Πολιτική

Ευρωπαϊκά πόστα που διαπραγματεύεται η Ελλάδα

H κίνηση «µατ» για την «ενδυνάµωση» του Βορρά, µετά τα χαµηλά ποσοστά της ευρωπαϊκής κάλπης, και τα πρόσωπα-έκπληξη για το κρίσιµο ευρωπαϊκό πόστο.

Τις δύσκολες διαπραγµατεύσεις για την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά χειρίζεται προσωπικά ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο πλαισιώνει η «τετράδα» που γνωρίζει το ευρωπαϊκό παιχνίδι και πραγµατοποιούν επαφές σε κόµµατα και κυβερνήσεις του εξωτερικού.

Πρόκειται για την υφυπουργό Εξωτερικών, πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, τη διευθύντρια του ∆ιπλωµατικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβειρα Αννα-Μαρία Μπούρα, τον βουλευτή Σερρών και γραµµατέα ∆ιεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Νέας ∆ηµοκρατίας, Τάσο Χατζηβασιλείου, και την ειδική σύµβουλο ∆ιεθνούς Πολιτικής και ∆ηµόσιας ∆ιπλωµατίας του πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη.

Μετά τις διαβουλεύσεις του Ιουλίου, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στο παζάρι για τα χαμηλότερα πόστα και το πορτφόλιο που θα αναλάβει η χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χαρτοφυλάκιο αυτό θα είναι ισχυρό και θα επηρεάζει όχι μόνο τη ζωή των Ελλήνων, αλλά και των Ευρωπαίων πολιτών.

Η συζήτηση για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο θα ξεκινήσει μετά την ανάδειξη της προεδρίας της Κομισιόν και θα προηγηθεί ένας πρώτος γύρος καταγραφής προθέσεων.

Ο Ελληνας επίτροπος θα πρέπει να έχει γνώση, ευρωπαϊκή εμπειρία και κατάρτιση, προκειμένου να ανταποκριθεί στον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό τραπέζι. Ωστόσο, πριν από την επιλογή του προσώπου, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο, το οποίο θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την τελική απόφαση του Κ. Μητσοτάκη για τον Ελληνα επίτροπο.

Οι μετοχές του επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά αυξάνονται για την ανανέωση της θητείας του. Αυτή η εξέλιξη θα ήταν σύμφωνη με τη Φον ντερ Λάιεν, αν επανεκλεγεί. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος έχει διατελέσει και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, κερδίζει συνεχώς έδαφος και θα ήταν πολιτική κίνηση για την ενδυνάμωση του Βορρά, μετά τα χαμηλά ποσοστά στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Οι υποψήφιοι για τη θέση του Ελληνα επιτρόπου στην Ε.Ε. περιλαμβάνουν τον ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη, τον πρώην υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου, τον υπουργό Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη, την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως και τον γενικό γραμματέα του ΕΛΚ Θανάση Μπακόλα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να επιλέξει ένα έκπληξη πρόσωπο για αυτήν την κρίσιμη ευρωπαϊκή θέση.

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, οι πιθανοί ρόλοι της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφορούν τα τομείς της Αγροτικής Πολιτικής, της Ανταγωνιστικότητας και της Διεύρυνσης. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Αθήνα ενδιαφέρεται για τα χαρτοφυλάκια της Μετανάστευσης και της Άμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες.

Σχετικά με την Άμυνα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ έχουν ζητήσει τη δημιουργία μιας κοινής ασπίδας για την αεράμυνα της Ευρώπης, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους. Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα να αναλάβει η Πολωνία την Επιτροπή Άμυνας.

Οι ελληνικές προτεραιότητες αναδεικνύονται μέσα από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ τα επόμενα χρόνια, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, την Αγροτική Πολιτική, την κοινή άμυνα και τη Μετανάστευση. Πιθανότατα, η Ελλάδα θα επικεντρωθεί στη διαχείριση κρίσιμων πόρων, με την πιθανότητα να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Γεωργίας. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να διεκδικήσει επίσης τα χαρτοφυλάκια της Γειτονίας και Διεύρυνσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο