Policy Briefs

Κάγια Κάλλας: Η σθεναρή κριτικός της Μόσχας που διεκδικεί να είναι επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ

Κάγια Κάλλας: Η σθεναρή κριτικός της Μόσχας που διεκδικεί να είναι επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Η άκαμπτη στάση της απέναντι στη Ρωσία παραμένει εμπόδιο στην υποψηφιότητά της για ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας αναμένεται να γίνει η νέα επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, αλλά η σταθερή της στάση απέναντι στη Ρωσία παραμένει εμπόδιο στην υποψηφιότητά της για ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες.

Όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντηθούν αυτήν την εβδομάδα (27-28 Ιουνίου) για να αποφασίσουν ποιος θα καταλάβει τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ , δηλαδή τις βασικές θέσεις στους θεσμούς, η Kaja Kallas (Εσθονικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα, Renew) αναμένεται να διαδεχθεί τον Σοσιαλιστή Josep Borrell ως Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας.

Η Εσθονία, που ακολούθησε τα βήματα του πατέρα της στην πολιτική, πληροί τα διπλά κριτήρια του να είναι φιλελεύθερη και ανατολικοευρωπαία, τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ της, δεδομένου ότι μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές στις αρχές Ιουνίου, η παγκόσμια συμφωνία επιδίωκε για κορυφαίες θέσεις πρέπει να είναι γεωγραφικά ισορροπημένη.

Η θέση απέναντι στη Ρωσία Κόρη και εγγονή απελαθέντων στη Σιβηρία, η Κάγια Κάλλας έχει γίνει σφοδρή επικριτής του Κρεμλίνου από τότε που ανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού της Εσθονίας στις αρχές του 2021, δίνοντάς της το παρατσούκλι «η νέα Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης» .

Όταν τα ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώθηκαν στα σύνορα της Ουκρανίας στις αρχές Ιανουαρίου 2022, ήταν μία από τις πρώτες που προειδοποίησε τη Δύση και της ζήτησε να παράσχει άνευ όρων υποστήριξη στην Ουκρανία.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η χώρα της με πληθυσμό 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων έχει παράσχει ακλόνητη υποστήριξη στο Κίεβο, καθιστώντας έναν από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς χορηγούς σε αναλογία με τον πληθυσμό του.

Αυτή η ρητορική έρχεται σε έντονη αντίθεση με εκείνη της Γαλλίας ή της Γερμανίας εκείνη την εποχή, αλλά έκτοτε έχει γίνει συνηθισμένη .

Η προειδοποίησή του να μην αντισταθεί στη Ρωσία και η απόφαση να αφαιρεθούν τα μνημεία της σοβιετικής εποχής τον έφεραν στη λίστα των πιο καταζητούμενων του Κρεμλίνου νωρίτερα φέτος.

Σε συνέντευξή του στο εσθονικό δημόσιο κανάλι ERR , η Κάγια Κάλλας επιβεβαίωσε ότι ο λόγος του Ταλίν έχει πλέον την ίδια βαρύτητα στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αυτή των μεγάλων κρατών.

Υπό την ηγεσία του, η Εσθονία πρότεινε να αγοράσει η ΕΕ πυρομαχικά για λογαριασμό των Είκοσι Επτά προκειμένου να παράσχει αυξημένη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και υιοθέτησε την ιδέα των ευρωομολόγων για την

Η Kaja Kallas υποστήριξε επίσης την ιδέα ενός Ευρωπαίου Επιτρόπου που θα είναι υπεύθυνος για την αμυντική βιομηχανία, καθώς η Ένωση επιδιώκει να γίνει μεγαλύτερος παίκτης σε αυτόν τον τομέα.

Αλλά δεν συμμερίζονται όλοι στο μπλοκ τη θέση του για τη Ρωσία, με ορισμένα κράτη μέλη να φοβούνται ότι ο διορισμός του θα μπορούσε να περιορίσει την εστίαση του μπλοκ στα ανατολικά.

Η έλξη των χωρών του Νότου Εάν οριστεί, η Kaja Kallas θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί επίσης να είναι πειστική σε ζητήματα που επηρεάζουν άλλες περιοχές, όπως η Αφρική, η Μέση Ανατολή και η Λατινική Αμερική.

Σε αυτό το σημείο, ένας αυξανόμενος αριθμός διπλωματών της ΕΕ στις Βρυξέλλες πιστεύει ότι το γεγονός ότι προέρχεται από μια μη αποικιακή χώρα, σε αντίθεση με τους προκατόχους της, θα μπορούσε να είναι πλεονέκτημα.

Η Κάγια Κάλλας έδωσε μια γεύση για το τι θα μπορούσε να κάνει ως κορυφαία διπλωμάτης της Ευρώπης την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της Ουκρανίας στην Ελβετία, στην οποία συμμετείχαν πολλές μη δυτικές χώρες , τις οποίες το Κίεβο και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του ελπίζουν να συσπειρωθούν για τον σκοπό τους.

«Πολλές χώρες υπέφεραν από την αποικιοκρατία, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μου, η οποία ήταν μέρος της Ρωσίας, ενός αποικιακού κράτους, για σχεδόν μισό αιώνα μέχρι το 1990», είπε ο Εσθονός πρωθυπουργός στους συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής.

«Εκείνη την εποχή γινόταν πολύς λόγος για ειρήνη, αλλά ήταν ειρήνη με ρωσικούς όρους, με την καταπίεση παντός εσθονικού», πρόσθεσε.

Εθνικά θέματα Ωστόσο, η Kaja Kallas αντιμετώπισε κριτική στο σπίτι πέρυσι όταν τα εσθονικά μέσα αποκάλυψαν ότι ο σύζυγός της συμμετείχε σε μια εταιρεία που συνέχιζε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία παρά τον πόλεμο, ενώ η ίδια επέκρινε δημόσια εταιρείες που συνέχισαν να συναλλάσσονται με τη Μόσχα.

Η κυβέρνησή του αύξησε επίσης τους φόρους λίγο μετά τις εκλογές του 2023 και έκανε αντιδημοφιλείς περικοπές προϋπολογισμού στον ιδιωτικό τομέα. Η νομιμοποίηση του γάμου ομοφύλων, στην οποία αντιτίθεται σχεδόν η μισή χώρα, έχει επίσης αποδοκιμαστεί από μέρος του πληθυσμού.

Πιο πρόσφατα, η αντιπολίτευση τον κάλεσε να παραιτηθεί μετά από μια υπόθεση άμυνας που τάραξε την τοπική πολιτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments