Podcasts | Pagenews Politics #45

Τεμπονέρας: Ο προοδευτικός χώρος έχει ιστορική ευθύνη απέναντι στη χώρα και το λαό

Η πρόταση, που εμείς καταθέσαμε, λέει ότι υπάρχουν ορισμένα κοινά σημεία για να υπάρξει ένα συντονιστικό του αριστερού και του προοδευτικού χώρου

24.06.2024 | 14:17

Listen On:

Τεμπονέρας: Ο προοδευτικός χώρος έχει ιστορική ευθύνη απέναντι στη χώρα και το λαό

Η πρόταση, που εμείς καταθέσαμε, λέει ότι υπάρχουν ορισμένα κοινά σημεία για να υπάρξει ένα συντονιστικό του αριστερού και του προοδευτικού χώρου

Την ανάγκη ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος να αναλάβει την ιστορική ευθύνη που του αναλογεί απέναντι στη χώρα κι το λαό υπογραμμίζει ο Διονύσης Τεμπονέρας, μιλώντας στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου.

Το ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στις ευρωεκλογές και τονίζει πως «οι ευρωεκλογές αποτελούν σημείο καμπής και για το κομματικό και για το πολιτικό σύστημα. Υπάρχουν πολλαπλά μηνύματα, που τα κόμματα πρέπει να διαβάσουν. Έχουν σταλεί από τον λαό σαφή μηνύματα και για την κυβέρνηση και για την αντιπολίτευση. Το υψηλό ποσοστό της αποχής μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Θα έχουμε την ευκαιρία να μελετήσουμε συστηματικά τις επιδόσεις μας, αλλά, επίσης, θα προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε και το μήνυμα της ενίσχυσης των κομμάτων της ακροδεξιάς».

Ανφερόμενος στο εάν υπάρχουν προοπτικές για σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με άλλες δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, ο Διονύσης Τεμπονέρας λέει: «Νομίζω πως πρέπει να διαβάσουμε ξανά και με προσοχή το εκλογικό αποτέλεσμα. Το ποσοστό της αποχής και η άνοδος της ακροδεξιάς δείχνουν πως υπάρχει μια απόσταση ανάμεσα στις ανάγκες της κοινωνίας και τις προγραμματικές θέσεις. Έχουμε μια ΝΔ, η οποία είναι ακόμη ισχυρή, και έχουμε έναν πολυκερματισμένο προοδευτικό χώρο. Καταθέσαμε πρόταση. Η πρόταση, που εμείς καταθέσαμε, λέει ότι υπάρχουν ορισμένα κοινά σημεία για να υπάρξει ένα συντονιστικό του αριστερού και του προοδευτικού χώρου. Αυτή η πρόσκληση δεν αφορά μόνο τα κοινοβουλευτικά εκπροσωπούμενα κόμματα του προοδευτικού χώρου. Θέλουμε να καταλήξουμε σε συγκλίσεις. Το συντονιστικό αυτό μπορεί να βάλει τα θεμέλια για μια κοινή πορεία και να διεκδικήσει με αξιώσεις περαιτέρω στόχους.

Πάμε λοιπόν σε μια συνομοσπονδία κομμάτων και επιθυμούμε να φτιάξουμε ένα minimum κυβερνητικό πρόγραμμα. Θα πρέπει να δούμε το πολιτικό περιεχόμενο, να δούμε την πολιτική πρόταση, να δούμε πώς τοποθετούμαστε σε μεγάλα ζητήματα και να δούμε τα περιθώρια πολιτικής συνεργασίας. Έχουμε την πολιτική ωριμότητα να αφουγκραστούμε τη στιγμή; Έστω ότι ο κ. Μητσοτάκης το επόμενο εξάμηνο ή οκτάμηνο επιλέγει να κάνει εκλογές. Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις να συνεχίσουν να κινούνται σε μια λογική εμφυλίου ή θα πρέπει να συμπράξουν και να βρουν τις συμπτώσεις. Ο προοδευτικός χώρος έχει ιστορική ευθύνη απέναντι στη χώρα και το λαό.

Θα πρέπει να αποφύγουμε μια πασαρέλα προσώπων και να κινηθούμε προς τις προγραμματικές επεξεργασίες και συγκλίσεις». Σε σχέση με τις πρόσφατες απομακρύνσεις στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνεται: «Εγώ έχω μια άμισθη συνεργσία με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα του αντικειμένου μου. Πρόκειται για τα ασφαλιστικά και εραγσιακά ζητήματα. Αυτά είναι ζητήματα που καλό είναι να κουβεντιάζονται στο εσωτερικό του κόμματος, στα όργανα του κόμματος.

Η διαθεσή μας δεν είναι να κάνουμε κριτική. Η διάθεσή μας είναι να συμβάλουμε στον κοινό σκοπό. Από τις ιδέες και τις αξίες μας παρακινούμαστε».

Για την πρόσφατη εκδήλωση του ιδρύματος του Αλέξη Τσίπρα, το στέλεχος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημειώνει πως «ήταν μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Άκουσα πολύ ενδιαφέροντα πράματα για την βιώσιμη ανάπτυξη και την ειρήνη. Όλος ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκεί κι λειτούργησε σαν μια συνάντηση παλαιών και νέων συντρόφων. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει κερδίσει από την Ιστορία να επιλέξει το ρόλο και τον τρόπο της παρέμβασης του. Είναι πολιτικά ενεργός και το επόμενο διάστημα θα μιλάει και θα τοποθετείται».

Τέλος, ερωτηθείς για το αν πρέπει να γίνει πρόταση διαλόγου στον κ. Τσίπρα, ο Διονύσης Τεμπονέρας απαντά λέγοντας πως «αυτές οι διαδικασίες γίνονται συνήθως από τα κάτω. Πρέπει όμως πρώτα να έχουμε χαρτογραφήσει την κοινωνική διεργασία και τα μεγάλα πολιτικά προβλήματα. Να μη βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα να κάνουμε απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος και να δούμε ποιες είναι οι νέες αναγκαιότητες», συμπεραίνει ο κύριος Διονύσης Τεμπονέρας.