Γεωπολιτικά

ΗΠΑ: Δεν μπορούμε να σταματήσουμε το Ισραήλ – Σενάρια κλιμάκωσης του πολέμου

ΗΠΑ: Δεν μπορούμε να σταματήσουμε το Ισραήλ – Σενάρια κλιμάκωσης του πολέμου

Πηγή Φωτογραφίας: housands of Palestinian families who migrated to Khan Younis in Gaza live among the rubble of buildings as a result of Israeli attacks.Ashraf Amra / Anadol

Πρότεινε στη Χεζμπολάχ να διαπραγματευτεί έμμεσα με το Ισραήλ, αντί να κλιμακώσει τις συνοριακές εντάσεις, όπως αναφέρεται στο Axios.

Ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή, Aμος Χόχσταϊν, προειδοποίησε αξιωματούχους στον Λίβανο ότι οι ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να σταματήσουν το Ισραήλ εάν η Χεζμπολάχ συνεχίσει τις επιθέσεις της.

Αυτό μετέδωσε το Axios, επικαλούμενο αξιωματούχους των ΗΠΑ και του Ισραήλ, καθώς και Δυτικό διπλωμάτη που παρακολουθεί τις συζητήσεις.

Ο Χόχσταϊν βρέθηκε στον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα ζητώντας «επείγουσα» αποκλιμάκωση των διασυνοριακών ανταλλαγών πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Επισκέφθηκε δε, το Ισραήλ και είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, καθώς και με ηγέτες της ισραηλινής αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λιβάβου, Ναμπίχ Μπέρι, συνεργάτη της Χεζμπολάχ, ο Χόχσταϊν φέρεται να ζήτησε να σταλεί μήνυμα στον ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, ότι οι ΗΠΑ δεν ελέγχουν το Ισραήλ.

Πρότεινε στη Χεζμπολάχ να διαπραγματευτεί έμμεσα με το Ισραήλ, αντί να κλιμακώσει τις συνοριακές εντάσεις, όπως αναφέρεται στο Axios.

Σύμφωνα με Δυτικό διπλωμάτη που επικαλείται το δημοσίευμα, η Χεζμπολάχ έστειλε με τη σειρά της μηνύματα στις ΗΠΑ μετά την επίσκεψη του απεσταλμένου, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες της οργάνωσης να καταφέρει σοβαρά πλήγματα στο Ισραήλ, αν και δεν επιθυμεί πόλεμο.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν επίσης για το ότι, καθώς συνεχίζονται οι μάχες στη Γάζα, ένας πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης Χεμπζολάχ γίνεται όλο και πιο πιθανός.

Εξέλιξη που θα αναζωπυρώσει τις περιφερειακές εντάσεις και πιθανόν θα εμπλέξει τις ΗΠΑ βαθύτερα στη σύγκρουση.

Δύο από τους κορυφαίους συνεργάτες του Νετανιάχου βρέθηκαν στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για να εξετάσουν διπλωματική λύση.

Το Axios επικαλείται Αμερικανό αξιωματούχο, σύμφωνα με τον οποίο ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι και ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ ενημερώθηκαν από τους συμβούλους του Μπάιντεν ότι η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει πλήρως το Ισραήλ σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος με τη Χεζμπολάχ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments