Πολιτική

Μπούγας για παραμονή Μπελέρη στη φυλακή: Η Αλβανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ευθύνες της

Μπούγας για παραμονή Μπελέρη στη φυλακή: Η Αλβανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ευθύνες της

Πηγή Φωτογραφίας: [369270] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σχετικά με την παραμονή του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και ευρωβουλευτή της ΝΔ Φρέντη Μπελέρη, στη φυλακή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση του Εφετείου των Τιράνων, μίλησε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας.

Σχετικά με την παραμονή του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και ευρωβουλευτή της ΝΔ Φρέντη Μπελέρη, στη φυλακή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση του Εφετείου των Τιράνων, μίλησε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Με τη στάση που είχε δείξει η αλβανική πλευρά νομίζω ότι αναμέναμε αυτήν την απόφαση και δεν είχαμε, σε αυτό τουλάχιστον το επίπεδο, δεν είχαμε εκπλήξεις. Όμως πρέπει να σημειώσουμε ότι ενώ μέχρι σήμερα το ζήτημα το αναδείκνυε κυρίως η χώρα μας και στα ευρωπαϊκά και στα διεθνή. Από σήμερα είναι ένα ευρωπαϊκό πλέον ζήτημα που αφορά στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, καθώς ο Φρέντης Μπελέρης είναι εκλεγμένος ευρωβουλευτής και εδώ πλήττεται ο πυρήνας του κράτους δικαίου που έχει να κάνει με τη δίκαια δίκη».

Τόνισε, επίσης, πως η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει αυτό που πρέπει και θα συνεχίσει τις ενέργειες που ήδη έχει αναλάβει προκειμένου, όχι μόνο να αναδείξει αλλά και να επιλύσει το ζήτημα, αν και είναι ένα θέμα που αφορά το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Ο Φρέντης Μπελέρης δεν είναι ένας εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας που αφορά μόνο την ελληνική πλευρά και τους εκλογείς στη Χειμάρρα, είναι πλέον ευρωβουλευτής κατά συνέπεια το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο όπως θα προστάτευε και θα διασφάλιζε τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε άλλο ευρωβουλευτή  οποιασδήποτε χώρας μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ορκιστεί και να ασκεί απρόσκοπτα τα καθήκοντα του έστω και από αυτό το καθεστώς κράτησης, πρέπει να το κάνει και για τον Μπελέρη», επανέλαβε ο κ. Μπουγάς.

Παράλληλα εξήγησε πως: «Επειδή η Αλβανία έχει προσυπογράψει την ευρωπαϊκή σύμβαση του ανθρώπου, η υπόθεση αυτή όπως προανήγγειλε ο ίδιος ο Μπελέρης θα κριθεί από το ευρωπαϊκό δικαστήριο των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δεν είναι κάτι απλό. Η Αλβανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ευθύνες της και αναλαμβάνει και το κόστος για την ευρωπαϊκή πορεία».

Ο κ. Μπουγάς πρόσθεσε πως η συμμετοχή στο συμβούλιο της Ευρώπης δημιουργεί από μόνη της υποχρεώσεις και δικαιώματα. «Σε αυτές λοιπόν τις υποχρεώσεις πρέπει να ανταποκρίνεται κάθε κράτος μέλος, εν προκειμένω και η Αλβανία, και είναι αμφίβολο πλέον για πολλές χώρες, ευρωπαϊκές εάν ανταποκρίνεται στο βαθμό που επιβάλλεται από την ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου», είπε.

Εξήγησε μεταξύ άλλων πως: «Θα υπάρξει παρέμβαση από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, μέλος του οποίου είναι ο κ. Μπελέρης. Δεν μπορεί το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να μείνει άφωνο και χωρίς να αντιδρά σε μια τέτοια κατάσταση για ένα εκλεγμένο ευρωβουλευτή. Και θα πρέπει, επαναλαμβάνω να διασφαλιστούν οι συνθήκες απρόσκοπτης εκτέλεσης των καθηκόντων του και προδήλως της δυνατότητας να ορκιστεί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments