Nέα της αγοράς

Toyota: Στα $10 εκατ. το πακέτο αμοιβών του Akio Toyoda

Toyota: Στα $10 εκατ. το πακέτο αμοιβών του Akio Toyoda

Πηγή Φωτογραφίας: Akio Toyoda, president and CEO of Toyota Motor Corp. Kiyoshi Ota | Bloomberg

Παρά την έρευνα για την ασφάλεια, η οποία έχει προκαλέσει την οργή των ξένων επενδυτών και έχει σπείρει αμφιβολίες για την ηγεσία της εταιρείας

Ο πρόεδρος της Toyota Motor, Akio Toyoda έλαβε πακέτο αμοιβών 1,62 δισεκατομμύρια γιεν (10,2 εκατομμύρια δολάρια) κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2023, υψηλότερο κατά 62% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ακόμη και αφού έλαβε ρεκόρ χαμηλής υποστήριξης από τους μετόχους εν μέσω μιας κυβερνητικής έρευνας για την πιστοποίηση των οχημάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το πακέτο αμοιβών περιελάμβανε το μισθό του ύψους 289 εκατομμυρίων γιεν και πληρωμές μπόνους αξίας 324 εκατομμυρίων γιεν και περίπου 1 δισεκατομμύριο γιεν με τη μορφή μετοχών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση τίτλων που κατατέθηκε την Τρίτη. Το συνολικό ποσό, σε σχέση με την περσινή αμοιβή των 999 εκατομμυρίων γιεν, τον κατέστησε το πιο ακριβοπληρωμένο ιαπωνικό στέλεχος για τρίτη συνεχή χρονιά.

Αλλά εξακολουθεί να είναι λιγότερο από ό,τι παίρνουν οι επικεφαλής άλλων παγκόσμιων αυτοκινητοβιομηχανιών. Ο Κάρλος Ταβάρες της Stellantis έβγαλε 39,5 εκατομμύρια δολάρια το 2023, ακολουθούμενος από την επικεφαλής της General Motors Co. Mary Barra, της οποίας το πακέτο αμοιβών ανήλθε πέρυσι σε 27,8 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η έρευνα για την ασφάλεια των αυτοκινήτων έχει προκαλέσει την οργή των ξένων επενδυτών και έχει σπείρει αμφιβολίες για την ηγεσία της εταιρείας. Στην ετήσια συνέλευση της Toyota νωρίτερα αυτό το μήνα, το 71,93% των μετόχων – το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί τουλάχιστον από το 2010 – ψήφισε υπέρ του επαναδιορισμού του Toyoda στο διοικητικό συμβούλιο.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η Toyota τα πηγαίνει καλά. Τα λειτουργικά έσοδα της εταιρείας κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2023 εκτοξεύτηκαν στο ρεκόρ των 5,4 τρισεκατομμυρίων γιεν, καθιστώντας την την πρώτη ιαπωνική εταιρεία που έφτασε ποτέ τα 5 τρισεκατομμύρια γιεν. Επίσης, κατασκεύασε και πούλησε περισσότερα από 11 εκατομμύρια επιβατικά αυτοκίνητα, ξεπερνώντας τη Volkswagen AG και αναδείχθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά στην πρώτη θέση των κατασκευαστών οχημάτων στον κόσμο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Toyota Koji Sato έλαβε 623 εκατομμύρια γιεν από τότε που διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο τον Ιούνιο του 2023, όπως προκύπτει από την ίδια έκθεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments