Nέα της αγοράς

Attica Group: 2η θέση παγκοσμίως στη μεταφορική ικανότητα

Attica Group: 2η θέση παγκοσμίως στη μεταφορική ικανότητα

Πηγή Φωτογραφίας: attica-group.com

Υλοποίηση περιβαλλοντικών επενδύσεων με βάση τον οδικό χάρτη απανθρακοποίησης του ομίλου

Ηγέτης του κλάδου της επιβατηγού ναυτιλίας, κατέχοντας τη 2η θέση παγκοσμίως στη μεταφορική ικανότητα επιβατών, με τη δραστηριοποίηση 45 πλοίων σε 4 χώρες, 63 μοναδικούς προορισμούς και 79 λιμάνια, εξακολουθεί να είναι ο όμιλος της Attica Group.

H ελληνική εταιρεία δραστηριοποιείται με τα εμπορικά σήματα Blue Star Ferries, Hellenic Seaways και ANEK Lines στα ελληνικά νησιά και με ποσοστό 49% στην εταιρεία AFRICA MOROCCO LINKS SA (AML), που πραγματοποιεί δρομολόγια μεταξύ Μαρόκου και Ισπανίας. Παράλληλα διεύρυνε την παρουσία της στον τουριστικό κλάδο, αποκτώντας δύο ξενοδοχεία σε Νάξο και Τήνο. Με 1.882 εργαζόμενους, ο όμιλος το 2023 είχε κύκλο εργασιών 588,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι περιβαλλοντικές επενδύσεις του για τη μείωση του δείκτη εκπομπών GHG από πλοία ανά διανυθέν ναυτικό μίλι ανήλθε στα 19,1 εκατ. ευρώ.

Στο επίπεδο της κοινωνικής υποστήριξης ο όμιλος αύξησε τη συνολική αξία των προγραμμάτων κατά 28%, διανέμοντας 124.564 εκπτωτικά εισιτήρια, ενώ συνέχισε να υλοποιεί και να υποστηρίζει δράσεις εθελοντικής συνεισφοράς, με τη συμμετοχή πάνω από 10% των εργαζομένων του.

Η Attica Group μέσα από μια καθημερινή διαδικασία συνεχίζει να αξιολογεί την απόδοση του 100% των εργαζομένων της, ενώ προχώρησε στην εκπαίδευση του 79,9% και του 69,8% των εργαζομένων γραφείων και πλοίων αντίστοιχα, που αντιστοιχεί σε 13.245 ώρες. Αύξησε επίσης τον αριθμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποίησε κατά 15%, ενώ ενημέρωσε τουλάχιστον μία φορά το 100% των εργαζομένων σε θέματα Υπεύθυνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Το 2023, όπως έχει αναφέρει εξάλλου ο όμιλος, δεν υπήρξε καμία καταγγελία για τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων του στα πλοία, ενώ στο πλαίσιο της πολιτικής του προασπίζει τη γυναικεία ηγεσία, αυξάνοντας τη συμμετοχή γυναικών σε όλες τις διοικητικές θέσεις στα γραφεία και στα πλοία κατά 8,8% και 37,5% αντίστοιχα. Το μεταφορικό έργο του ομίλου παρουσιάζει αύξηση το 2023 σε σχέση με το 2022. Συγκεκριμένα τα πλοία της Attica Group μετέφεραν 6,5 εκατ. επιβάτες, 1 εκατ. ΙΧ οχήματα και 420 χιλ. φορτηγά οχήματα, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 6,6%, του 3,1% και του 1,9% αντίστοιχα σε σχέση με το 2022. Αντίστοιχα αυξήθηκε και ο αριθμός των δρομολογίων σε σχέση με τη χρήση 2022 κατά 8,7%.

Επενδύσεις

Κατά τα τελευταία έτη, η Attica Group υλοποιεί μια σειρά περιβαλλοντικών επενδύσεων για την επίτευξη ολοκληρωμένου πλάνου που περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και αποτελεί τον οδικό χάρτη απανθρακοποίησης του ομίλου.

Πρόκειται για ένα ευρύ φάσμα στόχων που επιτυγχάνονται μέσα από μια σειρά δράσεων που επεκτείνονται από την τροποποίηση και προσαρμογή δρομολογίων για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών αερίων έως τη διεξαγωγή μελέτης για τη χρήση εναλλακτικού καυσίμου σε νεότευκτα πλοία του στόλου.

Εντός του 2023 επένδυσε 6,8 εκατ. ευρώ σε τεχνολογίες βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας του στόλου, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επίσης, ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση πλυντηρίδων καυσαερίων (scrubbers) στα πλοία Superfast I και Superfast II.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του εκτεταμένου επενδυτικού προγράμματος που δίνει βαρύτητα στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και στην αναβάθμιση του στόλου, η Αttica Group προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου του Ομίλου ΟΝΕΧ. Το μνημόνιο, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ και διάρκειας δέκα ετών, προβλέπει την κατ’ αποκλειστικότητα πραγματοποίηση στα ανωτέρω ναυπηγεία των εργασιών συντήρησης, μετασκευής, επισκευής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης των υφιστάμενων πλοίων της Αttica Group, καθώς και της δυνατότητας ναυπήγησης νέων σύγχρονων πλοίων. Πέραν της συμβολής στην κάλυψη των αναγκών του ομίλου, η συμφωνία έχει σημαντική συνεισφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας.

Εξάλλου το 2023 ο γενικός προσανατολισμός της για εφαρμογή ορθών περιβαλλοντικών πρακτικών, που περιορίζουν στο μέτρο του δυνατού τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του δείκτη έντασης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία του ομίλου ανά διανυθέν ναυτικό μίλι κατά 1%, σε σχέση με το έτος βάσης 2019, και των εκπομπών SOx σε όλες τις μορφές κατά 3%.

Επίσης υπήρξε μείωση του δείκτη κατανάλωσης νερού στα πλοία ανά επιβάτη κατά 4,4% και του δείκτη κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ανά εργαζόμενο στα γραφεία της κατά 14,1%. Η πρώτη συμμετοχή του Ομίλου Attica στην αξιολόγηση Standard & Poor’s Global Corporate Sustainability Assessment (CSA), μια από τις πιο απαιτητικές αξιολογήσεις κριτηρίων ESG, επιβεβαίωσε τις προσπάθειες του ομίλου, με την κατάταξή του στο 25% των κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως για τον κλάδο Transportation and Transportation Infrastructure.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments