Οικονομία

Κυβέρνηση: Παράθυρο για παρέμβαση για τα ακτοπλοϊκά – φωτιά

Κυβέρνηση: Παράθυρο για παρέμβαση για τα ακτοπλοϊκά – φωτιά

Πηγή Φωτογραφίας: ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Παρέμβαση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Οικονομικών.

Μπαίνοντας στην περίοδο αιχμής της τουριστική κίνησης και με το κόστος στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια να παραμένει τσουχτερό, ερωτηθείς ο κ. Όμηρος Τσάπαλο, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αν μπορεί να υπάρξει παρέμβαση του οικονομικού επιτελείου εκεί, άφησε το ενδεχόμενο ανοιχτό.

“Το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και η Επιτροπή Ανταγωνισμού παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών και στα ακτοπλοϊκά, αλλά και γενικότερα στις υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με το τουριστικό προϊόν και κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη παρεμβαίνει», είπε αρχικά ο κ. Τσάπαλος, χωρίς να αποκλείσει να υπάρξει τελικά παρέμβαση όπως και το 2023.

“Θυμάστε πέρυσι, τέτοια εποχή είχαμε παρέμβει με κυβερνητικές πρωτοβουλίες προκειμένου οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να μειώσουν τα κόμιστρα και πράγματι απέδωσε το συγκεκριμένο μέτρο έστω και για δύο τρεις μήνες μέσα στο καλοκαίρι και αρχές φθινοπώρου. Το ίδιο θα παρακολουθούμε και φέτος και θα πράξουμε εφόσον χρειαστεί».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον έκτακτο φόρο στο διυλιστήρια ανέφερε «Λάβαμε υπόψη τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων αυτών, λάβαμε υπόψη τον μέσο όρο των αντίστοιχων υπερκερδών τα οποία φορολογούνται από τις άλλες χώρες της Ευρώπης που κυμαίνεται κοντά στο 35 με 40% και κρίναμε ότι αυτό είναι και το πιο δίκαιο από όλες τις πλευρές προκειμένου να το εφαρμόσουμε» ανέφερε απαντώντας στην αιχμηρή κριτική της αντιπολίτευσης για το ύψος της εισφοράς που επέβαλε η κυβέρνηση στο διυλιστήρια και το οποίο αντιστοιχεί στο 33% των υπερκερδών τους.

Πρόσθεσε πως «ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των δραστηριοτήτων τους, τα διυλιστήρια, δεν το παράγουν στην Ελλάδα, το εξάγουν στην ουσία. Επομένως και αυτό πρέπει να λάβουμε υπόψιν για να βγάλουμε ουσιαστικά το τελικό ποσοστό που είναι 33%».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Τσάπαλος, τα έσοδα που είχαν αποκτήσει τα διυλιστήρια το 2022 ήταν περισσότερα απ’ ό,τι τον επόμενο χρόνο και φέτος ουσιαστικά αντλούνται άλλα 300 εκατομμύρια, σύνολο κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ από αυτές τις εταιρείες διύλισης.

Στα ύψη οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων 

Οι Έλληνες καλούνται να πληρώσουν μία περιουσία για ακτοπλοϊκά και καταλύματα.

Όπως τονίζουν, μάλιστα, τουριστικοί πράκτορες, είναι προτιμότερο για μία οικογένεια να αναζητήσει ένα πακέτο διακοπών μέσο ξένων πρακτόρων, παρά με τον παραδοσιακό τρόπο. Ακόμα και για ένα ταξίδι τριών ωρών σε κοντινό προορισμό το κόστος των εισιτηρίων στα πλοία, είναι πλέον απαγορευτικό για τη μέση οικογένεια.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός πως γονείς με δύο παιδιά έως 10 ετών για να ταξιδέψουν στις αρχές Ιουλίου, από τον Πειραιά μέχρι την Πάρο μαζί με αυτοκίνητο, θα χρειαστεί να καταβάλλουν 530 ευρώ, ενώ αν τα παιδιά είναι άνω των 10 ετών το κόστος φτάνει τα 632 ευρώ. Από το λιμάνι της Ραφήνας για την Τήνο η ίδια οικογένεια με παιδιά άνω των 10 ετών θα πληρώσει 414 ευρώ, ενώ για ένα ζευγάρι με μοτοσυκλέτα μικρού κυβισμού το κόστος φτάνει τα 200 ευρώ.

«Πλέον για μια μέση ελληνική οικογένεια τα περισσότερα όμορφα νησιά των Κυκλάδων είναι απροσπέλαστα, η κυβέρνηση θα πρέπει να σκύψει και στο συγκεκριμένο θέμα για να μπορέσουν οι τιμές να διατηρηθούν ή να μειωθούν», επεσήμανε τουριστικός πράκτορας.

Την ίδια ώρα, «τσουχτερή» είναι η τιμή των ναύλων αν η οικογένεια επιλέξει τη μακρινή Ρόδο, ένα ταξίδι 18 ωρών, οπότε θα χρειαστεί καμπίνα. Μαζί με το αυτοκίνητο το κόστος του ταξιδιού μετ’ επιστροφής εκτινάσσεται στα 1.014 ευρώ, σχεδόν 200 ευρώ πάνω από τον κατώτατο μισθό.

«Τα ακτοπλοϊκά εισηγήτρια πήραν μεγάλη αύξηση το ’22 με την αύξηση των καυσίμων που έφτασε το 40%. Αυτή η αύξηση δεν έφυγε, έμεινε», ανέφερε ο πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Κρήτης.

Αντίστοιχα για τη Λήμνο από το λιμάνι του Λαυρίου, ένα ταξίδι εννέα ωρών, το κόστος της οικογένειας με αυτοκίνητο και με παιδιά μικρότερα των 10 ετών, στην οικονομική θέση είναι 346 ευρώ, με τα μεγαλύτερα παιδιά 403 ευρώ. Στην περίπτωση, δε, που επιλέξουν καμπίνα το κόστος φτάνει στα 755,40ευρώ. Φορείς της αγοράς πάντως δεν αποκλείουν να υπάρξουν και νέες ανατιμήσεις μέσα στο καλοκαίρι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments