Διεθνή

ΗΠΑ: «Κληρώνει» για τον Τραμπ και για τις εκτρώσεις

ΗΠΑ: «Κληρώνει» για τον Τραμπ και για τις εκτρώσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Donald Trump speaks at a rally on April 2 in Green Bay, Wisconsin. Photo: Scott Olson

Δύο κρίσιμες για το μέλλον της πολιτικοκοινωνικής ζωής των Αμερικανών αποφάσεις αναμένεται να εκδώσει το Ανώτατο Δικαστήριο την Τετάρτη 26 Ιουνίου. Η μία αφορά την ασυλία του πρώην προέδρου στην «απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος» και η δεύτερη την περί αμβλώσεων νομοθεσία

Πιθανώς την Τετάρτη 26 Ιουνίου να γνωρίζουμε αν ο Τραμπ θα βγει αλώβητος από τη δικαστική δίνη που τον έχει ρουφήξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια και αφορά την «απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020». Και τούτο διότι ενδέχεται να εκδοθεί η σχετική με την ασυλία του απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Βάσει όσων μεταδίδονται από τα διεθνή media, τρία σενάρια κυκλοφορούν. Οι εννέα δικαστές, «αντιμέτωποι με τη σημαντικότερη υπόθεση στην αμερικανική Ιστορία», όπως έγραψε η Corriere della Sera, δύνανται: πρώτον, να απορρίψουν την έφεση του Τραμπ και συνεπώς να ορίσουν δικάσιμο, δεύτερον, να αποφανθούν ότι διαθέτει ασυλία, άρα δεν γίνεται να δικαστεί, και, τρίτον, να διαχωρίσουν τις πράξεις που έκανε ως πρόεδρος των ΗΠΑ από εκείνες που έκανε ως υποψήφιος πρόεδρος. Στην πρώτη περίπτωση, η δίκη του Τραμπ – αναμενόμενη με αγωνία από το Δημοκρατικό Κόμμα και από το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν– αποκλείεται να διεξαχθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου. Στη δεύτερη περίπτωση το θέμα κλείνει οριστικώς. Στην τρίτη περίπτωση οι διαδικασίες δεν θα ολοκληρωθούν πριν από τις προεδρικές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση κερδισμένος θα βγει ο Τραμπ.

Οι εκτρώσεις 

Οι ανώτατοι δικαστές θα εκδώσουν απόφαση και για το θέμα των αμβλώσεων. Θα αποφανθούν αν ο νόμος της Πολιτείας Αϊνταχο που απαγορεύει την άμβλωση έχει μεγαλύτερη αξία από τον ομοσπονδιακό νόμο που την επιτρέπει για ιατρικούς λόγους. «Οι συνέπειες μπορεί να είναι τεράστιες» σημείωσε η Corriere: «Απόφαση υπέρ του Αϊντaχο θα δημιουργήσει προηγούμενο και θα επιφέρει πλήγμα στην ομοσπονδιακή αρχή».  Τις τελευταίες ημέρες, έγραψε η Corriere, συζητείται η περίεργη απουσία του συντηρητικού δικαστή Σάμιουελ Αλίτο, ο οποίος δεν συμμετείχε στις δικαστικές συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας και δεν εξήγησε τους λόγους. Για τον συγκεκριμένο δικαστή έχουν γραφεί πολλά, μάλιστα ότι έχει πρωταγωνιστήσει σε σκάνδαλο επίδειξης φιλοτραμπισμού.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments