SPOTLIGHTS

Η ακτινογραφία του «Σπίτι μου»: Aπό συστημικές τράπεζες το 98% των δανείων

Η ακτινογραφία του «Σπίτι μου»: Aπό συστημικές τράπεζες το 98% των δανείων

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com

Τη μερίδα του λέοντος στις εκταμιεύσεις του προγράμματος έχουν οι 4 μεγάλες τράπεζες. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Δ.ΥΠ.Α για την πορεία του προγράμματος.

Την απόλυτη κυριαρχία των 4 συστημικών τραπεζών, δηλαδή Eurobank – Εθνική – Πειραιώς και Alpha Bank, στην εγχώρια τραπεζική αγορά αποτυπώνουν τα στοιχεία των δανειοδοτήσεων του προγράμματος «Σπίτι μου», πρόγραμμα που αφορά την χρηματοδότηση με προνομιακούς όρους νέων ατόμων και ζευγαριών για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και συγχρηματοδοτείται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης Δ.ΥΠ.Α.

Το συνολικό ύψος του προγράμματος «Σπίτι μου» φτάνει το 1 δισ. ευρώ ποσό που συγχρηματοδοτήθηκε κατά 750 εκατ. ευρώ από τη Δ.ΥΠ.Α. και κατά 250 εκατ. ευρώ από τις εμπορικές τράπεζες.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το μερίδιο αγοράς των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε ότι αφορά τις εκταμιεύσεις δανείων στο πλαίσιο του Προγράμματος ανέρχεται σε… 98%.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, αναφορικά με τις εκταμιεύσεις νέων δανείων με εξασφάλιση οικιστικό ακίνητο προκύπτει ότι στο β΄ εξάμηνο του 2023 χορηγήθηκαν συνολικά 243 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Προγράμματος χορηγήσεις που παρουσίασαν αξιοσημείωτη επιτάχυνση στο δ’ τρίμηνο του 2023 (48 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο και 194 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο του 2023)..

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες κατέβαλαν στο πλαίσιο του «Σπίτι μου» 61 εκατ. ευρώ ενώ η Δ.ΥΠ.Α εισέφερε 184 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Δ.ΥΠ.Α. (Απρίλιος 2024) έχουν εκταμιευθεί 5.228 δάνεια από τις συνολικά 9.909 αιτήσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος, διαμορφώνοντας το ποσοστό εκταμιεύσεων σε 52,7%. Το σχετικά περιορισμένο ποσοστό εκταμιεύσεων εκτιμάται ότι αποτυπώνει τη δυσκολία των νοικοκυριών για την εξεύρεση ακινήτου σε προσιτές τιμές.

Το 57% των εγκεκριμένων αιτήσεων αφορά νέα ζευγάρια και το 4% μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ ο μέσος όρος του εισοδήματος των δικαιούχων ανέρχεται σε περίπου 17.000 ευρώ.

Επιπλέον, το μέσο ποσό δανείου διαμορφώνεται σε 100.147 ευρώ, ο μέσος όρος της εμπορικής αξίας των υπέγγυων ακινήτων σε 135.523 ευρώ, η ηλικία και το μέγεθος των ακινήτων είναι 40 έτη και 91 τ.μ. κατά μέσο όρο αντίστοιχα.

Έρχεται το «Σπίτι μου 2»

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επέκταση του προγράμματος, «Σπίτι μου», που θα φτάσειτα 2 δισ. ευρώ, με στόχο να διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων περιλαμβάνοντας και ζευγάρια έως 50 ετών

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο πρόγραμμα θα τρέξει τον Ιανουάριο του 2025 με, διευρυμένα ηλικιακά όρια καθώς και διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, έως 40.000 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments