Πολιτική

ΝΔ: Επικριτικές τοποθετήσεις βουλευτών – Ανησυχία για ιδεολογική μετάλλαξη

ΝΔ: Επικριτικές τοποθετήσεις βουλευτών – Ανησυχία για ιδεολογική μετάλλαξη

Πηγή Φωτογραφίας: [370419] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Κριτική για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τη διεύρυνση προς το Κέντρο.

Ιδιαίτερα επικριτικοί με ορισμένες συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών, κάνοντας λόγο για «αλαζονεία», εμφανίστηκαν αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με ορισμένους από αυτούς να ασκούν σκληρή κριτική και για κυβερνητικές πρωτοβουλίες «που απομάκρυναν παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ». Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, η διεύρυνση της κυβέρνησης και της ΝΔ προς το κέντρο, η «απομάκρυνση από τις παραδοσιακές αξίες και αρχές», με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίζει ότι «η ΝΔ παραμένει πιστή στις αρχές και τις αξίες της ιδρυτικής της διακήρυξης». Η μοναδική στιγμή έντασης ήταν όταν ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς υποστήριξε ότι η ΝΔ «εξυπηρετεί τους λίγους έναντι των πολλών», με τον πρωθυπουργό να παρεμβαίνει ενοχλημένος τονίζοντας ότι «δεν θα δεχθεί τέτοιου είδους υπονούμενα».

Αιχμές ότι «η κυβέρνηση είναι με τους λίγους» άφησε ο Μάριος Σαλμάς προκαλώντας την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πήρε τον λόγο τονίζοντας ότι δεν θα δεχθεί αιχμές σχετικά με το «με ποιους είμαστε».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαλμάς, ο οποίος είχε ζητήσει σύγκληση της ΚΟ με επιστολή που είχε απευθύνει προς τον κ. Μητσοτάκη, ανέπτυξε στην ομιλία του σκεπτικό ότι η κυβερνητική πολιτική εξυπηρετεί τους λίγους και φέρεται να τόνισε ότι «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αν είμαστε με τους λίγους ή με τους πολλούς», προσθέτοντας ότι «εμείς είμαστε με τους πολλούς» και ότι «οι ψηφοφόροι μας είναι λαϊκοί άνθρωποι».

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι «δεν θα δεχθώ υπόνοιες με το ποιους είμαστε» και ότι «το 41% δεν το πήραμε επειδή είμαστε με τους λίγους».

Ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης μιλώντας σε «πηγαδάκι» στο περιστύλιο της Βουλής είπε ότι είναι υπέρ της διεύρυνσης του κόμματος, «όχι όμως της μετάλλαξης, γιατί είναι δυο διαφορετικά πράγματα και χρειάζεται προσοχή». Είπε επίσης ότι πρέπει η ΝΔ να δει τι γίνεται στην Γαλλία, «όπου ο κεντρώος Μακρόν που επιχειρούσε διαρκώς αμφίπλευρη διεύρυνση, τελικά καταποντίστηκε εκλογικά». Ανεβαίνοντας στη συνέχεια στο βήμα της συνεδρίασης ο κ. Κακλαμάνης μίλησε για «πολιτικό στρουθοκαμηλισμό» σε σχέση με το μήνυμα της κάλπης και ζήτησε «επιστροφή στην ιδρυτική μας διακήρυξη». Ο ίδιος επεσήμανε ότι «την τελευταία πενταετία δεν έχει αλλάξει ούτε ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός και κοροϊδεύετε τους βουλευτές ότι τους υπολογίζετε. Και οι μόνοι που δείχνουν αλαζονεία είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί». «Είναι λάθος να θεωρούμε ότι εαν η ΝΔ γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι ότι αυτό είναι καλό», πρόσθεσε και συνέχισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Και ο πατέρας σας έκανε διεύρυνση αλλά δεν έκανε ιδεολογική μετάλλαξη του πυρήνα της παράταξης». Στα όσα είπε ο κ. Κακλαμάνης απάντησε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «είμαστε στις ίδιες αρχές που η ιδρυτική μας διακήρυξη λέει. Γι’ αυτό πήραμε 41%. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι αυτός που δίδαξε τον πραγματισμό στην πολιτική».

Την άποψη ότι οι βουλευτές της ΝΔ είναι σάκος του μπόξ εξέφρασε ο βουλευτής Μεσσηνίας, Μίλτος Χρυσομάλλης, ο οποίος τόνισε ακόμη ότι οι βουλευτές της περιφέρειας θα πρέπει να συμμετέχουν στις αποφάσεις που αφορούν στους νομούς τους. Επίσης ο κ. Χρυσομάλλης υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να επιβραβεύσουμε αυτούς που πανηγύριζαν για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών», υπονοώντας την μή ανανέωση της θητείας της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. «Το πάμε μπροστά δεν ξέρω τι σημαίνει ως πολιτική κατεύθυνση και ιδεολογία. Ξέρω ότι ο Μακρόν είχε το “πάμε μπροστά” και από ό,τι βλέπω πάει στον πάτο. Κόμματα χωρίς ξεκάθαρο ιδεολογικό χαρακτήρα δεν μπορεί να πείσουν. Διεύρυνση σημαίνει ότι ενστερνίζονται οι άλλοι τις ιδέες μας, όχι να αλλοιώνουμε τις δικές μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και τρίτη παρέμβαση στην συνεδρίαση της ΚΟ απαντώντας στον Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος, όπως και κάποιοι άλλοι γαλάζιοι βουλευτές, συνέκριναν ουσιαστικά το «εμπρός» στο οποίο αναφέρεται ο κ. Μητσοτάκης με το αντίστοιχο σύνθημα του Εμμανουέλ Μακρόν στην Γαλλία εφιστώντας την προσοχή μετά το πολύ αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα για τον Γάλλο Πρόεδρο.

Ο κ. Μητσοτάκης πήρε τον λόγο τονίζοντας ότι «δεν έχουμε καμία σχέση με τον Εμμανουέλ Μακρόν», «εμείς κερδίσαμε στις ευρωεκλογές με 15 μονάδες διαφορά, εκείνος έχασε με 15 μονάδες διαφορά».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Α’ Αθηνών, Θάνος Πλεύρης είπε ότι «υπάρχουν στελέχη που κάνουν κριτική, αλλά κρύβονται και υπάρχουν υπουργοί που δεν έχουν υπερασιστεί τα καυτά θέματα». Ο ίδιος επεσήμανε ότι «Οι πολίτες επιλέγουν σε όλη την Ευρώπη να πηγαίνουν δεξιότερα. Όποιος προσχωρεί στη ΝΔ πρέπει να αποδέχεται τον αξιακό της κώδικα και όχι να φέρνει τον δικό του».

Η βουλευτής Κορινθίας Μαριλένα Σούκουλη εκτίμησε ότι υπήρξαν «φαινόμενα Λουδοβικισμού» στην κυβέρνηση και τόνισε ότι «ή θα λύσουμε τα προβλήματα των πολιτών ή θα πάμε σπίτια μας». Ενώ ο βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών, Γιάννης Λοβέρδος εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι σε ορισμένες συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών: «Κάποιοι δεν έχουν καβαλήσει, έχουν καταπιεί καλάμια», ανέφερε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments