Διεθνή

Είναι επίσημο: Ο Ρούτε γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

Είναι επίσημο: Ο Ρούτε γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Mark Rutte is stepping down as Dutch prime minister after 14 years in power/.thenationalnews.com

Ο Ρούτε, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Συμμαχίας, θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Οκτωβρίου 2024, όταν λήξει η θητεία του Στόλτενμπεργκ έπειτα από 10 χρόνια στο τιμόνι της Συμμαχίας

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ επέλεξαν και επίσημα, την Τετάρτη, τον ολλανδό απερχόμενο πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για νέο γενικό γραμματέα της Συμμαχίας. Ο διορισμός του από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο θεωρούνταν τυπική διαδικασία, αφού ο μοναδικός αντίπαλός του, ο ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι αποσύρεται από την κούρσα, αφού δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει επαρκή στήριξη. Ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε την επιλογή του και χαρακτήρισε τον Ρούτε ένθερμο υποστηρικτή της ατλαντικής συνεργασίας, ισχυρό ηγέτη και άνθρωπο που οικοδομεί συναινέσεις. «Του εύχομαι κάθε επιτυχία καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε το ΝΑΤΟ. Ξέρω ότι αφήνω το ΝΑΤΟ σε καλά χέρια», πρόσθεσε.

Ο Ρούτε, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Συμμαχίας, θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Οκτωβρίου 2024, όταν λήξει η θητεία του Στόλτενμπεργκ έπειτα από 10 χρόνια στο τιμόνι της Συμμαχίας. Οι αντιδράσεις Τα συγχαρητήριά της στον ολλανδό πρωθυπουργό, εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ. «Η ηγεσία και η εμπειρία σου θα είναι ζωτικής σημασίας για τη Συμμαχία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Αναμένω να συνεργαστώ μαζί σου για την περαιτέρω ενίσχυση της σύμπραξης ΕΕ-ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε. Το Κρεμλίνο δήλωσε πως ο διορισμός του Ρούτε είναι απίθανο να αλλάξει τη συνολική στάση της Συμμαχίας, την οποία η Ρωσία θεωρεί «εχθρική». «Λίγες πιθανότητες υπάρχουν η επιλογή αυτή να μπορέσει να αλλάξει το παραμικρό στη γενική γραμμή του ΝΑΤΟ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Αυτή τη στιγμή, η συμμαχία αυτή είναι εχθρική απέναντί μας», πρόσθεσε. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε τον διορισμό του Ρούτε κάνοντας λόγο για έναν «ισχυρό ηγέτη που σέβεται τις αρχές».

«Ξέρω ότι ο Μαρκ Ρούτε είναι ένας ισχυρός ηγέτης που σέβεται τις αρχές, ο οποίος επέδειξε επανειλημμένα αποφασιστικότητα και όραμα στη διάρκεια των τελευταίων ετών», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας μέσω της X. Λίγο νωρίτερα η ουκρανική προεδρία είχε εκφράσει την ικανοποίησή της για το διορισμό του ολλανδού πρωθυπουργού στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμης σημασίας ρόλο του στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Συγχαρητήρια στον Μαρκ Ρούτε», έγραψε στο X ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Αντρίι Γερμάκ. «Η ηγετική σας ικανότητα και η εμπειρία σας θα είναι κρίσιμες για το κοινό μέλλον μας», πρόσθεσε ευχαριστώντας τον Ολλανδό για την «αμέριστη υποστήριξή» του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments