Policy Briefs

Αντόνιο Κόστα: Η αμφιλεγόμενη επιλογή των σοσιαλιστών για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Αντόνιο Κόστα: Η αμφιλεγόμενη επιλογή των σοσιαλιστών για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, kthimerini.gr Πορτογαλία: Παραιτήθηκε λάθος

Ο κ. Κόστα εθεωρείτο εδώ και καιρό ως σοσιαλιστική επιλογή για μια κορυφαία θέση στην ΕΕ πριν παραιτηθεί στις 7 Νοεμβρίου 2023 λόγω ενός σκανδάλου διαφθοράς, το «Operation Influencer», το οποίο συγκλόνισε τα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησής του.

Ο Αντόνιο Κόστα έχει οριστεί από τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), για να ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την καταλληλότητά του για τον ρόλο λόγω του σκανδάλου που τον ανάγκασε να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της Πορτογαλίας πέρυσι.

Μέχρι το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλόνισε τα ανώτατα κλιμάκια της πορτογαλικής κυβέρνησης και τον ώθησε να παραιτηθεί στις 7 Νοεμβρίου 2023, ο Αντόνιο Κόστα θεωρούνταν η πρώτη επιλογή των σοσιαλιστών για μια από τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ.

Αυτό το σκάνδαλο συνδέθηκε με την ανάθεση ενεργειακών συμβάσεων και οδήγησε στη δίωξη ενός υπουργού του και του επιτελάρχη του. Ο Αντόνιο Κόστα, τον οποίο αναφέρουν οι ύποπτοι για την υπόθεση, προτίμησε στη συνέχεια να αποσυρθεί, επιβεβαιώνοντας ότι τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού «δεν ήταν συμβατά με καμία υποψία σχετικά με την ακεραιότητά του» .

Παρά το γεγονός αυτό, το όνομά του εξακολουθούσε να αναφέρεται ως πιθανός υποψήφιος πριν από την άτυπη σύνοδο κορυφής που επικεντρώθηκε στις συζητήσεις σχετικά με την κατανομή των κορυφαίων θέσεων εργασίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα (17 Ιουνίου).

Η υπόθεση προκάλεσε ανησυχίες σε ορισμένους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι λίγο πριν από την άτυπη συνάντηση των ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 17 Ιουνίου, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους και ζήτησαν απαντήσεις από τους κύριους σοσιαλιστές διαπραγματευτές, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ (PSOE) και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ. Scholz (SPD).

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το οποίο παραμένει για άλλη μια φορά η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έθιξε το θέμα και ανέφερε την αμαυρωμένη φήμη του κ. Κόστα ως λόγο για να αντιταχθεί στην υποψηφιότητά του .

Το σκάνδαλο Operation Influencer έχει επισημάνει τη διαφθορά και την επιρροή στους τομείς του υδρογόνου και του λιθίου της χώρας.

Οδήγησε επίσης σε έρευνες σε πολλά υπουργεία και στην επίσημη κατοικία του Πρωθυπουργού, καθώς και σε πολλές συλλήψεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής του επιτελάρχη του Αντόνιο Κόστα μετά την ανακάλυψη 75.800 ευρώ στο γραφείο του.

Όταν παραιτήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο, ο κ. Κώστα θεώρησε ότι η πολιτική του καριέρα είχε τελειώσει, λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου: «Έχω ήδη παραιτηθεί από πρωθυπουργός, έχω ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα είμαι υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού. Υπουργό και, για την προβλεπόμενη διάρκεια αυτών των νομικών διαδικασιών, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα κατέχω πλέον κανένα δημόσιο αξίωμα. »

Μέχρι σήμερα, οι έρευνες για τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας συνεχίζονται, αλλά επίσημα δεν έχει εμπλακεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments