SPOTLIGHTS

Έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για καρτέλ στις προμήθειες rapid test

Έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για καρτέλ στις προμήθειες rapid test

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com

Στο «μικροσκόπιο» μπαίνει ο διαγωνισμός της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας με τίτλο «Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την επείγουσα προμήθεια ιατροτεχνολογικών προϊόντων ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test), με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά αποκλειστικά βάσει της τιμής και συνολική εκτιμώμενη αξία 28.549.800 ευρώ.

Διαστάσεις… επιδημίας έχουν πάρει οι έρευνες σε όλη την Ευρώπη για τις συνθήκες υπό τις οποίες κάποιοι επωφελήθηκαν από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που δημιούργησε ο Covid. Την ερχόμενη Τρίτη, η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, προκειμένου να διαπιστωθεί αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων περί υγιούς ανταγωνισμού.

Στο «μικροσκόπιο» μπαίνει ο διαγωνισμός της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας με τίτλο «Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την επείγουσα προμήθεια ιατροτεχνολογικών προϊόντων ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test), με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά αποκλειστικά βάσει της τιμής και συνολική εκτιμώμενη αξία 28.549.800 ευρώ.

Ποιο είναι το ζητούμενο της έρευνας; Τυχόν αντιανταγωνιστικές πρακτικές στο πλαίσιο οριζόντιας ή κάθετης σύμπραξης, δηλαδή (και) η δημιουργία καρτέλ, με στόχο κατευθυνόμενες τιμές, προφανώς προς όφελος των εμπλεκόμενων και σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή των φορολογούμενων.

Διεξαγωγή δωρεάν Rapid testγια τον κορονοϊο στην Πλατεία της Καισαριανής, Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2021 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Μπαράζ ερευνών

Οι προμήθειες λόγω πανδημίας και οι συνθήκες του κατεπείγοντος, που δημιούργησε εκ των πραγμάτων, έχουν μπει για τα καλά στο «μικροσκόπιο» και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Στην Ισπανία, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κίνησε έρευνα σχετικά με πιθανή απάτη σε βάρος δημόσιων συμβάσεων που ανατέθηκαν από τις υγειονομικές Αρχές των Βαλεαρίδων Νήσων και των Καναρίων Νήσων σε μία μόνο εταιρεία, για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων προστατευτικών μασκών, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Δεδομένου ότι το ισπανικό κεντρικό ανακριτικό δικαστήριο ερευνούσε την ίδια εταιρεία για συμβάσεις που ανατέθηκαν από άλλες υγειονομικές Αρχές και δεδομένου ότι μία από αυτές τις συμβάσεις συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ζήτησε πρόσθετες πληροφορίες για να καθορίσει αν η υπόθεση ενέπιπτε στην εντολή της. Αφού έλαβε τις πληροφορίες αυτές και τις εξέτασε λεπτομερώς, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έλαβε την απόφαση να αναλάβει την εν λόγω δικαστική έρευνα, προκειμένου να διερευνήσει όλες τις συμβάσεις που έχουν ανατεθεί από τις διάφορες δημόσιες αρχές στην ίδια εταιρεία εντός σύντομου χρονικού διαστήματος.

Στη Ρουμανία, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διενήργησε πέντε έρευνες στη ρουμανική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με απάτη ύψους 8 εκατ. Ευρώ, που αφορούσε κονδύλια της Ε.Ε. για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Εγκληματικό δίκτυο

Σύμφωνα με την έρευνα, κατά την περίοδο 2020-2022 δημιουργήθηκε εγκληματικό δίκτυο για τη χειραγώγηση της δημόσιας προμήθειας προστατευτικών μασκών, απολυμαντικών και άλλου ιατρικού υλικού για νοσοκομεία, σχολεία και άλλες δημοτικές κρατικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να ωφεληθούν προκαθορισμένοι προμηθευτές, οι οποίοι θεωρείται ότι αποτελούν μέρος του συστήματος.

Η προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα REACT-EU και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να εξακριβωθεί η έκταση των ύποπτων εγκληματικών δραστηριοτήτων και η συνολική οικονομική ζημία που προκλήθηκε.

Στη Λιθουανία, διενεργήθηκαν 40 έρευνες και τέθηκαν υπό κράτηση εννέα ύποπτοι, στο πλαίσιο έρευνας που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στο Βίλνιους, σχετικά με απάτη στον τομέα των επιδοτήσεων ύψους 4 εκατ. EUR. Πρόκειται για τέσσερα έργα που συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε., μεταξύ των οποίων ένα για την παραγωγή προστατευτικού εξοπλισμού κατά της νόσου COVID-19.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ύποπτοι επιδίωξαν να αποκτήσουν δολίως ενωσιακά και λιθουανικά κονδύλια στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος ταμείων της Ε.Ε. για την περίοδο 2014-2020, υποβάλλοντας τέσσερα έργα στον Οργανισμό Καινοτομίας της Λιθουανίας, εξ ονόματος δύο εταιρειών. Στόχος ενός από τα έργα ήταν η παραγωγή ειδών για την πρόληψη της νόσου COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των απολυμαντικών υγρών και των μέσων ατομικής προστασίας. Τα τρία άλλα έργα αποσκοπούσαν στην εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής και εξοπλισμού συσκευασίας, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα των εταιρειών.

Εικάζεται ότι οι ύποπτοι χρησιμοποίησαν οκτώ εταιρείες, ορισμένες εκ των οποίων δεν έχουν καμία δραστηριότητα, προκειμένου να υλοποιήσουν την απάτη. Με βάση τα στοιχεία, μετά την έγκριση των έργων, οι ύποπτοι χρησιμοποίησαν συνδεδεμένες εταιρείες και προσομοίωσαν συναλλαγές μεταξύ τους με κυκλικό τρόπο, αποκρύπτοντας έτσι την πραγματική αξία της αγοράς του απαιτούμενου εξοπλισμού. Εξυπακούεται ότι οι ύποπτοι διόγκωσαν τεχνητά τις τιμές του εξοπλισμού, δημιουργώντας την εντύπωση ότι οι δικαιούχοι της χρηματοδότησης διέθεταν επαρκή χρηματοδότηση για τη δική τους συμμετοχή στα έργα.

ΠΗΓΗ/Γιώργος Παππούς/economistas.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments