Διεθνή

Ο Όρμπαν επικρίνει την κατανομή των κορυφαίων θέσεων στην ΕΕ

Ο Όρμπαν επικρίνει την κατανομή των κορυφαίων θέσεων στην ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: Euronews

Σύμφωνα με τον Ούγγρο ηγέτη, είναι πολιτικά ανεπαρκείς οι προσωπικότητες που επελέγησαν.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αντιτάχθηκε στη μέθοδο που χρησιμοποιούν ορισμένα κράτη μέλη στην κατανομή των κορυφαίων θέσεων εργασίας της ΕΕ , τις βασικές θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, με τα τελευταία να έχουν σχηματίσει πλειοψηφία αποκλείοντας τα άλλα από τις διαπραγματεύσεις. Αυτό δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Ρώμη με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Giorgia Meloni, η οποία από την πλευρά της δεν σχολίασε την κατάσταση.

Σε μια άτυπη σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα , το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και το φιλελεύθερο Renew πρότειναν έναν κατάλογο υποψηφίων για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ στο επόμενο ευρωπαϊκό νομοθετικό σώμα.

Αυτή η λίστα περιλαμβάνει την απερχόμενη Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που θα ηγηθεί της νέας εκτελεστικής εξουσίας, ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα , για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας , για την θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον Βίκτορ Όρμπαν, από το 2014, «η Επιτροπή, που υποτίθεται ότι είναι ο θεματοφύλακας των Συνθηκών, έχει γίνει ένας ηθοποιός, συμπεριφερόμενος σαν κυβέρνηση» .

«Τρία κόμματα σχημάτισαν πλειοψηφία και συμπεριφέρθηκαν σαν κυβέρνηση, με πλειοψηφία και αντιπολίτευση. Αρχικά, η Ευρώπη δεν ήταν έτσι: βασιζόταν στην ένταξη όλων, μικρών και μεγάλων, και όχι στους αποκλεισμούς. Ως Ούγγροι, δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό », συνέχισε.

Από την πλευρά της η κ. Μελώνη προτίμησε να μην ασχοληθεί με το θέμα. Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, χαρακτήρισε «σουρεαλιστικό» το γεγονός ότι «κάποια ονόματα προτάθηκαν» για τις κορυφαίες θέσεις «χωρίς καν να επιχειρήσει πρώτα να σκεφτεί ποια ήταν η ένδειξη των πολιτών και ποια θα έπρεπε να είναι η αλλαγή του ρυθμού όσον αφορά την [Ε.Ε. ] προτεραιότητες .

Η Giorgia Meloni και ο Ούγγρος ομόλογός της θέλουν η ΕΕ να λάβει υπόψη της το κύμα της ακροδεξιάς που παρατηρήθηκε κατά τις εκλογές της 6ης-9ης Ιουνίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments