Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Παραγωγική σύσκεψη με τους φαρμακοβιομήχανους [pics]

Άδωνις Γεωργιάδης: Παραγωγική σύσκεψη με τους φαρμακοβιομήχανους [pics]

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Άδωνις Γεωργιάδης: Παραγωγική σύσκεψη με τους φαρμακοβιομήχανους [pics]

Στόχος μας κάθε ασθενής να βρίσκει το φάρμακό του

Συνάντηση με τους εκπροσώπους της εγχώριας και πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας είχε σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις προόδους που σημειώθηκαν κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2024 στην αγορά φαρμάκου.

Πιο ειδικά, ο υπουργός Υγείας, παρουσία του Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, του Υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, του  Γενικού Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού Άρη Αγγελή και της Διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ Θεανώς Καρποδίνη, συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα 27 Ιουνίου 2024,  με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρο Τρύφων, με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Ολύμπιο Παπαδημητρίου, την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του PhARMA Innovation Forum Greece (PIF) Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη και τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ) Γιώργου Παπάζογλου.

Μετά τη συνάντηση, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως «ήταν μια ιστορική ημέρα για το Υπουργείο Υγείας καθόσον για πρώτη φορά παρούσης όλης της φαρμακοβιομηχανίας παρουσιάσαμε συνολικά τα αποτελέσματα της δαπάνης του πρώτου πενταμήνου, τα μέτρα που έχουμε λάβει για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, τις προβλέψεις για την εξέλιξη του 2024 συμβάλλοντας δραστικά στο να πειστούν οι εταιρίες να συμβάλουν και εκείνες για την ομαλή τροφοδοσία της φαρμακευτικής αγοράς ώστε οι ασθενείς να βρίσκουν τα φάρμακά τους και να μην έχουμε διαρκείς ελλείψεις. Είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για όσα κάναμε αυτό το πεντάμηνο διότι αναγνωρίστηκε από όλους η πολύ μεγάλη πρόοδος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κατάσταση με τις ελλείψεις στα φάρμακα από εδώ και μπρος θα βελτιώνεται διαρκώς. Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι ο εξής: ο κάθε ασθενής στην Ελλάδα να βρίσκει το φάρμακό του. Εάν δεν πάρουμε όλα αυτά τα μέτρα τα οποία παίρνουμε, σε λίγο καιρό δεν θα βρίσκει κανένας το φάρμακό του, διότι δεν αντέχει ο προϋπολογισμός».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «με τα μέτρα που λαμβάνουμε και αυτό αναγνωρίζεται πλέον από όλους, θα εξασφαλίσουμε σε μακροχρόνια βάση ο κάθε ασθενής να μπορεί να βρει το φάρμακο που χρειάζεται».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος δήλωσε πως «για την κυβέρνησή μας η εμπέδωση όρων διαφάνειας, προβλεψιμότητας και δικαιοσύνης στη φαρμακευτική πολιτική και δαπάνη της χώρας μας αποτελεί βασική προτεραιότητα. Η πολιτική που υλοποιούμε υπακούει σε μια βασική αρχή υπέρ των ασφαλισμένων: θέλουμε να έχουμε το κατάλληλο φάρμακο για κάθε ασθένεια στην καλύτερη τιμή, με όρους ανταγωνισμού και υγιούς ανάπτυξης των ελληνικών και ξένων φαρμακοβιομηχανιών. Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζουν συγχαρητήρια στην ηγεσία του Υπ. Υγείας και τον Άδωνι Γεωργιάδη για την υλοποίηση ενός διαχρονικού αιτήματος με την παράδοση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ  σε συνεργασία με όλες τις φαρμακευτικές ενώσεις ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε σχεδόν real time τη συνταγογράφηση ανά φάρμακο και εταιρία και κατ’ επέκταση τη διακύμανση των επιστροφών του claw back προς το ελληνικό δημόσιο. Η πλατφόρμα αυτή προσφέρει διαφάνεια και προβλεψιμότητα και μπορεί να εγγυηθεί μια πιο εύρυθμη λειτουργία της αγοράς φαρμάκων προς όφελος των πολιτών και έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλα ψηφιακά εργαλεία που βελτιώνουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων μέσω της ανάλυσης των πραγματικών και αντικειμενικών δεδομένων της αγοράς».

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων δήλωσε ότι «είναι πάρα πολύ θετικό να γίνονται συναντήσεις με διαφάνεια, να μπαίνουν τα δεδομένα.  Εμείς αυτό το οποίο ζητούμε σαν ένας κλάδος ο οποίος έχει χιλιάδες θέσεις εργασίας, καλύπτει πάνω από το 60% των Ελλήνων ασφαλισμένων με χαμηλά ποιοτικά φάρμακα, να υπάρχει μια προβλεψιμότητα. Συζητάμε λοιπόν με το Υπουργείο τη δυνατότητα μια τριετούς προγραμματικής συμφωνίας έτσι ώστε να ξέρουμε με ποια δεδομένα θα μπορούμε να καλύπτουμε με εγχώρια παραγόμενα φάρμακα τον Έλληνα πολίτη. Στα πλαίσια αυτά είναι ξεκάθαρο ότι πολύ μεγάλες επιστροφές ειδικά στα παλιά φάρμακα πρέπει να εξορθολογιστούν έτσι ώστε να μπορούμε να συνεχίζουμε και τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας και κυρίως την κάλυψη των Ελλήνων».

Ακόμη, ο  Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου δήλωσε: «Είχαμε σήμερα μια παραγωγική συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας με το επιτελείο του Υπουργείου και με άλλους θεσμικούς φορείς από το χώρο της υγείας. Ουσιαστικά αφενός ανακοινώθηκαν μέτρα που προσβλέπουν στον έλεγχο της ζήτησης και στην «χαλιναγώγησή» της, αφετέρου δόθηκε η εικόνα σε όλους μας ότι υπάρχει σαφής επιδίωξη για περισσότερη διαφάνεια όσον αφορά στην ενημέρωση του κλάδου για την εξέλιξη της πορείας της δαπάνης. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά και είναι κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ζητούμενο είναι να συνοδευτούν και από αντίστοιχα αποτελέσματα, τα οποία όμως φαντάζομαι ότι θα έχουμε στη διάθεσή μας αργότερα στη διάρκεια της χρονιάς, γιατί τώρα είναι ακόμα σχετικά νωρίς».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του PhARMA Innovation Forum Greece (PIF) Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη δήλωσε: «Ως PIF, κάθε προσπάθεια του Υπουργείου και για εξορθολογισμό της δαπάνης και για να βρεθούν λύσεις χρηματοδότησης της φαρμακευτικής καινοτομίας θα μας βρίσκει πάντα σύμφωνους όπως και επίσης η πρόθεση, και το είδαμε και σήμερα, να μοιραζόμαστε και να αναλύουμε μαζί τα δεδομένα της φαρμακευτικής αγοράς. Ωστόσο, παραμένουμε σταθεροί στην πεποίθησή μας, την οποία την έχουμε συζητήσει και συμφωνήσει με τον Υπουργό Υγείας, να μπούμε σε ένα σύμφωνο συνεργασίας με τριετή ορίζοντα ώστε να μην μένουμε σε αποσπασματικές λύσεις, μέτρα τα οποία θα έχουν έναν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά να δούμε μαζί και τις ευκαιρίες ανάπτυξης και τη βιωσιμότητα της φαρμακευτικής καινοτομίας».

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ) Γιώργος Παπάζογλου δήλωσε πως «στη σημερινή συνάντηση, ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μας ενημέρωσε για την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και για τις ενέργειες που σκοπεύει να κάνει το 2025 για τον περαιτέρω έλεγχο της. Ευχαριστούμε θερμά τον Υπουργό και παραμένουμε πάντα αρωγοί στο έργο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments