Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Αυτά είναι τα θέματα που θα συζητηθούν – Παρών ο Μητσοτάκης

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Αυτά είναι τα θέματα που θα συζητηθούν – Παρών ο Μητσοτάκης

Πηγή Φωτογραφίας: ΓτΠ//Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Αυτά είναι τα θέματα που θα συζητηθούν - Παρών ο Μητσοτάκης

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται και αυτός την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες

Ουκρανία, Μεσανατολικό, κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και μεταναστευτικό είναι μεταξύ των σημαντικών θεμάτων που θα συζητήσουν οι ηγέτες των «27» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το επόμενο διήμερο.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται και αυτός την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ουκρανία

Οι ηγέτες  της ΕΕ θα συζητήσουν για τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας σε όλες τις διαστάσεις του. Μετά την πρόσφατη κλιμάκωση από τη Ρωσία και τις επιθέσεις που έχουν ενταθεί κατά αμάχων και των σημαντικών υποδομών της Ουκρανίας, θα συζητήσουν για τη συνολική στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία, και ιδίως τη στρατιωτική στήριξη.

Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητήσουν για τις πρωτοβουλίες που έχουν δρομολογήσει τα κράτη μέλη όσον αφορά τα πυρομαχικά και τους πυραύλους και τη στήριξη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη.

Αναμένεται επίσης να εξετάσουν την πρόοδο όσον αφορά τη χρήση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας για τη στήριξη της Ουκρανίας και της ανασυγκρότησής της.

Επίσης, θα εξετάσουν επίσης την πορεία της Ουκρανίας για την προσχώρηση στην ΕΕ, ενόψει της πρώτης διάσκεψης προσχώρησης στις 25 Ιουνίου 2024.

Μεσανατολικό

Οι «27» θα συζητήσουν για τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις πιο σημαντικές προτεραιότητες, που περιλαμβάνουν:

  • την κατάσταση στη Γάζα και την ανθρωπιστική βοήθεια
  • τις περιφερειακές εξελίξεις, ιδίως στη Δυτική Όχθη και τον Λίβανο
  • άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός
  • την άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων

Η ΕΕ παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της για συνεργασία με τους εταίρους προκειμένου να τερματιστεί η κρίση στη Γάζα χωρίς καθυστέρηση και να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, καθώς και για την επίτευξη διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης με βάση τη λύση των δύο κρατών.

Ασφάλεια και άμυνα

Επιπλέον, οι «27» θα συνεχίσουν τις συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης της συνολικής αμυντικής ετοιμότητας και ικανότητας της ΕΕ και θα διερευνήσουν επίσης τρόπους για να ενισχυθεί περαιτέρω η τεχνολογική και βιομηχανική της βάση στον τομέα της άμυνας. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξετάσουν επιλογές για την κινητοποίηση περαιτέρω χρηματοδότησης για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Ανταγωνιστικότητα

Με βάση τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Απριλίου 2024, οι ηγέτες και οι ηγέτιδες της ΕΕ θα επανέλθουν στην Ένωση Κεφαλαιαγορών και θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις δράσεις για:

  • την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ
  • τη διασφάλιση της οικονομικής ανθεκτικότητας
  • την αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού της ενιαίας αγοράς

Μετανάστευση

Στο τραπέζι θα μπει, φυσικά, και το μεταναστευτικό

Εξωτερική πολιτική

Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, θα συζητήσουν για την κατάσταση στη Γεωργία και τη θέση της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τον νόμο για τους ξένους πράκτορες.

Θα συζητήσουν για τη συνεχιζόμενη στήριξη προς τη Μολδαβία, με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που απορρέουν από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, καθώς και για την πορεία της Μολδαβίας προς την προσχώρηση στην ΕΕ, ενόψει της πρώτης διάσκεψης προσχώρησης στις 25 Ιουνίου 2024.

Επιπλέον, θα διερευνήσουν τρόπους διαμόρφωσης στρατηγικής προσέγγισης για τον Εύξεινο Πόντο.

Με βάση τις εξελίξεις, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενδέχεται να συζητηθούν συγκεκριμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Υβριδικές απειλές

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει συζήτηση σχετικά με την αντίδραση της ΕΕ στην αύξηση των υβριδικών δραστηριοτήτων που βάζουν στο στόχαστρο την ΕΕ, τα κράτη μέλη της και τους εταίρους της. Σε αυτές εντάσσονται ο εκφοβισμός, η δολιοφθορά, η χειραγώγηση πληροφοριών από το εξωτερικό και οι παρεμβάσεις από το εξωτερικό, η παραπληροφόρηση, οι κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο και η εργαλειοποίηση μεταναστών από τρίτες χώρες.

Ο επόμενος θεσμικός κύκλος

Οι ηγέτες και οι ηγέτιδες της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν το στρατηγικό θεματολόγιο για την περίοδο 2024-2029, ένα σχέδιο πολιτικής που καθορίζει την κατεύθυνση και τους στόχους της ΕΕ.

Πέρυσι ο Σαρλ Μισέλ συζήτησε με τους ηγέτες σχετικά με τις προκλήσεις και τις μελλοντικές προτεραιότητες που πρέπει να συμπεριληφθούν στο στρατηγικό θεματολόγιο με βάση τρεις άξονες:

  • ελεύθερη και δημοκρατική Ευρώπη
  • ισχυρή και ασφαλής Ευρώπη
  • ευημερούσα και ανταγωνιστική Ευρώπη

Οι ηγέτες και οι ηγέτιδες αναμένεται επίσης να εγκρίνουν χάρτη πορείας για τις μελλοντικές εργασίες σχετικά με τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που θα αναλάβει η ΕΕ προκειμένου να εκπληρώσει μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες και να ενισχύσει την ικανότητά της να αντιμετωπίζει ολοένα και πιο σύνθετες προκλήσεις. Οι εργασίες αυτές θα διεξαχθούν παράλληλα με τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ.

Τα αξιώματα

Μετά την άτυπη σύνοδο των ηγετών στις 17 Ιουνίου 2024, θα αποφασίσουν τους διορισμούς για τον επόμενο θεσμικό κύκλο. Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ), είναι:

να εκλέξει τον/την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

να προτείνει τον/την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

διορίζει τον/την ύπατο/-η εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments