Άλλοι θέλουν σχηματισμό “νέου φορέα της κεντροαριστεράς” με διάλυση των κομμάτων που θα ενταχτούν σ’ αυτόν. Άλλοι προτιμούν διατήρηση των προοδευτικών κομμάτων και εκλογική συνεργασία τους μέσω ενός σχήματος “ομπρέλας” που θα έχει όμως δικό του, “πρωθυπουργίσιμο”, επικεφαλής. Και άλλοι δεν βλέπουν καμία ανάγκη για τα παραπάνω προβάλλοντας το ερώτημα: “εάν οι θέσεις μας, ανά κόμμα, δεν πείθουν, πώς θα πείσει το άθροισμά τους;”.
Ο “μπαξές” των αναζητήσεων που εμφανίστηκε μετά τις ευρωεκλογές συνεχίζεται με ένταση, παρά την καλοκαιρινή χαλάρωση. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές μετά την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, που απασχόλησε ακόμα και τους πιο φανατικούς πολιτικούς συζητητές.
Το επιχείρημα που προκύπτει από αυτήν την κατάσταση είναι η ανάγκη συνεργασίας των αριστερών δυνάμεων στη Γαλλία για να αντιμετωπίσουν την ανοδική πορεία της ακροδεξιάς στις εκλογές της Κυριακής. Θα δείξει αν αυτό το επιχείρημα θα έχει επιτυχία, αν και οι δημοσκοπήσεις δεν προβλέπουν θετικά αποτελέσματα.
Στην πραγματικότητα, οι παραπάνω σχεδιασμοί είχαν γίνει εδώ και πολλούς μήνες, με τους σχεδιαστές να περιμένουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για να τους εφαρμόσουν.
“Τώρα πηγαίνουμε στις ευρωεκλογές με τις ηγεσίες μας και από αύριο θα αναζητήσουμε έναν κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό που θα αντιμετωπίσει τον Μητσοτάκη”, είπε χαρακτηριστικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτιο, αναφερόμενος σε αυτούς που υποστήριξαν και εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη.
Άλλο στέλεχος, φανατικός… αντίπαλος του κ. Κασσελάκη, έλεγε τρεις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές: “το καλύτερο για όλους είναι να πιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε πάνω από 16,5% είτε κάτω από 14%. Στην πρώτη περίπτωση ο Κασσελάκης ‘θα πάρει τ’ όπλο του’ και άρα θα μας διώξει ή θα φύγουμε, ενώ στη δεύτερη περίπτωση… θα τον διώξουμε εμείς. Ένα ποσοστό γύρω στο 15% θα φέρει παραλυσία”.
Η ευχή του δεν εκπληρώθηκε, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο 15% και η “επόμενη μέρα” ξεκίνησε με εσωκομματικές δυσκολίες.
Η απρόσμενη αμφισβήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προκάλεσε αναταραχή, με το αίτημα για εκλογή νέου προέδρου να παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Οι συζητήσεις με τη Χ. Τρικούπη δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς να ξέρουμε ποιος θα είναι ο συζητητής. Ακόμα και μετά το 2,4% που έλαβε η Νέα Αριστερά στις ευρωεκλογές, πολλοί δεν τη θεωρούν “συνομιλητή” στις συζητήσεις.
Όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις που έκαναν ήδη την εμφάνισή τους, το διακύβευμα είναι το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής αυτής της συνεργασίας ή του νέου φορέα – εάν βεβαίως οι εν λόγω προσπάθειες ευοδωθούν.
Η μέτρηση της GPO σχετικά με το ποιο πρόσωπο μπορεί να ενώσει την Κεντροαριστερά έδειξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται με 19%, ενώ οι Κασσελάκης-Ανδρουλάκης ακολουθούν σχεδόν ισόπαλοι με 10,6% και 10,4% αντίστοιχα. Ο Χάρης Δούκας βρίσκεται τέταρτος με 9,3%, ενώ ο “Κανένας” έχει το υψηλότερο ποσοστό με 28,9%.
Από τις απαντήσεις προκύπτει ότι το έργο δεν ξεκινά με καλούς οιωνούς, σύμφωνα με το μοντέλο του μισοάδειου ποτηριού.