Πολιτική

ΝΔ: Πού εστιάζουν οι επικριτικές φωνές των βουλευτών

ΝΔ: Πού εστιάζουν οι επικριτικές φωνές των βουλευτών

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Πώς σκοπεύει να κινηθεί ο Μητσοτάκης έπειτα από τις αιχμηρές τοποθετήσεις των βουλευτών του.

Πρωθυπουργικοί συνεργάτες είδαν έναν «παραγωγικό» διάλογο στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μία «εξαντλητική» και «πολύ ουσιαστική» διαδικασία. Και από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύεται συνολικά το «πάμε μπροστά» (όπως το διατυπώνει συνεχώς ο Πρωθυπουργός τελευταία) με έμφαση στην καθημερινότητα και τα προβλήματα των πολιτών.

Μετά την αποτυχία της ΝΔ στις ευρωπαϊκές εκλογές και τον ανασχηματισμό που ακολούθησε, ανακύπτουν σημαντικά ζητήματα για την κεντροδεξιά παράταξη. Οι περισσότεροι από τους 37 βουλευτές της ΝΔ που μίλησαν στην Ολομέλεια της Βουλής επικεντρώθηκαν στον πολιτικο-ιδεολογικό προσανατολισμό του κόμματος. Ο Μητσοτάκης προσπάθησε να θέσει το πλαίσιο με την εισαγωγική του ομιλία.

Ωστόσο, πέρα από αυτό, είναι εμφανείς τέσσερις πηγές έντασης στο γαλάζιο στρατόπεδο. Η πρώτη αφορά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ένα θέμα που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Πολλοί βουλευτές πιστεύουν πως αυτή η πρωτοβουλία και ο τρόπος που χειρίστηκε επικοινωνιακά έχουν κοστίσει στις εκλογές.

Η δεύτερη πηγή έντασης αφορά τις σχέσεις μεταξύ υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων με τους βουλευτές. Δεν είναι τυχαίο το συνεχές κριτικό σχόλιο των γαλάζιων για την αλαζονική και αυτάρεσκη συμπεριφορά των κυβερνητικών στελεχών. Επίσης, συχνά αναφέρεται η κριτική για τις “κλειστές πόρτες” των υπουργών ή για την απόκρυψη στελεχών σε δύσκολες στιγμές.

Το τρίτο μέτωπο που άνοιξε αφορά την Προεδρία της Δημοκρατίας, με το κλαμπ των γαλάζιων που δεν υποστηρίζουν την ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου αλλά ζητούν μια πρόταση από τα “σπλάχνα” της κεντροδεξιάς παράταξης να μεγαλώνει.

Όσον αφορά το τέταρτο πεδίο, αυτό αφορά την καθημερινότητα και τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης. Υπάρχουν αναφορές από βουλευτές σχετικά με τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που αποτελούν μια κρίσιμη εκλογικά ομάδα για τη ΝΔ.

Ο Μητσοτάκης επιβεβαίωσε στους βουλευτές ότι έχει λάβει υπόψη του τα μηνύματα, έχει καταγράψει ανησυχίες και πραγματοποιεί αυτοκριτική για τις ατέλειες, τις ανεπάρκειες και τις δυσλειτουργίες της κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, ανακοίνωσε δύο σημαντικές αλλαγές: την επικείμενη αναδιάρθρωση στις γενικές γραμματείες των υπουργείων και την έναρξη συναντήσεων με τους βουλευτές σε ομάδες των 20, προκειμένου να διεξαχθεί μια ουσιαστική συζήτηση. Αυτό το μοντέλο είχε εφαρμόσει και προεκλογικά την περασμένη Άνοιξη, καλώντας τους βουλευτές στο Μαξίμου σε ομάδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments