Nέα της αγοράς

ΔΕΗ: Προς υλοποίηση το σχέδιο δημιουργίας της FiberGrid

ΔΕΗ: Προς υλοποίηση το σχέδιο δημιουργίας της FiberGrid

Πηγή Φωτογραφίας: 2η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ--Ζαππειο Μεγαρο(ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI)

Προς έγκριση από τη γενική συνέλευση το σχέδιο της ΔΕΗ για τη σύσταση θυγατρικής στις τηλεπικοινωνίες

«Σάρκα και οστά» πρόκειται να πάρει το σχέδιο της ΔΕΗ για πιο ουσιαστική και ενδεχομένως δραστήρια είσοδο στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, μέσω του ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών της εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα, την προσεχή Πέμπτη τίθεται προς έγκριση από τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας το σχέδιο απόσχισης του Τηλεπικοινωνιακού Κλάδου και εισφοράς του στην 100% θυγατρική που θα φέρει τον διακριτικό τίτλο FiberGrid.

Ο Τηλεπικοινωνιακός Κλάδος χονδρικής της ΔΕΗ που μεταβιβάζεται στη θυγατρική FiberGrid περιλαμβάνει το «παλαιό» αστικό δίκτυο οπτικών ινών της ΔΕΗ, το οποίο έχει κατασκευαστεί από το έτος 2003 και μετά, το υπό ανάπτυξη «νέο» δίκτυο οπτικών ινών και τα σχετικά στοιχεία ενεργητικού (εξοπλισμός, μηχανήματα κλπ) μαζί με αποθέματα, υλικά, ανταλλακτικά, αναλώσιμα, πληροφοριακά συστήματα κλπ καθώς και από βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους.

Αυτό που δεν πρόκειται να μεταβιβαστεί από τη ΔΕΗ στη νέα εταιρική οντότητα είναι το δικαίωμα χορήγησης σε τρίτους πρόσβασης στο Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ) για την εγκατάσταση οπτικών ινών ή άλλων στοιχείων δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών επί του ΕΔΔΗΕ.

Σημειώνεται ότι τα σχέδια του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ για τη σύσταση της FiberGrid είχαν ανακοινωθεί από τα τέλη Μαΐου, ενώ ήδη από τον Μάρτιο του 2022 είχε παρθεί η στρατηγική απόφαση η ΔΕΗ να επεκταθεί σε νέες δραστηριότητες και προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Ουσιαστικά δηλαδή να καταστεί πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην αγορά χονδρικής, κατά το πρότυπο αντίστοιχων ενεργειακών επιχειρήσεων του εξωτερικού.

Υπενθυμίζεται ότι η απόσχιση αυτή καθ’ αυτή δεν θα επηρεάσει τα οικονομικά στοιχεία του Ομίλου της ΔΕΗ, δεδομένου ότι η FiberGrid ενοποιείται πλήρως, αφού η ΔΕΗ ήδη κατέχει και θα εξακολουθήσει να κατέχει το 100% της «νέας» εταιρείας.

Η δε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας προσδιορίζεται βάσει της αξίας του Τηλεπικοινωνιακού Κλάδου, όπως αυτή αποτυπώνεται σε Έκθεση Αποτίμησης της 14ης Μαΐου. Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας FiberGrid θα αυξηθεί κατά 33.601.984 νέες ονομαστικές μετοχές αξίας 1 ευρώ η κάθε μία, για να ανέλθει στα 63.601.984 ευρώ (που θα αντιστοιχούν σε αντίστοιχο αριθμό ονομαστικών μετοχών του 1 ευρώ).

Το δίκτυο της FiberGrid

Το δίκτυο Fiber to the Home της ΔΕΗ FiberGrid έχει φτάσει έως σήμερα σε 140.000 σπίτια σε 12 δήμους της Αττικής. Ακολούθως, η ετταιρεία ανέθεσε με διαγωνιστική διαδικασία σε 12 αναδόχους την κατασκευή δικτύου Fiber to the Home σε επιπλέον περιοχές στην Αττική και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Καλαμάτα, Λάρισα, Ιωάννινα, Κόρινθο, Τρίκαλα, Κοζάνη, Βέροια, και Μεγαλόπολη.

Απώτερος στόχος της FiberGrid είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025 στις παραπάνω περιοχές. Συνολικά, ο στόχος του Ομίλου ΔΕΗ είναι να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας.

Οι επενδύσεις για την περίοδο 2024-2026 θα ανέλθουν σε περίπου 680 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη εκτίμηση της εταιρείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments