Ο ρόλος Μητσοτάκη στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής
Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Με στόχο να καταφέρει να μπει η τελική «σφραγίδα» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην ανανέωση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Κομισιόν, ταξιδεύει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετέχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αμέσως μετά στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συζήτηση για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν, σύμφωνα με τις Συνθήκες, την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την θέση Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε για την Εξωτερική Πολιτική, αναμένεται να κυριαρχήσει στην κρίσιμη αυτή Σύνοδο, η οποία θα παραδώσει μετά τη σκυτάλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ψηφοφορία και την οριστική απόφαση τον Ιούλιο.
Όπως αναφέρουν τα “Παραπολιτικά”, το πρωί της Τρίτης, σε τηλεδιάσκεψη των έξι διαπραγματευτών (Κυριάκος Μητσοτάκης-Ντόναλντ Τουσκ, Όλαφ Σολτς-Πέδρο Σάντσεθ, Εμμανουέλ Μακρόν-Μαρκ Ρούτε) των τριών πολιτικών ομάδων που αθροιστικά έχουν την πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι), υπήρξε συναίνεση των τριών πολιτικών οικογενειών για κοινή πρόταση στήριξης της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Αντόνιο Κόστα για την θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κάγια Κάλας για την θέση της εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική. Αυτό προκάλεσε την οργή της Τζόρτζια Μελόνι, με την πρωθυπουργό της Ιταλίας να μιλάει οργισμένα κατά της συμφωνίας αυτής.
Θυμίζουμε ότι στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ΕΛΚ συγκεντρώνει 189 έδρες (από 176), οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες 136 έδρες (από 139) και οι Κεντρώοι-Φιλελεύθεροι του Renew 74 έδρες (από 102). Αθροιστικά έχουν την απόλυτη πλειοψηφία, με 399 ευρωβουλευτές σε σύνολο 720. Ακόμα για παράδειγμα κι αν ένα 10% καταψηφίσει την φον ντερ Λάιεν (σ.σ. η ψηφοφορία είναι μυστική και ήδη η γαλλική δεξιά π.χ. έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσει) η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν συγκεντρώνει – έστω και οριακά — το απαιτούμενο όριο των 361 ψήφων για να επανεκλεγεί. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έχει ενημερωθεί για την κοινή πρόταση των τριών ομάδων ενόψει της συζήτησης των ηγετών της Ε.Ε. που αρχίζει το μεσημέρι της Πέμπτης και η οποία επιδιώκεται να καταλήξει σε αποφάσεις, κάτι που δεν κατέστη εφικτό στην πρώτη σχετική άτυπη συζήτηση των ηγετών στις 17 Ιουνίου.
Στην ατζέντα των ηγετών, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές με γνώση των διεργασιών, βρίσκεται ακόμη η υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της Ε.Ε., η οποία θα δώσει τον τόνο της στρατηγικής κατεύθυνσης για την επόμενη πενταετία και στην οποία συμπεριλαμβάνονται θέματα όπως η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, η διεύρυνση, μια συνολική προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος, η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και βιομηχανία, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει για την πρόταση που έχει καταθέσει από κοινού με τον Ντόναλντ Τουσκ με επιστολή του στην Πρόεδρο της Κομισιόν για την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού πρότζεκτ που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους, μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται ακόμη να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, οι ενταξιακές συνομιλίες της οποίας με την Ε.Ε. μόλις έλαβαν επισήμως «πράσινο φως» στη Διακυβερνητική Διάσκεψη που έγινε στο Λουξεμβούργο.
«Στην ίδια πολύπλοκη συγκυρία ξεκινά, ουσιαστικά από αύριο (σ.σ. σήμερα), με την επιλογή των κορυφαίων θέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών, ένας νέος πενταετής ευρωπαϊκός κύκλος, με επιλογές οι οποίες θα έχουν άμεσες εθνικές επιρροές», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
Στη συνέχεια έθεσε τα βασικά θέματα που προτάσσει η ελληνική κυβέρνηση: «Από μία πιο ευέλικτη Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες μας, στους κτηνοτρόφους μας, στους αλιείς μας να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της πράσινης μετάβασης, με έναν τρόπο που δεν θα υπονομεύσει τελικά την ίδια τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα, μέχρι τη διαχείριση του μεταναστευτικού και τους περισσότερους πόρους που θα χρειαστούμε ως Ευρώπη για τη διαχείριση της πρόκλησης της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Από την ενίσχυση των επιχειρήσεών μας και τα ζητήματα ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, μέχρι την οικοδόμηση μιας ενιαίας άμυνας για την ήπειρό μας».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας