Πολιτική

Πιέσεις στην κυβέρνηση για δεξιά στροφή

Πιέσεις στην κυβέρνηση για δεξιά στροφή

Πηγή Φωτογραφίας: [361307] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Οι πιέσεις που δέχεται για «στροφή» στην παραδοσιακή βάση του κόμματος και το «μπροστά» που επιλέγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την περίοδο που ακόμα διεκδικούσε τα ηνία της κεντροδεξιάς παράταξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε ότι για εκείνον δεν υπάρχουν «καραμανλικοί», «μητσοτακικοί» και «σαμαρικοί».

Τότε, η ΝΔ χαρακτηρίζονταν ως ένα “κόμμα μηχανισμών” όπου οι προσωπικές σχέσεις και γνωριμίες καθόριζαν την πορεία των μελών μέσα στο κόμμα. Ο νέος πρόεδρος του κόμματος υποσχόταν ότι αυτή η πρακτική θα τερματιζόταν με την ανάληψή του. Από το 2019, η ΝΔ γιόρταζε εκλογικές νίκες και ο Μητσοτάκης εφαρμόζοντας το μοντέλο της πολιτικής “τριγωνοποίησης” και υπερβαίνοντας τα παραδοσιακά δεξιά-αριστερά όρια, δήλωνε ότι είναι ανεξάρτητος από τη λογική των παλαιών πολιτικών ισορροπιών.

Μέχρι πρόσφατα, το παιχνίδι των ισορροπιών μεταξύ των νεοδημοκρατικών τάσεων κρατούσε “χαμηλό προφίλ”. Οι αναταράξεις του περασμένου Οκτωβρίου και ο απρόσμενος αιφνιδιασμός της ευρωκάλπης της 9ης Ιουνίου άνοιξαν τον δρόμο για εσωκομματικές συζητήσεις.

Μέχρι σήμερα, ο Πρωθυπουργός επιδεικνύει τον στρατηγικό προσανατολισμό του προς τον πολιτικό χώρο του Κέντρου, προσπαθώντας να διαμορφώσει το νέο πολιτικό προφίλ της ΝΔ. Ωστόσο, το παρασκήνιο στο κόμμα επιβεβαιώνει ότι στον πέμπτο χρόνο της διακυβέρνησής του, η διαχείριση των ταλαντώσεων στη δεξιά πτέρυγα δεν είναι εγγυημένη όπως επιθυμεί.

Το στοίχημα του Μητσοτάκη να σταθμίζει αποτελεσματικά και τις κινήσεις και τη ρητορική της ΝΔ ανάμεσα σε δύο ακροατήρια (το δεξιότερο και το κεντρώο) είναι «πιο απαιτητικό». Αυτό μαρτυρά η επικοινωνιακή διαχείριση του τελευταίου εκλογικού αποτελέσματος.

Αν το 2019, ως νέος Πρωθυπουργός, ο Μητσοτάκης αναφερόταν στον Ελευθέριο Βενιζέλο ή στις προγραμματικές του δηλώσεις για τον “φιλελεύθερο εκσυγχρονισμό” κατά την έναρξη της ΔΕΘ, το 2024 τον βρίσκουμε να αναφέρεται συνεχώς στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Σε μια συνάντηση με τους υπουργούς του, ανέφερε τη φράση του Καραμανλή “δεν είμαι ούτε δεξιός, ούτε κεντρώος, ούτε αριστερός, ώστε κάθε φορά να μπορώ να επιλέγω τη λύση που συμφέρει τη χώρα μου” (από συνέντευξη του 1981 στον Βάσο Βασιλείου).

Αργότερα, σε μια συνέντευξή του, ο Μητσοτάκης έδειξε ξανά την επιρροή του Καραμανλή, ενώ συχνά αναφερόταν σε αυτόν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Οι πιέσεις από το δεξιότερο κομμάτι της ΝΔ δεν σημαίνουν ότι ο Μητσοτάκης σκοπεύει να αλλάξει κατεύθυνση. Πράγματι, δηλώνει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας τη λέξη “μπροστά” στο πλαίσιο των αναλύσεων μετά τις εκλογές στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι απώλειες ψήφων καταγράφηκαν σε όλο το φάσμα των πολιτικών ιδεολογιών – τόσο από την παραδοσιακή βάση της ΝΔ όσο και από το Κέντρο.

Προσώρας ο Μητσοτάκης επιμένει στη λογική της «πρακτικής» Κεντροδεξιάς και στην «ισορροπία» ανάμεσα σε εξωκοινοβουλευτικούς ή πρόσωπα προερχόμενα από την Κεντροαριστερά και στα στελέχη της παραδοσιακής ΝΔ για τη σύνθεση της κυβέρνησής του.

Ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει μια κλειστή συνεδρίαση με τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, με σκοπό να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές διαφωνίες και να επισημάνει την ανάγκη για ανανέωση και επανεκκίνηση της κυβερνητικής δράσης. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά μετά τις ευρωεκλογές που ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στους βουλευτές του και αναμένεται να ακούσει τις απόψεις τους.

Οι διαφορετικές αναγνώσεις των γαλάζιων στελεχών έχουν οδηγήσει σε αυξημένες γκρίνιες και διαφωνίες για πολιτικές και πρόσωπα, και ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι αυτή η συνεδρίαση θα βοηθήσει στην αποσυμπίεση της κατάστασης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments