Πολιτική

Μετεκλογικές δυσκολίες στην κυβερνητική επανεκκίνηση

Μετεκλογικές δυσκολίες στην κυβερνητική επανεκκίνηση

Πηγή Φωτογραφίας: [368366] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Οι προτεραιότητες και οι δοκιμασίες του Μαξίμου.

«Το εκλογικό μήνυμα ελήφθη και σύντομα οι πολίτες θα το αντιληφθούν», λένε στην κυβέρνηση, δύο εβδομάδες μετά τις ευρωκάλπες.

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι η κοινωνία εξακολουθεί -έστω με αστερίσκους- να εμπιστεύεται τη ΝΔ, αλλά ζητάει από αυτήν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και επιτάχυνση υλοποίησης του κυβερνητικού της προγράμματος.

Για να διευκολυνθεί αυτή η διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε άμεσα σε αλλαγές προσώπων σε υπουργικές θέσεις, ενώ επισκέφθηκε προσωπικά τα υπουργεία και επαναπροσδιόρισε τους στόχους και τα μέσα για την επίτευξή τους. Υπάρχει η προσδοκία ότι αυτή η κυβερνητική επανεκκίνηση θα αναδειχθεί πειστικά προς τα έξω.

Δίνεται έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών, τα οποία αποτελούν κριτήριο για την ψήφο τους. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κράτος, είναι αναγκαίο να γίνουν αλλαγές, καθώς οι πολίτες έχουν εκφράσει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται κρίσιμο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ακρίβειας, που εξακολουθεί να είναι το  περισσότερο σημαντικό ζήτημα για την κυβέρνηση. Σύμφωνα με συνομιλητές του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι αποφασισμένη να λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να περιορίσει τον πληθωρισμό, αρκεί να είναι αποτελεσματικό. Αναφέρονται τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα τον Μάιο ήταν 2,5%, ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών ετών.

«Δεν εφησυχάζουμε, ούτε παραβλέπουμε το πρόβλημα τις ακρίβειας αλλά εφαρμόζουμε πολιτικές που μπορούν να έχουν αποτελέσματα ώστε από τη μείωση του πληθωρισμού να περάσουμε στην αποκλιμάκωση των τιμών. Ήδη, η αποκλιμάκωση των τιμών ξεκίνησε σε ορισμένα προϊόντα τον προηγούμενο μήνα και εντείνουμε τις προσπάθειες για να συνεχιστεί και να επεκταθεί στην αγορά», τονίζουν και ενώ μελετώνται νέες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, προσπαθούν να απομακρύνουν τις προτροπές της αντιπολίτευσης για την υιοθέτηση του ισπανικού μοντέλου για τη μείωση του ΦΠΑ. Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, σημειώνει σε ανάρτησή του ότι η ισπανική εμπειρία δείχνει ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν επηρεάζει μόνιμα τους καταναλωτές, αλλά απλώς εξυπηρετεί τους μεσάζοντες. Αναφέρεται επίσης σε στοιχεία από την έκθεση της ισπανικής κεντρικής τράπεζας. Ο κ. Σκέρτσος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα παραμένει μια σχετικά φθηνή χώρα σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, κατατάσσοντας την 8η στη σχετική λίστα. Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει ότι αυτά δεν δικαιολογούν πανηγυρισμούς, καθώς η χώρα έχει χάσει το 30% των εισοδημάτων της και πρέπει να αναπτυχθεί με υψηλότερους ρυθμούς από την ΕΕ για να ανακτήσει την απώλεια.

Το πρόβλημα των πυρκαγιών αναδεικνύεται ως ένα μείζον ζήτημα, εν μέσω της επιδείνωσης της κλιματικής κρίσης. Το προηγούμενο διήμερο χαρακτηρίστηκε από την υψηλή ταχύτητα των ανέμων, που έφτανε σε πολλές περιπτώσεις τα 95 χιλιόμετρα την ώρα, καθώς βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του καλοκαιριού.

Η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και το υπουργείο υπογραμμίζει την παρουσία του κράτους δίπλα στον πολίτη. Ανακοινώνεται ότι υπάρχουν πλέον 700 περισσότεροι δασοπυροσβέστες, οι μονάδες δασοκομάντος έχουν αυξηθεί από έξι σε δεκέξι και υπάρχει προληπτικό σχέδιο για τον καθαρισμό συγκεκριμένων εκτάσεων. Επιπλέον, υπενθυμίζεται η αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την εγκληματική αμέλεια πρόκλησης πυρκαγιάς.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι την Παρασκευή παρουσιάστηκε βλάβη στη λειτουργία του «112». Όπως έγινε γνωστό, ο πάροχος έσπευσε να την διορθώσει, θέτοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα σε εφαρμογή την backup υποδομή. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, βρίσκεται επίσης σε πλήρη ισχύ σύμβαση συντήρησης του συστήματος, το οποίο χρησιμοποιείται πλέον μαζικά με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments