Πολιτική

Ραντεβού “αποσυμπίεσης” του Μητσοτάκη με τους βουλευτές της ΝΔ

Ραντεβού “αποσυμπίεσης” του Μητσοτάκη με τους βουλευτές της ΝΔ

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΑΝΤΡΕΙ ΠΛΕΝΚΟΒΙΤΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Σε αποτίµηση του εκλογικού αποτελέσµατος προχωράει ο Μητσοτάκης.

Στον απόηχο του χαµηλότερου των προσδοκιών εκλογικού αποτελέσµατος της ευρωπαϊκής κάλπης, αλλά και του πρόσφατου ανασχηµατισµού που εξέπεµψε το µήνυµα συνολικής επανεκκίνησης της κυβέρνησης, µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναµένεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της Νέας ∆ηµοκρατίας που θα πραγµατοποιηθεί σήμερα στις 11 π.µ. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ξεκινήσει έναν γύρο επισκέψεων στα υπουργεία «αιχµής», που άλλαξαν χέρια µετά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήµα, αναμένεται να απευθυνθεί στους βουλευτές του κόµµατος, αποτιµώντας την ετυµηγορία των πολιτών στην κάλπη της 9ης Ιουνίου και παράλληλα δίνοντας το στίγµα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, έχοντας πλέον λάβει το µήνυµα των εκλογών.

Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στα αίτια που οδήγησαν στην απώλεια σχεδόν 1 εκατομμυρίου ψηφοφόρων, καθώς και στην κατάσταση του κόμματος αυτή τη στιγμή. Πολλά στελέχη έχουν εκφράσει ανησυχία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, αναφέροντας ακόμη και απόκλιση από τις παραδοσιακές αρχές της Νέας Δημοκρατίας. Αντιλαμβάνονται την αποχή των παραδοσιακών ψηφοφόρων της Κεντροδεξιάς ως προειδοποιητικό μήνυμα από τη βάση.

Παρόλα αυτά, αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να υποστηρίξει το άνοιγμα στο Κέντρο και τη διεύρυνση στην τοποθέτησή του. Θα εξηγήσει ότι θα συνεχίσει σε αυτήν την κατεύθυνση, παρά τις αντιδράσεις εντός του κόμματος, πιστεύοντας ότι αυτή η στρατηγική έχει οδηγήσει στο 40% της Νέας Δημοκρατίας και στις αυτόνομες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.

Μιλώντας σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό την Τετάρτη, άλλωστε, απάντησε σε αυτές τις φωνές επικαλούµενος τα λόγια του ιδρυτή της Ν.∆., Κωνσταντίνου Καραµανλή, σηµειώνοντας πως ο Εθνάρχης ήταν ο πρώτος που αποϊδεολογικοποίησε τη συζήτηση της ταυτότητας της Ν.∆. το 1974, λέγοντας ότι αυτό που τον ενδιέφερε ήταν πρακτικές και εφαρµόσιµες λύσεις στα προβλήµατα. «∆εν υπάρχει περίπτωση επί δικών µου ηµερών η Ν.∆. να γυρίσει σε επιλογές περιχαράκωσης ιδεολογικής. Πλήρωσε τέτοιες επιλογές µε ποσοστά χαµηλότερα στο παρελθόν. Πόσω µάλλον όταν η στρατηγική µας αποδείχθηκε επιτυχηµένη στις κάλπες», είπε στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός, σε µια σαφή αιχµή για το 18% του Αντώνη Σαµαρά.

Οι πρόσφατες δηλώσεις των μελών της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν το ταραγμένο κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ένα παράδειγμα αυτής της κατάστασης είναι οι δηλώσεις του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Α’ Αθηνών, Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος ανέφερε ότι η παράταξη έχει γίνει παράρτημα του ΠΑΣΟΚ και άσκησε κριτική στους “κεντρώους”, ζητώντας επιστροφή στις ρίζες. Επίσης, ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης, άνοιξε τη συζήτηση για την ψήφιση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, εκφράζοντας την επιθυμία για ένα πρόσωπο με περισσότερο δεξιό και συντηρητικό προφίλ σε αυτή τη θέση.

Παράλληλα, υπάρχουν και βουλευτές που αισθάνονται πικραμένοι από τις αποφάσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους κάθε φορά που έχουν την ευκαιρία. Αυτοί οι βουλευτές ισχυρίζονται ότι είχαν λάβει “εγγυήσεις” για την περιλαμβανόμενη στο νέο σχήμα κυβέρνησης, ενώ κατά την προεκλογική περίοδο είχαν αγωνιστεί για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Ο νέος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Μυλωνάκης, έχει αναλάβει τον ρόλο της διαρκούς επαφής με την “γαλάζια” κομματική οργάνωση.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η συνύπαρξη των «δύο πρώην» τη ∆ευτέρα 1η Ιουλίου, όπου οι Κώστας Καραµανλής και Αντώνης Σαµαράς θα τοποθετηθούν σε εκδήλωση παρουσίασης για το βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραµανλή».

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, που το τελευταίο διάστηµα έχουν ανακαλύψει ότι είναι περισσότερα αυτά που τους ενώνουν από εκείνα που τους χώριζαν στο παρελθόν, θα πραγµατοποιήσουν την πρώτη δηµόσια τοποθέτησή τους µετά τις ευρωεκλογές, ενώ αξίζει να σηµειωθεί πως αµφότεροι δεν τοποθετήθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο. Η τελευταία τους άλλωστε κοινή εµφάνιση ήταν στο Συνέδριο του Ζαππείου για τα 50 χρόνια πολιτικής ζωής της Ν.∆., όπου επέλεξαν να µην πραγµατοποιήσουν οµιλίες, ενώ αµφότεροι έχουν εµφανιστεί κριτικοί στην προσέγγιση της κυβέρνησης στα θέµατα εξωτερικής πολιτικής.

Αναμένεται ότι ο Κ. Καραμανλής θα μιλήσει για τα εθνικά θέματα και τις εξελίξεις στην Ε.Ε. μετά την άνοδο της Ακροδεξιάς, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς ενδέχεται να υποστηρίξει την “στροφή στα δεξιά” και να εκφράσει τη διαφωνία του στα ελληνοτουρκικά. Το Μέγαρο Μαξίμου, από την πλευρά του, εξέφρασε θετική ανταπόκριση στη συνάντηση των δύο πρώην πρωθυπουργών, αναγνωρίζοντας τη σημασία των απόψεών τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments