Nέα της αγοράς

Τράπεζα Ιαπωνίας: Σήμα για διπλή «νομισματική έκπληξη» τον Ιούλιο

Τράπεζα Ιαπωνίας: Σήμα για διπλή «νομισματική έκπληξη» τον Ιούλιο

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: The Japanese national flag waves at the Bank of Japan building in Tokyo, Japan March 18, 2024. REUTERS/Kim Kyung-Hoon/File Photo

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας μελετά το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων

Σήματα ότι το σχέδιο ποσοτικής σύσφιξης (QT) τον Ιούλιο θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο από ό,τι πιστεύουν οι αγορές , στέλνει η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ), υπογραμμίζοντας ότι μπορεί ακόμη και να συνοδεύεται από αύξηση των επιτοκίων.

Όπως επισημαίνει το Reuters, οι αυθόρμητες υποδείξεις που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα υπογραμμίζουν την πίεση που αντιμετωπίζει η κεντρική τράπεζα στον απόηχο της συνεχιζόμενης πτώσης του γιεν, η οποία θα μπορούσε να ωθήσει τον πληθωρισμό πολύ πάνω από τον στόχο του 2% αυξάνοντας το κόστος εισαγωγής.

Παρά το σοκ της αγοράς ή τη σοβαρή οικονομική ύφεση, το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων θα μπορούσε να είναι στο τραπέζι σε κάθε συνάντηση πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Ιουλίου, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters.

Τα πρακτικά της Τράπεζας της Ιαπωνίας

Η BOJ διατήρησε τα επιτόκια σταθερά γύρω στο μηδέν αυτόν τον μήνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συζήτησαν για την ανάγκη να προχωρήσουν εγκαίρως σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Αυτό θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως ένδειξη ότι η τράπεζα προετοιμάζεται για βραχυπρόθεσμη δράση.

Ο κυβερνήτης Καζούο Ουέντα δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Η απόφαση της 30-31 Ιουλίου θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στις αγορές, καθώς η BOJ σκοπεύει επίσης να ανακοινώσει ένα λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα περικόψει τη μαζική αγορά ομολόγων και θα μειώσει το μέγεθος του ισολογισμού της ύψους 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ουέντα διευκρίνισε ότι η BOJ θα μπορούσε να κάνει μια «σημαντική» περικοπή στην αγορά ομολόγων της, υποδηλώνοντας ότι η κλίμακα της μείωσης θα μπορούσε να είναι μεγάλη για να διασφαλίσει ότι οι αγορές θα αποτινάξουν τα δεσμά του ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων – μια πολιτική που εγκαταλείφθηκε τον Μάρτιο.

Όπως και με άλλες κεντρικές τράπεζες, το επίκεντρο της BOJ θα ήταν να δημιουργήσει ένα σχέδιο QT που να αποφεύγει την πρόκληση ανεπιθύμητων αυξήσεων στις αποδόσεις των ομολόγων.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για το αδύναμο γιεν απαιτούν επίσης το σχέδιο QT να είναι αρκετά φιλόδοξο ώστε να αποφευχθούν οι υποτονικές προσδοκίες της αγοράς και η πρόκληση απότομων πτωτικών στο νόμισμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments