Γαλλία: Το μεταναστευτικό πρόγραμμα της ακροδεξιάς ενόψει εκλογών
Πηγή Φωτογραφίας: Sky News
Ο πρόεδρος του Εθνικού Ράλι (RN), Jordan Bardella, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα (24 Ιουνίου) την επιθυμία του να καταργήσει το δίκαιο της γης στη Γαλλία, μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου, αλλά δεν επέστρεψε στην αντίληψή του για « διπλά σύνορα » ή για το ευρωπαϊκό σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση.
Λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ο Τζόρνταν Μπαρντέλα αποκάλυψε το πρόγραμμα του RN το πρωί της Δευτέρας στο Παρίσι, εάν το κόμμα έβγαινε στην εξουσία το βράδυ της 7ης Ιουλίου.
Μεταξύ των προτεραιοτήτων του ακροδεξιού κινήματος είναι –δεν αποτελεί έκπληξη– το μεταναστευτικό ζήτημα, που κηρύχθηκε « τρίτη μεγάλη έκτακτη ανάγκη», μετά την αγοραστική δύναμη και την ασφάλεια. Ο Τζόρνταν Μπαρντέλα θέλει ιδιαίτερα καλύτερο « έλεγχο της μετανάστευσης» και την κατάργηση του νόμου περί γης.
Μέχρι πριν από λίγους μήνες, ο νόμος επέτρεπε σε κάθε παιδί που γεννιόταν στη Γαλλία, από αλλοδαπούς γονείς, να αποκτήσει αυτόματα τη γαλλική υπηκοότητα σε ηλικία 18 ετών, εάν διέμενε στη χώρα όταν ενηλικιωνόταν και αν είχε ζήσει εκεί τουλάχιστον για πέντε χρόνια από τότε που ήταν 11.
Ο μεταναστευτικός νόμος, που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2024, έκανε αυστηρότερους τους όρους του νόμου περί γης, καταργώντας τον αυτόματο χαρακτήρα του. Ένα παιδί που γεννήθηκε στη Γαλλία, από αλλοδαπούς γονείς, πρέπει τώρα να κινήσει διαδικασία μεταξύ 16 και 18 ετών για να υποβάλει αίτηση για γαλλική ιθαγένεια.
Ο πρόεδρος του RN επιθυμεί να προχωρήσει ακόμη περισσότερο, καταργώντας πλήρως τον νόμο περί γης.
«Η αυτόματη απόκτηση της γαλλικής ιθαγένειας δεν δικαιολογείται πλέον σε έναν κόσμο 8 δισεκατομμυρίων ατόμων, και ενώ καθημερινά η απόδειξη της αδυναμίας μας να ενσωματωθούμε και να αφομοιωθούμε πολλαπλασιάζονται στο έδαφός μας», είπε.
Ο «νόμος έκτακτης ανάγκης» που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι θα πρέπει να αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα, αλλά και να δημιουργήσει ένα ταμείο για την αντικατάσταση της κρατικής ιατρικής βοήθειας (AME) με Vital Emergency Aid (AUV).
Σε νομικό επίπεδο, η κατάργηση της νομοθεσίας περί γης θα μπορούσε να αποδειχθεί περίπλοκη, εκτιμά ο Smaïn Laacher, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Μετανάστευσης και Ασύλου στο ίδρυμα Jean Jaurès.
Ο νόμος έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να περάσει ενώπιον του Συνταγματικού Συμβουλίου « το οποίο δεν θα είναι εύκολο έργο» και, σε περίπτωση συμβίωσης, ο Εμανουέλ Μακρόν θα εξακολουθεί να έχει « τον λόγο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πραγματικές συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου θα πρέπει να αναζητηθούν περισσότερο στον ίδιο τον ορισμό του γαλλικού έθνους και στην ενότητα της χώρας.
«Φοβάμαι το χειρότερο για τους μετανάστες», εξηγεί στο Euractiv. « Η κατάργηση της νομοθεσίας για το έδαφος θα αλλάξει ριζικά τη θέση της μετανάστευσης στη γαλλική κοινωνία και τη σχέση της γαλλικής κοινωνίας με τη μετανάστευση».
Ο Jordan Bardella θέλει τα άτομα που γεννήθηκαν στη Γαλλία από αλλοδαπούς γονείς να υποβάλουν αίτηση για γαλλική υπηκοότητα όταν συμπληρώσουν τα 18, παρόλο που θα έχουν ζήσει στη Γαλλία από τη γέννησή τους.
«Αυτό θα οδηγήσει σε μια σειρά διακρίσεων και προβλημάτων όσον αφορά την προσκόλληση στο γαλλικό έθνος, και επομένως στη γαλλική υπηκοότητα », προειδοποιεί ο Smain Laacher. « Πολλοί άνθρωποι μπορούσαν να πουν στον εαυτό τους «η Γαλλία μας απέρριψε και εμείς την απορρίπτουμε» .
Σύμφωνα με τον ίδιο, το να φανταζόμαστε ότι θα λύσουμε το μεταναστευτικό στη Γαλλία καταργώντας το νόμο περί γης είναι απλώς αδιανόητο.
Όσον αφορά τη μεταναστευτική πτυχή, ο Τζόρνταν Μπαρντέλα δήλωσε ότι ήθελε να αρνηθεί θέσεις υψηλής ευθύνης σε διπλούς υπηκόους, να εκδιώξει αλλοδαπούς παραβάτες και εγκληματίες και να επαναφέρει το αδίκημα της παράνομης διαμονής.
«Αυτά τα μέτρα είναι επικίνδυνα για τους ξένους στη Γαλλία », λέει η Najat Vallaud-Belkacem, πρόεδρος της France Terre d’Asile, η οποία λέει ότι « ανησυχεί» για την άνοδο της ακροδεξιάς.
«Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και οι αιτούντες άσυλο αποτελούν ήδη αντικείμενο υποψίας κατ’ αρχήν και οι παράτυποι μετανάστες θεωρούνται εγκληματίες ή παραβάτες », υπογραμμίζει σε συνέντευξή της στο Euractiv.
Από την ευρωπαϊκή πλευρά, ο Jordan Bardella δεν επέστρεψε άμεσα στην ιδέα του για « διπλά σύνορα », που θα πρέπει να σημαίνει την καθιέρωση ελέγχων στα γαλλικά σύνορα.
Από την άλλη πλευρά, το RN λέει ότι θέλει «να ανοίξει διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους [του] για να διατηρήσει την ελεύθερη κυκλοφορία Σένγκεν μόνο για τους Ευρωπαίους υπηκόους».
Ένα μέτρο που θα ήταν αντίθετο με το σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση, που εγκρίθηκε στις Βρυξέλλες στις 14 Μαΐου, και κατά του οποίου οι ευρωβουλευτές του RN καταψήφισαν. Το RN ανακοίνωσε επίσης στις αρχές Ιουνίου ότι θα καταθέσει έφεση κατά του συμφώνου, με το σκεπτικό ότι η ΕΕ θα υπερέβαινε τις εξουσίες της.
Για να γίνει αυτό, το κόμμα της φλόγας προσφεύγει στο άρθρο 88-6 του Γαλλικού Συντάγματος, το οποίο απαιτεί από την κυβέρνηση να παραπέμψει το θέμα στο Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ), εάν λάβει την υπογραφή 60 βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση. .
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας