Πολιτική

Η Κεντροαριστερά κι οι κόκκινες γραμμές Ανδρουλάκη

Η Κεντροαριστερά κι οι κόκκινες γραμμές Ανδρουλάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [369977] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι το φθινόπωρο, όταν και πιθανότατα θα στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες, το τοπίο στην κεντροαριστερά θα είναι πιο ξεκάθαρο.

Κρίσιμη θεωρείται για τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς η εκλογή του νέου (ή… παλιού) αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη του χώρου, αν και είναι δύσκολο να υπάρξει «συγκόλληση» σε ανώτατο επίπεδο, είναι σαφές ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ανασυγκρότηση δυνάμεων. Σε ό,τι αφορά τη Χαριλάου Τρικούπη ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει εδώ και καιρό δείξει τις προθέσεις του. Δεν πρόκειται να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς εκτιμά ότι θα ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να παγιδέψει το ΠΑΣΟΚ.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε ότι κατάλαβε τις δυσκολίες που συνεπάγεται η αυτοδύναμη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για το 2021. Ήταν ενήμερος για το γεγονός ότι υπήρχε πιθανότητα να μην επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Ήταν επίσης ενήμερος για τις ανησυχίες που εκφράζονταν από τους ακροατές του, που έλεγαν ότι δεν θα αφήσουν τη χώρα ακυβέρνητη. Όλες οι επιλογές περιελάμβαναν κάποιο επίπεδο κινδύνου. Ωστόσο, ο στόχος που είχε θέσει για το 2021 τον υπηρέτησε μέχρι σήμερα.

Ταυτόχρονα, έδειξε ως βασικό του αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ως δυνητικό εταίρο: «Σήμερα είμαστε 2 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ κι ακόμη και εάν ανοίξει ένας διάλογος με τις προοδευτικές δυνάμεις, δεν θα ανοίξει με ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς δύναμη, χωρίς τη δυνατότητα να βάλει πρωταγωνιστικά την ατζέντα του. Το επισημαίνω γιατί με την ίδια ευκολία που σήμερα καταδικάζουμε την κυβερνητική μας προοπτική, και τότε καταδικάζαμε τη δυναμική μας σε έναν ευρύτερο χώρο προοδευτικών ανακατατάξεων».

Αντίθετα, ο Χάρης Δούκας και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης φαίνεται ότι έχουν επιλέξει μια διαφορετική προσέγγιση. Ο δήμαρχος Αθηναίων συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα με τον Κώστα Ζαχαριάδη στις επαναληπτικές εκλογές, ενώ ο Μανώλης Χριστοδουλάκης συναντήθηκε με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Δ. Τεμπονέρα, προκαλώντας ενόχληση στον Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος τότε τον κριτικάρισε δημόσια μέσω του Θ. Γλαβίνα. Και οι δύο πιθανότατα θα εξετάσουν τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή οποιουδήποτε άλλου κόμματος, αλλά φαίνεται ότι είναι πιο ανοικτοί σε πιθανή συνεργασία, πάντα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι το φθινόπωρο, όταν και πιθανότατα θα στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες, το τοπίο στην κεντροαριστερά θα είναι πιο ξεκάθαρο. Στο ΠΑΣΟΚ το μόνο βέβαιο είναι ότι οι υποψήφιοι θα έχουν δείξει τις προθέσεις τους, ελπίζοντας ότι η παρατεταμένη εσωστρέφεια δεν θα έχει καταστροφικές συνέπειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments