Policy Briefs

Γαλλία: Ολοταχώς προς κυβέρνηση μειοψηφίας

Γαλλία: Ολοταχώς προς κυβέρνηση μειοψηφίας

Πηγή Φωτογραφίας: Bloomberg

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση και οι σύμμαχοί της προηγούνται καθαρά αλλά δεν συγκεντρώνουν τις απαιτούμενες έδρες για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Την Κυριακή, η Γαλλία ψηφίζει στον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, τις οποίες υποχρεώθηκε να προκηρύξει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τις δραματικές απώλειες που υπέστη η παράταξή του στις ευρωεκλογές.

Μετά την ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου στις 7 Ιουλίου, οι Γάλλοι και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα μάθουν τα αποτελέσματα μιας εκ των σημαντικότερων, όπως έχει χαρακτηριστεί, εκλογικών αναμετρήσεων των τελευταίων ετών.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos για τη “France Bleu” που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση(RN) και οι σύμμαχοί του, οι Ρεπουμπλικάνοι του Ερίκ Σιοτί (LR-Ciotti), προηγούνται στην πρόθεση ψήφου (35,5%).

Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP)(Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Κομμουνιστές και Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν) βρίσκεται ακριβώς πίσω, με 29,5%, πολύ μπροστά από την παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν, το «Μαζί» (Ensemble) με 19,5%.

Η δημοσκόπηση της Elabe για το “BFMTV” και την “La Tribune du Dimanche” που δημοσιεύθηκε το Σάββατο προβλέπει ότι το 36% των ψηφοφόρων θα στηρίξει την Εθνική Συσπείρωση, ο οποίος αναμένεται να καταλάβει από 250 έως 280 έδρες στην Εθνοσυνέλευση μαζί με το LR-Ciotti.

Για να αποκτήσει μια παράταξη την απόλυτη πλειοψηφία στην κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου απαιτείται την εκλογή 289 βουλευτών.

Στη Γαλλία, ο ηγέτης του κόμματος που κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές έχει το προνόμιο να τεθεί επικεφαλής της κυβέρνησης. Διορίζεται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο διορισμός του εγκρίνεται από την Εθνοσυνέλευση.

Χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία, ο Ζορντάν Μπαρντελά, υποψήφιος πρωθυπουργός για την Εθνική Συσπείρωση ενδέχεται να επιδιώξει να γίνει πρωθυπουργός με την υποστήριξη και άλλων κομμάτων.

Την περασμένη Παρασκευή, η δημοσκόπηση της Odoxa για τη “Le Nouvel Obs” προέβλεπε ότι το RN και οι σύμμαχοί του θα έπαιρναν το 33% των ψήφων, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο το 28% και το “Μαζί” του Μακρόν το 19%.

Η δημοσκόπηση του Euronews – που βασίζεται στον μέσο όρο των κυριότερων δημοσκοπήσεων – προβλέπει ότι το RN+LR Ciotti θα κερδίσει το 34,8% των ψήφων, ακολουθούμενο από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο με 28,2% και το “Μαζί” με 19,5%.

Μόνο τα κόμματα που θα συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 12,5% των ψήφων μπορούν να περάσουν στον δεύτερο γύρο.

Η απόφαση του Ερίκ Σιοτί να συνδέσει τη δική του λίστα με τον Εθνικό Συναγερμό άλλαξε τους συσχετισμούς δυνάμεων και βύθισε Ρεπουμπλικάνους, καθώς η άλλοτε πανίσχυρη γαλλική γκωλική κεντροδεξιά έχει διασπαστεί και οι υποψήφιοί της ενδέχεται να αποκλειστούν από τον δεύτερο γύρο.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση του Euronews, η παράταξη του Σιοτί θα μπορούσε να φτάσει το 8,5% των ψήφων. Σε αυτό το σενάριο, δεν θα περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά οι ψηφοφόροι του θα μπορούσαν να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα για το τελικό αποτέλεσμα, όπως συμβαίνει και με άλλα μικρότερα κόμματα, όπως το ακροδεξιό “R!” του Ερίκ Ζεμούρ και άλλες αυτόνομες κεντρώες και αριστερές δυνάμεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments