EDITOR'S PICK

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε πολύ αλάτι και ποιες τροφές περιέχουν την μεγαλύτερη ποσότητα;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ποσότητα αλατιού που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5 γραμμάρια, ποσότητα που περιλαμβάνει 2 γραμμάρια νάτριο, άρα ίση με μια κουταλιά του γλυκού.

Ποιες τροφές περιέχουν το περισσότερο αλάτι;

Όλα αυτά που διατηρούνται φυσικά σε αλάτι, όπως ορισμένα είδη ψαριών όπως ο μπακαλιάρος, αλλά και σαρδέλες και γαύρος σε κονσέρβα. Και μετά τα λουκάνικα και τα αλλαντικά όπως το μπέικον, τα λουκάνικα φρανκφούρτης, το ζαμπόν και τα λουκάνικα και τα ώριμα τυριά. Και πάλι, προμαγειρεμένα, προσυσκευασμένα και κατεψυγμένα πρώτα πιάτα, όπως πίτσα ή λαζάνια, και έτοιμα και συσκευασμένα πιάτα με κρέας και ψάρι. Οι έτοιμες σάλτσες μπορούν επίσης να περιέχουν πολύ νάτριο, όπως και ορισμένα είδη οσπρίων σε κονσέρβα. Προσοχή όμως και σε κάποιες τροφές που θεωρούνται «υγιεινές» οι οποίες στην πραγματικότητα μπορεί να είναι βόμβες αλατιού. Όπως τα πακέτα με αλατισμένα και καβουρδισμένα καρύδια και φουντούκια, νόστιμα και θρεπτικά αλλά γεμάτα νάτριο. Και σάλτσα σόγιας: Περιέχει ένα γραμμάριο νατρίου ανά κουταλιά της σούπας, οπότε πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνο μερικές σταγόνες. Και πάλι, οι συσκευασμένες ελιές, αυτά τα κράκερ ολικής αλέσεως κυριολεκτικά καλυμμένα με κόκκους αλατιού, οι αποξηραμένες ντομάτες και η κάπαρη, εξαιρετικά υγιεινά αλλά υπεραλμυρά. Και τι γίνεται με τις έτοιμες σούπες λαχανικών και οσπρίων που είναι εξαιρετικά πρακτικές αλλά συχνά γεμάτες νάτριο; Με λίγα λόγια, το σούπερ μάρκετ είναι μια ζούγκλα από αλάτι. Η ανάγνωση ετικετών είναι η μόνη μας σωτηρία.