Διεθνή

Μακρόν: Tα κόμματα της ακραίας αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να προκαλέσουν εμφύλιο πόλεμο

Μακρόν: Tα κόμματα της ακραίας αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να προκαλέσουν εμφύλιο πόλεμο

Πηγή Φωτογραφίας: ILE PHOTO: French President Emmanuel Macron delivers a speech to the French Bakery and Pastry Federation members next to the traditional epiphany cake, at the Elysee Palace, in Paris, France January 13, 2021. Francois Mori/Pool via REUTERS/File Photo

Ο Μακρόν προσπαθεί να ανακόψει την πτωτική πορεία του κόμματός του - Τι είπε σε συνέντευξή του σε podcast της Génération Do It Yourself που μεταδόθηκε τη Δευτέρα το βράδυ

Τα «ακραία» κόμματα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν «εμφύλιο πόλεμο» στη χώρα, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας ότι οι ατζέντες των ακροδεξιών και ακροαριστερών συνδυασμών στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας φέρνουν τους πολίτες τον έναν εναντίον του άλλου.

Το σχέδιο της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης για την αντιμετώπιση του εγκλήματος και της ανασφάλειας «αναφέρεται σε ανθρώπους θρησκείας ή καταγωγής — διχάζει και οδηγεί σε εμφύλιο πόλεμο», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξή του σε podcast της Génération Do It Yourself που μεταδόθηκε τη Δευτέρα το βράδυ. Και πρόσθεσε ότι η ακροαριστερή France Unbowed διαπραγματεύεται επίσης σεχταριστικές πολιτικές που θα προκαλούσαν παρόμοιες εχθροπραξίες.

Τα ολοένα και πιο έντονα σχόλια από το στρατόπεδο του Μακρόν αντικατοπτρίζουν μια τελευταία προσπάθεια να προσελκύσει τους ψηφοφόρους καθώς το κεντρώο κόμμα του ακολουθεί την Εθνική Συσπείρωση και το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο στις δημοσκοπήσεις λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας.

Μια δημοσκόπηση έδειξε μάλιστα ότι το ακροδεξιό κόμμα θα μπορούσε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, αν και το σύστημα ψηφοφορίας δύο γύρων της Γαλλίας κάνει τις προβλέψεις δύσκολες.

Το κάλεσμα Μακρόν

Τις ημέρες μετά το αιφνιδιαστικό κάλεσμα του Μακρόν για εκλογές για την ανανέωση της Εθνοσυνέλευσης πριν από δύο εβδομάδες, οι σύμμαχοί του βγήκαν στον αέρα για να μιλήσουν για τους κινδύνους από την άνοδο στην εξουσία της ακροδεξιάς ή της άκρας αριστεράς. Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ είπε ότι μια κυβέρνηση από την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν θα έβλαπτε την «αστική ειρήνη», χωρίς να παρέχει κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τον ισχυρισμό του. Έχει επίσης προειδοποιήσει ότι τόσο η ακροδεξιά όσο και η αριστερά θα είναι καταστροφικές για την οικονομία.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν κατηγορήσει τον Μακρόν και τους συμμάχους του ότι προκαλούν φόβο για να τρομοκρατήσουν τους ψηφοφόρους. Ο επικεφαλής του γαλλικού κόμματος Unbowed, Jean-Luc Melenchon, απέρριψε τη Δευτέρα το σχόλιο του Μακρόν για τον «εμφύλιο πόλεμο», λέγοντας ότι ο πρόεδρος είναι αυτός που τείνει να διχάσει τους Γάλλους.

«Είναι πάντα κοντά όταν πρόκειται να βάλει φωτιά», είπε, αναφερόμενος στις πρόσφατες πολιτικές εντάσεις στο υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας της Νέας Καληδονίας.

Τα σχόλια από το κόμμα του Μακρόν δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν την άνοδο της Εθνικής Συσπείρωσης και τη συμμαχία της αριστεράς στις δημοσκοπήσεις. Το κόμμα της Λεπέν θα κερδίσει τον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών με ποσοστό 36%, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ifop-Fiducial για τις προθέσεις ψήφου που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Η συμμαχία των αριστερών κομμάτων θα λάβει 29,5%, ενώ η ομάδα του Μακρόν 20,5%.

Κλυδωνισμοί στην αγορά

Οι επενδυτές ξεφορτώθηκαν γαλλικά περιουσιακά στοιχεία τις ημέρες μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Μακρόν, ανησυχώντας για το πώς μια νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας. Η αναταραχή ώθησε το ασφάλιστρο κινδύνου στα γαλλικά ομόλογα έναντι των γερμανικών στο υψηλότερο από το 2012 την περασμένη εβδομάδα, αν και αυτή η διαφορά μειώθηκε ελαφρά τη Δευτέρα.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών έχει οριστεί για τις 30 Ιουνίου, με τον δεύτερο γύρο να προγραμματίζεται για τις 7 Ιουλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments