Γεωπολιτικά

Σύμβουλοι Τραμπ: Αναστολή βοήθειας ΗΠΑ στην Ουκρανία εάν δεν καθίσει στο τραπέζι με τη Ρωσία

Σύμβουλοι Τραμπ: Αναστολή βοήθειας ΗΠΑ στην Ουκρανία εάν δεν καθίσει στο τραπέζι με τη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Republican presidential candidate and former U.S. President Donald Trump attends a press conference, the day after a guilty verdict in his criminal trial over charges that he falsified business records to conceal money paid to silence porn star Stormy Daniels in 2016, at Trump Tower in New York City, U.S., May 31, 2024. REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Τραμπ, Steven Cheung, σημείωσε ότι μόνο οι δηλώσεις που γίνονται από τον Τραμπ ή εξουσιοδοτημένα μέλη της εκστρατείας του θα πρέπει να θεωρούνται επίσημες, ανέφερε το πρακτορείο Reuters.

Ο τέως (και εκ νέου υποψήφιος) πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρέλαβε από συνεργάτες του σχέδιο για τη διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Κίεβο στην περίπτωση που η Ουκρανία αρνηθεί να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για ειρήνη με τη Μόσχα.

Δύο βασικοί σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ τού παρουσίασαν ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία -αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές- που περιλαμβάνει την αίρεση ότι η Ουκρανία θα λάβει περισσότερα αμερικανικά όπλα μόνο εάν ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προειδοποιούσαν ταυτόχρονα τη Μόσχα ότι οποιαδήποτε άρνηση διαπραγμάτευσης θα οδηγούσε σε αυξημένη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, δήλωσε σε συνέντευξή του ο απόστρατος υποστράτηγος Keith Kellogg, ένας από τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας του Τραμπ.

Σύμφωνα με το σχέδιο που καταρτίστηκε από τους Kellogg και Fred Fleitz, οι οποίοι υπηρέτησαν και οι δύο ως επιτελάρχες στο συμβούλιο εθνικής ασφάλειας του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του την περίοδο 2017-2021, θα υπήρχε κατάπαυση του πυρός με βάση τις τρέχουσες γραμμές του μετώπου κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Οι δύο άνδρες παρουσίασαν τη στρατηγική τους στον Τραμπ και ο πρώην πρόεδρος απάντησε θετικά, είπε ο Fleitz. “Δεν ισχυρίζομαι ότι συμφώνησε με αυτό ή συμφωνούσε με κάθε λέξη του, αλλά ήμασταν στην ευχάριστη θέση να λάβουμε τη θετική του ανταπόκριση”, είπε.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Τραμπ, Steven Cheung, σημείωσε ότι μόνο οι δηλώσεις που γίνονται από τον Τραμπ ή εξουσιοδοτημένα μέλη της εκστρατείας του θα πρέπει να θεωρούνται επίσημες, ανέφερε το πρακτορείο Reuters.

Η στρατηγική την οποία σκιαγράφησαν οι Kellogg και Fleitz είναι το πιο λεπτομερές σχέδιο μέχρι στιγμής από συνεργάτες του Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να διευθετήσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία εάν κερδίσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου, αν και δεν έχει αναφέρει λεπτομέρειες για το πώς.

Η πρόταση θα σηματοδοτούσε μια μεγάλη αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ για τον πόλεμο και θα αντιμετώπιζε αντίθεση από τους Ευρωπαίους συμμάχους και μέσα στο ίδιο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Τραμπ.

Το Κρεμλίνο σχολίασε ότι οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο προταθεί από μια πιθανή μελλοντική κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα επί του πεδίου, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει ανοικτός σε συνομιλίες.

“Η αξία οποιουδήποτε σχεδίου έγκειται στις αποχρώσεις και στο να ληφθεί υπ’ όψη η πραγματική κατάσταση των πραγμάτων στο έδαφος”, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Ο πρόεδρος Πούτιν έχει επανειλημμένα πει ότι η Ρωσία ήταν και παραμένει ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική κατάσταση των πραγμάτων επί του πεδίου”, είπε. “Παραμένουμε ανοικτοί σε διαπραγματεύσεις”, κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments