Πολιτική

Στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο Μητσοτάκης την Τρίτη

Στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο Μητσοτάκης την Τρίτη

Πηγή Φωτογραφίας: (ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένει την άφιξη του Πρωθυπουργού της Κροατίας Andrej Plenković (δεν εικονίζεται) για συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη (25/06) στις 11:00.

Πιέσεις στην κυβέρνηση για δεξιά στροφή

Την περίοδο που ακόμα διεκδικούσε τα ηνία της κεντροδεξιάς παράταξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε ότι για εκείνον δεν υπάρχουν «καραμανλικοί», «μητσοτακικοί» και «σαμαρικοί».

Τότε, η ΝΔ χαρακτηρίζονταν ως ένα “κόμμα μηχανισμών” όπου οι προσωπικές σχέσεις και γνωριμίες καθόριζαν την πορεία των μελών μέσα στο κόμμα. Ο νέος πρόεδρος του κόμματος υποσχόταν ότι αυτή η πρακτική θα τερματιζόταν με την ανάληψή του. Από το 2019, η ΝΔ γιόρταζε εκλογικές νίκες και ο Μητσοτάκης εφαρμόζοντας το μοντέλο της πολιτικής “τριγωνοποίησης” και υπερβαίνοντας τα παραδοσιακά δεξιά-αριστερά όρια, δήλωνε ότι είναι ανεξάρτητος από τη λογική των παλαιών πολιτικών ισορροπιών.

Μέχρι πρόσφατα, το παιχνίδι των ισορροπιών μεταξύ των νεοδημοκρατικών τάσεων κρατούσε “χαμηλό προφίλ”. Οι αναταράξεις του περασμένου Οκτωβρίου και ο απρόσμενος αιφνιδιασμός της ευρωκάλπης της 9ης Ιουνίου άνοιξαν τον δρόμο για εσωκομματικές συζητήσεις.

Μέχρι σήμερα, ο Πρωθυπουργός επιδεικνύει τον στρατηγικό προσανατολισμό του προς τον πολιτικό χώρο του Κέντρου, προσπαθώντας να διαμορφώσει το νέο πολιτικό προφίλ της ΝΔ. Ωστόσο, το παρασκήνιο στο κόμμα επιβεβαιώνει ότι στον πέμπτο χρόνο της διακυβέρνησής του, η διαχείριση των ταλαντώσεων στη δεξιά πτέρυγα δεν είναι εγγυημένη όπως επιθυμεί.

Το στοίχημα του Μητσοτάκη να σταθμίζει αποτελεσματικά και τις κινήσεις και τη ρητορική της ΝΔ ανάμεσα σε δύο ακροατήρια (το δεξιότερο και το κεντρώο) είναι «πιο απαιτητικό». Αυτό μαρτυρά η επικοινωνιακή διαχείριση του τελευταίου εκλογικού αποτελέσματος.

Αν το 2019, ως νέος Πρωθυπουργός, ο Μητσοτάκης αναφερόταν στον Ελευθέριο Βενιζέλο ή στις προγραμματικές του δηλώσεις για τον “φιλελεύθερο εκσυγχρονισμό” κατά την έναρξη της ΔΕΘ, το 2024 τον βρίσκουμε να αναφέρεται συνεχώς στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Σε μια συνάντηση με τους υπουργούς του, ανέφερε τη φράση του Καραμανλή “δεν είμαι ούτε δεξιός, ούτε κεντρώος, ούτε αριστερός, ώστε κάθε φορά να μπορώ να επιλέγω τη λύση που συμφέρει τη χώρα μου” (από συνέντευξη του 1981 στον Βάσο Βασιλείου).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments