Μήνυμα Μητσοτάκη σε Βόρεια Μακεδονία: Πάψτε να λογαριάζετε “χωρίς τον ξενοδόχο”
Πηγή Φωτογραφίας: [370419] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα με αποδέκτη τη Βόρεια Μακεδονία, στον απόηχο των συνεχών προκλήσεων από τη νέα κυβέρνηση του βόρειου γείτονα και τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών σε σχέση με την συνταγματική ονομασία του κράτους.
«Δεν ξεκινήσατε καλά, πάψτε να λογαριάζετε «χωρίς τον ξενοδόχο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Σημειώνεται πως ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι, ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργου Γεραπετρίτη, από το Λουξεμβούργο, πως η η νέα ηγεσία στα Σκόπια παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών, ισχυρίστηκε πως ο Γιώργος Γεραπετρίτης «είτε δεν ξέρει τη συμφωνία των Πρεσπών είτε δεν την αντιλαμβάνεται».
Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι επανέλαβε πως στα επίσημα έγγραφα του κράτους και στις επαφές του στο εξωτερικό θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία της χώρας, δηλαδή, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά στις δημόσιες εμφανίσεις του και στις δηλώσεις στο εσωτερικό θα αποκαλεί τη χώρα «Μακεδονία», καθώς όπως ισχυρίστηκε αυτό αποτελεί «ανθρώπινο δικαίωμα».
«Έχω το ατομικό δικαίωμα να χρησιμοποιώ το όνομα που θέλω για την πατρίδα μου», τόνισε. Όπως συνηθίζει, άλλωστε, καθόλη τη διάρκεια της συνέντευξης αποκαλούσε τη χώρα του «Μακεδονία».
«Το erga omnes δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση»
Στις παραπάνω δηλώσεις, ηχηρή απάντηση έδωσαν χθες(25/6) διπλωματικές πηγές σημειώνοντας πως: «Ο τεχνικός νομικός όρος erga omnes, που αποτελεί τον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση» σχολιάζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Και συνεχίζουν: «Για αυτό άλλωστε δεν είχε ποτέ προκύψει στη Βόρεια Μακεδονία οποιοδήποτε ζήτημα νομικής ερμηνείας από την υπογραφή της Συμφωνίας».
«Τα νομικά κείμενα δεν ερμηνεύονται με βάση την εικαζόμενη βούληση και την επιθυμία καθενός αλλά με βάση το γράμμα και το πνεύμα τους» τονίζουν.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας