Γεωπολιτικά

Καμία δέσμευση του ισραηλινού υπουργού Άμυνας για αποφυγή του πολέμου στον Λίβανο

Καμία δέσμευση του ισραηλινού υπουργού Άμυνας για αποφυγή του πολέμου στον Λίβανο

Πηγή Φωτογραφίας: US Secretary of State Antony Blinken, left, shakes hands with Defense Minister Yoav Gallant in Jerusalem, Jan. 31, 2023. (Ronaldo Schemidt/Pool Photo via AP)

“Οι προκλήσεις της Χεζμπολάχ απειλούν να παρασύρουν τον ισραηλινό και λιβανέζικο λαό σε έναν πόλεμο που δεν θέλουν. Ένας τέτοιος πόλεμος θα ήταν καταστροφή για τον Λίβανο και θα ήταν καταστροφικός για αθώους Ισραηλινούς και Λιβανέζους πολίτες”, δήλωσε ο Όστιν στην αρχή της συνάντησης στο Πεντάγωνο.

Ο επικεφαλής της άμυνας της Ουάσινγκτον προειδοποιεί για “τρομερές συνέπειες για τη Μέση Ανατολή” καθώς το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ πλησιάζουν σε ολοκληρωτικό πόλεμο, αλλά ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση. Δήλωσε μάλιστα αισιόδοξος για την προμήθεια κι άλλων αμερικανικών όπλων.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στο Πεντάγωνο, καθώς η Ουάσινγκτον πιέζει για τον τερματισμό του οκτάμηνου πολέμου στη Γάζα, με την ελπίδα να αποτραπεί μια πιθανώς πιο καταστροφική σύγκρουση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.

“Οι προκλήσεις της Χεζμπολάχ απειλούν να παρασύρουν τον ισραηλινό και λιβανέζικο λαό σε έναν πόλεμο που δεν θέλουν. Ένας τέτοιος πόλεμος θα ήταν καταστροφή για τον Λίβανο και θα ήταν καταστροφικός για αθώους Ισραηλινούς και Λιβανέζους πολίτες”, δήλωσε ο Όστιν στην αρχή της συνάντησης στο Πεντάγωνο.

“Ένας άλλος πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε περιφερειακό πόλεμο, με τρομερές συνέπειες για τη Μέση Ανατολή, και έτσι η διπλωματία είναι μακράν ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση”, συνέχισε ο επικεφαλής της αμερικανικής άμυνας.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν με επικεφαλής τον ειδικό απεσταλμένο Άμος Χόχσταϊν προωθούν επιμελώς τις έμμεσες συνομιλίες προς ένα σχέδιο αποκλιμάκωσης τριών φάσεων που προβλέπει την αποχώρηση των δυνάμεων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο από την αμφισβητούμενη οριοθετική γραμμή με το Ισραήλ.

Οι δύο πλευρές συνέχισαν να ανταλλάσσουν θανατηφόρα χτυπήματα τις τελευταίες εβδομάδες. Οι ισραηλινοί ηγέτες έχουν επανειλημμένα απειλήσει να εξαπολύσουν στρατιωτική επιχείρηση για να απωθήσουν τις επίλεκτες δυνάμεις της πολιτοφυλακής Radwan από τα σύνορα, εάν η διπλωματία δεν πετύχει. Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, έχει ορκιστεί να μην σταματήσει τα χτυπήματά της στο Ισραήλ μέχρι να τελειώσει η εκστρατεία των IDF στη Γάζα.

Η συνάντηση του Γκάλαντ στην άλλη πλευρά του Ποτόμακ ακολούθησε μια συζήτηση με τον Άντονι Μπλίνκεν. Την περασμένη εβδομάδα, κορυφαίοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου συναντήθηκαν με τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Tzachi Hanegbi και τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ron Dermer εν μέσω ανησυχιών στην Ουάσιγκτον ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έναν πολυμετωπικό πόλεμο σε περίπτωση που οι μάχες κατά μήκος των βόρειων συνόρων εξελιχθούν σε μια ευρύτερη σύγκρουση.

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν έχει εξοπλίσει άλλες πολιτοφυλακές στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη, σε απόσταση βολής από τα σύνορα του Ισραήλ κατά την τελευταία δεκαετία. Αλλά είναι το εκτιμώμενο οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ, που αποτελείται από περισσότερους από 150.000 πυραύλους και ρουκέτες, που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να εξουδετερώσει την εξελιγμένη αεράμυνα του Ισραήλ. Η σιιτική πολιτοφυλακή του Λιβάνου έχει επίσης επιδείξει όλο και περισσότερο τα θανατηφόρα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ακριβείας της σε ευρέως δημοσιοποιημένα πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων στο βόρειο Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι μια τέτοια σύγκρουση θα ξεπερνούσε την καταστροφή που έχει ήδη προκληθεί στη Γάζα και ενδεχομένως θα προσέλκυε τον ιρανικό στρατό. Η Ουάσινγκτον έχει ορκιστεί να υπερασπιστεί το σύμμαχό της, το Ισραήλ σε περίπτωση που ξεσπάσει ολοκληρωμένη σύγκρουση, ένα σενάριο για το οποίο η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ προετοιμάζεται σιωπηλά τα τελευταία χρόνια.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίζουν πάντα το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί την ασφάλεια του. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διασφαλίζουν πάντα ότι το Ισραήλ θα έχει ό,τι χρειάζεται για να το κάνει”, δήλωσε ο Όστιν στον Γκάλαντ στο Πεντάγωνο.

“Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα εμπλακούν στην αεροπορική εκστρατεία αν συμβεί αυτό, γεγονός που θα μπορούσε να επεκτείνει αυτή τη σύγκρουση σε περιφερειακή με το Ιράν να μπαίνει στο πλευρό της Χεζμπολάχ”, δήλωσε ο Μάικλ Μαλρόι, πρώην αξιωματούχος της πολιτικής για τη Μέση Ανατολή στο Πεντάγωνο κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν θεωρούν ότι η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα προς τη διαπραγμάτευση για αποκλιμάκωση κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου. Περισσότεροι από 60.000 Ισραηλινοί που εκκενώθηκαν από το βόρειο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου δεν έχουν μπορέσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους εν μέσω καθημερινών χτυπημάτων μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ, ασκώντας αυξανόμενη πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου να απωθήσει τη μαχητική παράταξη από την αμφισβητούμενη οριοθετική γραμμή. Περισσότεροι από 90.000 Λιβανέζοι έχουν επίσης απομακρυνθεί από πόλεις στα νότια της χώρας.

Καθώς ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να μειώσει περαιτέρω τις επιχειρήσεις του στη Γάζα, Αμερικανοί αξιωματούχοι πιέζουν την κυβέρνηση Νετανιάχου για ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα, ώστε να δημιουργηθούν τοπικές δυνάμεις σε θέσεις διακυβέρνησης για να αποτραπεί η επιστροφή της Χαμάς. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί σε προτάσεις που προβλέπουν την επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Λωρίδα της Γάζας.

“Ανυπομονώ να συζητήσουμε πώς και οι δύο κυβερνήσεις μας μπορούν να συνεργαστούν με την Παλαιστινιακή Αρχή και τους περιφερειακούς εταίρους μας για να αυξήσουν την ασφάλεια στη Δυτική Όχθη και να φέρουν σταθερότητα στη Γάζα, με αξιόπιστο σχεδιασμό για τη μεταπολεμική περίοδο και με την πορεία προς μια λύση δύο κρατών”, δήλωσε ο Όστιν.

Ο Γκάλαντ έχει επικρίνει έντονα την κυβέρνηση Νετανιάχου για την έλλειψη σχεδίου για τη μεταπολεμική Γάζα, προειδοποιώντας τον περασμένο μήνα ότι η επ’ αόριστον ισραηλινή στρατιωτική κατοχή του θύλακα θα είναι αιματηρή. Αλλά ο επικεφαλής της ισραηλινής άμυνας δεν ανέλαβε καμία δέσμευση για μεταπολεμικά σχέδια για τη Γάζα στα δημόσια σχόλιά του στην Ουάσινγκτον. Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ισραηλινής εκστρατείας κατά της Χεζμπολάχ.

“Συνεργαζόμαστε στενά για να επιτύχουμε μια συμφωνία, αλλά πρέπει επίσης να συζητήσουμε την ετοιμότητα για κάθε πιθανό σενάριο”, δήλωσε στον Όστιν μπροστά στις κάμερες στην αρχή της συνάντησής τους.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι μείωσε την ένταση, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες τις επόμενες εβδομάδες για να αναζητήσει μια διπλωματική λύση στην κρίση κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο.

“Εάν δεν υπάρξει διευθέτηση με διπλωματικά μέσα, όλοι κατανοούν ότι πρέπει να υπάρξει διευθέτηση με άλλα μέσα. Προς το παρόν, προτιμούμε να επικεντρωθούμε στη διπλωματική εκστρατεία”, δήλωσε ο Hanegbi.

Ο καταιγιστικός συντονισμός σε ανώτατο επίπεδο έρχεται επίσης εν μέσω νέων ανησυχιών σχετικά με την επέκταση των αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν. Αξιωματούχοι του IRGC μιλούν όλο και πιο ανοιχτά για την πιθανότητα η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, κάτι που οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι η ανώτατη ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν έχει ακόμη αποφασίσει να εγκρίνει.

“Ο χρόνος τελειώνει. Τώρα είναι η ώρα να υλοποιήσουμε τη δέσμευση των αμερικανικών κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια που υπόσχονται να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο”, δήλωσε ο Γκάλαντ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Όστιν.

Ο καταιγισμός συντονισμού σε ανώτατο επίπεδο έρχεται εν μέσω μικτών μηνυμάτων από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με την προθυμία της κυβέρνησής του να συμφωνήσει πλήρως με την τελευταία πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου.

Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι δεν θα συμφωνήσει σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα τερμάτιζε τον πόλεμο με τη Χαμάς -ένα βασικό σημείο διαφωνίας στις διαπραγματεύσεις με τη διαμεσολάβηση με την παλαιστινιακή μαχητική ομάδα- πριν εμφανιστεί να υποχωρεί ελαφρώς τη Δευτέρα, λέγοντας στα μέλη της Κνεσέτ ότι ήταν ανοιχτός σε μια “μερική συμφωνία” που θα “έφερνε πίσω μερικούς” από τους ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός εξόργισε αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα με τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο στο οποίο τους κατηγόρησε δημοσίως ότι επιβράδυναν τις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ εν μέσω του πολέμου στη Γάζα και της αντιπαράθεσης με τη Χεζμπολάχ. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί διεξοδικά ότι προκάλεσαν οποιαδήποτε εσκεμμένη καθυστέρηση στις μεταφορές όπλων προς το Ισραήλ, με εξαίρεση ένα μόνο φορτίο βομβών αέρος-εδάφους 2.000 λιβρών και 500 λιβρών που διακόπηκε τον περασμένο μήνα σε μια προσπάθεια να πιέσουν τους Ισραηλινούς ηγέτες να μην επιτρέψουν τη χρήση τους στον τότε πυκνοκατοικημένο νότιο θύλακα της Ράφα στη Γάζα.

Πριν από τη συνάντησή του με το Πεντάγωνο, ο Γκάλαντ συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. “Συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα που θα διασφαλίζει την απελευθέρωση όλων των ομήρων και θα ανακουφίζει τα δεινά του παλαιστινιακού λαού”, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δελτίο Τύπου.

Ο Μπλίνκεν “υπογράμμισε επίσης τη σημασία της αποφυγής περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης και της επίτευξης μιας διπλωματικής λύσης που θα επιτρέψει τόσο στις ισραηλινές όσο και στις λιβανέζικες οικογένειες να επιστρέψουν στα σπίτια τους”.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής άμυνας επρόκειτο επίσης να συναντηθεί με τον διευθυντή της CIA Μπιλ Μπερνς και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, μεταξύ άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ. Ο αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου του IDF, Αμίρ Μπαράμ, συνοδεύει τον Γκαλάντ στο ταξίδι στην Ουάσινγκτον. Ο Μπαράμ αναμένεται να αντικαταστήσει τον σημερινό επικεφαλής των IDF, τον αντιστράτηγο Χαλέβι, μετά την αποχώρησή του από τη θέση του.

“Αυτό είναι σημαντικό, διότι οι όποιες συμφωνίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης των οπλικών συστημάτων θα συμφωνηθούν από κάποιον που θα είναι εκεί για χρόνια”, δήλωσε ο Μουλρόι στο Al-Monitor.

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments