνα με πληροφορίες- το κοινωνικό μέρισμα να δοθεί σε συνταξιούχους, άτομα με αναπηρία και σε άλλες ευάλωτες ομάδες.

Ειδικότερα, το έκτακτο επίδομα αναμένεται να δοθεί σε χιλιάδες συνταξιούχους που δεν θα λάβουν αύξηση στη σύνταξή τους λόγω προσωπικής διαφοράς. Και μοιάζει απίθανο το έξτρα αυτό επίδομα να μην περιλαμβάνει και άλλες κοινωνικές ομάδες ως δικαιούχους. Εφόσον λοιπόν κλειδώσει, αναμένεται να προστεθούν στο πακέτο παροχών και δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού, του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, μακροχρόνια ανέργους κ.α.

«Η χώρα είχε τη δυνατότητα να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση στα κέρδη των διυλιστηρίων για το 2022 και το 2023 και, τώρα που έχουμε μια εικόνα για φέτος, το ΥΠΟΙΚ πήρε αυτή την απόφαση που θεωρώ δίκαιη. Είναι κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης. Τα έσοδα αυτά θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό και θα κατευθυνθούν τα Χριστούγεννα σε ευάλωτους, όπως τους συνταξιούχους, και ειδικά στους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς» είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός.

Επίσης, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα χρήματα θα δοθούν στους δικαιούχους χωρίς αίτηση και λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε στην ανακοίνωσή του: «Σε συνέχεια της επιβολής έκτακτης προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης στις εταιρίες διύλισης για το έτος 2022, θεσπίζεται έκτακτη Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης (Π.Σ.Α.) στις εταιρίες διύλισης με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη φορολογικού έτους 2023.

Η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης θα υπολογιστεί με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη του φορολογικού έτους 2023, όπως αυτά ορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2022/1854, δηλαδή 33% επί των φορολογητέων κερδών του έτους 2023, που υπερβαίνουν το 20% του μέσου όρου των αποτελεσμάτων των ετών 2018 έως 2021.

Σημειώνεται ότι η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης, που υπολογίζεται με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη του 2023, θα βεβαιωθεί εντός του 2024 και θα αποτυπωθεί στις δηλώσεις των εταιριών του φορολογικού έτους 2024».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments