Διεθνή

Κι όμως, ο Γκαμπριέλ Ατάλ θέλει να γίνει πρωθυπουργός και διά της ψήφου

Κι όμως, ο Γκαμπριέλ Ατάλ θέλει να γίνει πρωθυπουργός και διά της ψήφου

Πηγή Φωτογραφίας: French Education and Youth Minister Gabriel Attal leaves following the weekly cabinet meeting at the Elysee Palace in Paris, France, November 22, 2023. REUTERS/Sarah Meyssonnier/File Photo

Οταν ο Μακρόν ανακοίνωσε τη διάλυση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης και τις πρόωρες εκλογές, σχολίασε η Repubblica, δεν ρώτησε τον προστατευόμενό του, τον Ατάλ. Και ο Ατάλ στενοχωρήθηκε.

«Εκλέξτε με πρωθυπουργό!» Το πουλέν του Εμανουέλ Μακρόν, ο Γκαμπριέλ Ατάλ, 35 Μαΐων, νυν πρωθυπουργός της Γαλλίας, διορισμένος στον εξουσιαστικό θώκο από τον γάλλο πρόεδρο, ανδρώθηκε από πολιτικής απόψεως και πλέον επιζητεί να δηλώσει αποστασιοποίηση από τον πάτρονά του, αν και ο ίδιος φέρει το DNA του μακρονισμού – πριν από λίγους μήνες αυτή η ιδιότητά του φάνταζε ευοίωνη για την καριέρα του στο σύστημα, σήμερα όμως είναι εφιάλτης. Το προαναφερθέν σύνθημα του Ατάλ, πέρα από την προεκλογική σκοπιμότητά του εν όψει της διπλής κάλπης (30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου), δηλώνει και την ανάγκη του φορέα του να γίνει πρωθυπουργός με τη λαϊκή ψήφο και όχι με ξένες πλάτες. Θα γίνει όμως; Δύσκολο. Ομως ο Ατάλ διατηρεί υψηλή την προσωπική δημοφιλία του στα γκάλοπ, έγραψε η Repubblica, μάλιστα περνάει μία μονάδα τον Ζορντάν Μπαρντελά του κόμματος της Μαρίν Λεπέν (40% και 39% αντιστοίχως). Το κυβερνητικό κόμμα βρίσκεται στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων (22%) πίσω από το λεπενικό Rassemblement National (35%) και το νέο «λαϊκό μέτωπο» των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς και των Πρασίνων, το Nouveau Front Populaire (29%).

Οταν ο Μακρόν ανακοίνωσε τη διάλυση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης και τις πρόωρες εκλογές, σχολίασε η Repubblica, δεν ρώτησε τον προστατευόμενό του, τον Ατάλ. Και ο Ατάλ στενοχωρήθηκε. Αποδέχθηκε, όμως, την πρόκληση της διεκδίκησης της πρωθυπουργίας μέσω κάλπης ως αντίβαρο στον Μπαρντελά. Τώρα ο Ατάλ θα επιδιώξει να σώσει τον μακρονισμό για μελλοντική επαναχρησιμοποίησή του. Είναι απολύτως σίγουρο ότι οι βιομήχανοι της Γαλλίας (ο γαλλικός ΣΕΒ) θέλουν τον Ατάλ, καθώς βρίσκουν τις οικονομικές προτάσεις της Ακροδεξιάς και του «μετώπου» πολύ επικίνδυνες για την εθνική οικονομία. Πάνω απ’ όλα, οι μεγάλοι μπίζνεσμαν δεν θέλουν πισωγύρισμα στο Συνταξιοδοτικό – και ο Ατάλ θα κάνει ό,τι ακριβώς επιθυμούν οι βιομήχανοι. Σύμφωνα με τις προεκλογικές μετρήσεις, η Ακροδεξιά δεν θα κατακτήσει τις απαιτούμενες για την κυβερνητική αυτοδυναμία 289 έδρες της Βουλής, αλλά υπάρχουν και κάποια γκάλοπ που τη βγάζουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο Μπαρντέλα ήδη έχει υπαγορεύσει τους όρους του: «Χωρίς απόλυτη πλειοψηφία δεν θα είμαι πρωθυπουργός» δήλωσε. Οι νυν κυβερνητικοί μακρονιστές σκέφτονται το πιθανό χάος που θα ακολουθήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. «Αν δεν κερδίσουμε, θα παραιτηθώ» ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, προκαλώντας ανησυχία εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων. Το ίδιο είπε και ο Μπρουνό Λεμέρ, ότι θα εγκαταλείψει το υπουργείο Οικονομίας σε περίπτωση ήττας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments