Πολιτική

Σε Βαλκάνια και Τουρκία στρέφει το βλέμμα η Κυβέρνηση

Σε Βαλκάνια και Τουρκία στρέφει το βλέμμα η Κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: [365868] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 4η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή και τις κινήσεις της Άγκυρας και επιδιώκει να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας χωρίς βέβαια να τρέφει αυταπάτες.

Στη… γειτονιά στρέφει το βλέμμα η Αθήνα, που στέλνει σαφή μηνύματα και υπογραμμίζει πως η ευρωπαϊκή ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων συνδέεται με την πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και την τήρηση θεμελιωδών κανόνων. Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία και μάλιστα χθες στην συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέδειξε την παραβατική συμπεριφορά της γείτονος μετά τις εκλογές. Την ίδια στιγμή σήμερα τα βλέμματα στρέφονται στην Αλβανία καθώς αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για τον Φρέντι Μπελέρη.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στην Άγκυρα και προσπαθεί να διατηρήσει ανοιχτούς τους κανάλια επικοινωνίας, χωρίς να υιοθετεί αυταπάτες. Ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την Αθήνα είναι η αποφυγή αύξησης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός πρόκειται να επισκεφτεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, όπως επεσήμανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας αποφάσισε να μην χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία “Βόρεια Μακεδονία” στον εσωτερικό δημόσιο λόγο, παραβιάζοντας έτσι τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επεσήμανε την ξεκάθαρη ερμηνεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία ισχύει για όλους (erga omnes) και υπογράμμισε ότι η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου είναι αναπόφευκτη. Τέλος, επεσήμανε ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ευρώπη, αλλά η πιστή τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου είναι θεμελιώδης προϋπόθεση.

Επισημαίνεται εδώ πως στην τελετή ορκωμοσίας, που ακολούθησε της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, τόσο ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι όσο και οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης ορκίστηκαν σύμφωνα με το συνταγματικό όνομα της χώρας «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Ωστόσο λίγο νωρίτερα κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του, χαρακτήρισε ως «επαίσχυντο» τον προσδιορισμό «Βόρεια» στην συνταγματική ονομασία της χώρας του, αλλά όπως είπε αποτελεί πλέον μέρος του νομικού συστήματος της χώρας και με τον οποίο, όπως συμπλήρωσε, καλείται να «συνθηκολογήσει».

Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πρόσφατα εκφράσει την ανησυχία του προς τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Επισήμανε ότι ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας θα βρεθεί σε δύσκολη θέση αν επιμείνει σε αυτή τη ρητορική κατά τη συνάντησή τους στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για την 75η επέτειο.

Από την Αθήνα υπογραμμίζεται ότι η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ μέσω μιας συμφωνίας που εξασφάλισε μια ονομασία απέναντι σε όλους. Εάν αυτό αμφισβητηθεί, τότε η χώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις της με την Ελλάδα, αλλά και στις σχέσεις της εντός του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ελπίζει να γίνει μέλος στο μέλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments