Nέα της αγοράς

Το Euribor και οι δόσεις για τα στεγαστικά δάνεια

Το Euribor και οι δόσεις για τα στεγαστικά δάνεια

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΥΑΔΙΚΤΥΟ

«Όσο πέφτουν τα επιτόκια, οι συνθήκες για δανεισμό θα γίνονται ξανά πιο προσιτές και σταθερές.

Για τρίτο συνεχόμενο μήνα το Euribor 12μήνου φαίνεται να κλείνει με πτώση τον Ιούνιο, γεγονός που ενισχύει τις ελπίδες των Ευρωπαίων δανειοληπτών στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο για μείωση της δόσης τους.

Αν και η μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε περιορισμένη επίδραση, πέντε συνεδριάσεις πριν το κλείσιμο του μήνα, το Euribor 12μήνου βρίσκεται στο 3,674%, σε σύγκριση με 3,68% τον Μάιο. Ο δείκτης υποχώρησε στο 3,703% τον Απρίλιο και έκλεισε τον Μάιο στο 3,680%.

Για την ιστορία, τον Ιούνιο του 2023 το Euribor 12μήνου ήταν στο 4,007%.

Το Euribor 12μήνου είναι ο δείκτης που χρησιμοποιείται περισσότερο για τον υπολογισμό των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου στην ευρωζώνη.

Ο δείκτης ξεκίνησε πάντως τη χρονιά στο 3,609% τον Ιανουάριο, για να ανέλθει στο 3,671% τον Φεβρουάριο και στο 3,718% τον Μάρτιο.

Τους τελευταίους τρεις μήνες το Euribor ξεκίνησε μια καθοδική πορεία λόγω των προβλέψεων για μείωση των επιτοκίων στην Ευρώπη.

Από το ιλιγγιώδες ξεκίνημα του Euribor στα τέλη του 2022, ο δείκτης έχει προκαλέσει αύξηση στις δόσεις των στεγαστικών δανείων και σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο σε εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη.

Οι τράπεζες συνεχίζουν να κάνουν πιο ευέλικτες τις προσφορές στεγαστικών δανείων τους και να διευρύνουν τους όρους, ώστε περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες να αισθάνονται σίγουροι για την αγορά κατοικίας μέσω δανείων. «Όσο πέφτουν τα επιτόκια, οι συνθήκες για δανεισμό θα γίνονται ξανά πιο προσιτές και σταθερές.

Η πορεία της ΕΚΤ Πόσο θα μειωθεί το Euribor θα εξαρτηθεί από το τι θα αποφασίσει η ΕΚΤ και πώς θα εξελιχθεί η αναμέτρηση γερακιών και περιστεριών, αλλά και από το πώς θα συνεχίσει να εξελίσσεται ο πληθωρισμός και η οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή για τις εγχώριες οικονομίες. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά των διαφόρων οικονομικών μεταβλητών, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους»,τονίζουν στη Ναυτεμπορικη, παράγοντες της αγοράς.

Στις 6 Ιουνίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ μείωσε βέβαια τα επιτόκια για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2016, ωστόσο απέφυγε να χαράξει μια καθορισμένη πορεία για το υπόλοιπο του έτους.

Η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης αύξησε μάλιστα τις προβλέψεις της για τον μέσο πληθωρισμό στο 2,5% το 2024 και στο 2,2% το 2025, δύο δέκατα υψηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις. Το 2026, ο πληθωρισμός θα μειωθεί τελικά στο 1,9% , επιτυγχάνοντας τον στόχο της ΕΚΤ.

Το εύρος των προβλέψεων των αναλυτών κυμαίνεται από εκείνους που αναμένουν δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος και σε αυτούς που δεν προβλέπουν καμία, έως εκείνους που προβλέπουν μία μόνο μείωση , πιθανότατα τον Δεκέμβριο.

Πώς θα κινηθεί το Euribor Σε αυτό το πλαίσιο, οι απόψεις των αναλυτών για τη μελλοντική εξέλιξη του Euribor δεν συμπίπτουν.

Ο Χουάν Χοσέ ντελ Βάγιε, επικεφαλής της ανάλυσης στη χρηματιστηριακή εταιρεία Activotrade, πιστεύει ότι, μετά τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, όπως και το Euribor, δεν θα παρουσιάσουν σημαντικές μειώσεις.

Αντίθετα, ο Ρικάρντο Γκούλιας, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας χρηματοοικονομικής RN Tu Solution Hipotecaria, πιστεύει ότι «μετά την καλοκαιρινή σεζόν» θα αρχίσουμε να βλέπουμε «πιο έντονες πτώσεις στο Euribor ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments