Πολιτική

Ρήγμα στην Κουμουνδούρου μεταξύ Κασσελάκη – Τσίπρα

Ρήγμα στην Κουμουνδούρου μεταξύ Κασσελάκη – Τσίπρα

Πηγή Φωτογραφίας: [368936] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Εσωκομματικές εντάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Βαθαίνει το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και του Αλέξη Τσίπρα, με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ρίχνει σήμερα «νερό στον μύλο» των σεναρίων σύγκρουσης μεταξύ των δύο πλευρών. «Δυστυχώς παρέλαβα ένα χάος» ανέφερε σε μία ηχηρή ανάρτησή του στα social media για το μέλλον του κόμματός του ο Στέφανος Κασσελάκης, αναφερόμενος στα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνονας ευθείες αιχμές για τον προκάτοχό του στην ηγεσία της Κουμουνδούρου.

Ο ίδιος, στο ίδιο κείμενο ανέφερε με νόημα πως «δεν υπάρχουν τοτέμ στον ΣΥΡΙΖΑ». Είχε προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες η ανακοίνωσή του για την ίδρυση Ινστιτούτου κατά της Ακροδεξιάς, την ίδια ημέρα που ξεκινούσαν οι εκδηλώσεις του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο του πρώην πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Μάλιστα, ο κ. Κασσελάκης, εκείνη την ημέρα φάνηκε να επισπεύδει την παρουσία του στην έναρξη της διάσκεψης, προκειμένου να εμφανιστεί σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων ιδιωτικού καναλιού για να ανακοινώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στην περίπτωση που υπάρξει κοινό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για την ηγεσία και την πρωθυπουργία, ακόμα και απέναντι από τον Αλέξη Τσίπρα.

Η σημερινή ανάρτηση του κ. Κασσελάκη είναι γεμάτη με αιχμές κατά του κ. Τσίπρα, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για «δήθεν σωτήρες». «Τώρα κανάλια, εφημερίδες, δημοσιογράφοι, δημοσκοπήσεις – ολόκληρο το σύστημα θέλει να σας επιβάλλει και το πρόβλημα και τη λύση. Τους δήθεν σωτήρες που θα μπορούν να ελέγξουν», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ ουσιαστικά προανήγγειλε «πόλεμο» κατά του προηγούμενου συστήματος Τσίπρα: «Δυστυχώς τώρα θα αρχίσει μια επίπονη διαδικασία εξορθολογισμού. Θα σας παρουσιάσω και άλλες αλήθειες με στοιχεία στο ερχόμενο διάστημα, για να καταλάβετε τι παρέλαβα. Και οικονομικά και οργανωτικά». Σε άλλο σημείο της ανάρτησής του αναφέρεται πάλι με αιχμές κατά της περιόδου Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν πρόκειται αυτήν τη φορά να έχουμε ένα προεκλογικό πρόγραμμα της τελευταίας στιγμής, ένα copy paste από τα διάφορα τμήματα του κόμματος, με ισορροπίες μεταξύ των διαφόρων «τάσεων», και χωρίς επαρκή κοστολόγηση».

Έκπληξη, ωστόσο, αποτελεί -όπως σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ- ότι χρησιμοποιεί ένα σύνθημα που μοιάζει παραφρασμένο ένα παλιό σύνθημα των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου: «Δεν είμαι ένας εναντίον όλων. Είμαστε πολλοί εναντίον λίγων». Σημειώνεται ότι το σύνθημα του κ. Καμμένου ήταν: «Είμαστε πολλοί, είμαστε ανεξάρτητοι, είμαστε Έλληνες».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται κι αυτός να θέλει να διαγράψει μία διαχωριστική γραμμή με την στρατηγική του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ και κρατά αποστάσεις, αφήνοντας… διακριτικές αιχμές. Για παράδειγμα μιλώντας πρόσφατα στο Eurojam 2024, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε αιχμές για τον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας πως «πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως η απάντηση δεν είναι η αντιπολιτική. Ούτε η μετα-πολιτική που επικεντρώνεται στο να “γίνεσαι viral”, αντί να κινητοποιείς τους πολίτες στη βάση προοδευτικών πολιτικών. Στόχος μας πρέπει να είναι να φέρουμε τους πολίτες πιο κοντά στην πολιτική και την πολιτική πιο κοντά στους πολίτες». Αντίστοιχα, στην διάσκεψη των Ινστιτούτων Τσίπρα και Ζάεφ υπήρξαν ήπιες αιχμές του πρώην πρωθυπουργού για την επικράτηση της επικοινωνίας έναντι της πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο, πως -όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές της Κουμουνδούρου- πως μετά από αυτά απομακρύνθηκαν από τις θέσεις των επιστημονικών συμβούλων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιώργος Τσίπρας, με απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, παράλληλα με τα παραπάνω, στόχος του κ. Κασσελάκη φαίνεται πως είναι η διαμόρφωση ενός προσωποκεντρικού κόμματος, μακριά από τις δομές και την αθρωπογεωγραφία της εποχής Τσίπρα. Ενδεικτικά είναι τα όσα έγραψε σήμερα στην ηχηρή ανάρτησή του. Πρώτον μίλησε για τον «δικό μου ΣΥΡΙΖΑ» (σ.σ «Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ δάνειο από τράπεζα»), ενώ έθεσε σε αμφισβήτηση την ύπαρξη όλων των κομματικών οργάνων. «Ετοιμαστείτε για ριζικές αλλαγές. Θα φτιάξουμε ένα από τα πιο σύγχρονα κόμματα στην Ευρώπη. Με αμεσοδημοκρατία. Μεγαλύτερη δύναμη στη βάση, μικρότερα και ευέλικτα όργανα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο επίκεντρο της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να τεθούν τα think tanks και η σκιώδης κυβέρνηση που θα δημιουργήσει το αμέσως επόμενο διάστημα. «Θα παρουσιάσω μέχρι το τέλος του χρόνου τη σκιώδη κυβέρνησή μας, η οποία θα επιβλέπει τη δημιουργία του προγράμματος – νομοσχεδίων και θα είναι η πρώτη γραμμή της αντιπολίτευσής μας. Για να δώσουμε πρόσωπο σε αυτό που ονομάζουμε “νέος ΣΥΡΙΖΑ” και “σύγχρονη Αριστερά”». Αντίστοιχα, θα δημιουργήσει ένα μητρώο στελεχών, αντιγράφοντας ουσιαστικά το μητρώο στελεχών της ΝΔ.

Σημαντικό στοιχείο της νέας στρατηγικής του Στέφανου Κασσελάκη θα αποτελέσει και ο ακτιβισμός με δράσεις στο πεδίο της κοινωνίας. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι «θα αρχίσουμε με την Παλαιστίνη. Είμαι ήδη σε επικοινωνία με την παλαιστινιακή κυβέρνηση και με τον ΟΗΕ και οργανώνουμε ανθρωπιστική δράση στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας στις αρχές του Σεπτέμβρη. Εννοείται ότι θα είμαι παρών εκεί στην πρώτη γραμμή. Θα μοιραστώ σύνδεσμο ώστε να δηλώσουν ενδιαφέρον όσοι θέλουν να βοηθήσουν – ειδικά γιατροί (και ψυχίατροι), νοσηλευτές, διερμηνείς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments