EDITOR'S PICK

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε πολύ αλάτι και ποιες τροφές περιέχουν την μεγαλύτερη ποσότητα;

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε πολύ αλάτι και ποιες τροφές περιέχουν την μεγαλύτερη ποσότητα;

Πηγή Φωτογραφίας: FREEPIK.COM

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ποσότητα αλατιού που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5 γραμμάρια, ποσότητα που περιλαμβάνει 2 γραμμάρια νάτριο, άρα ίση με μια κουταλιά του γλυκού.

Αν μπορούσα να επιλέξω μια τροφή χωρίς την οποία δεν θα μπορούσα να ζήσω, το αλάτι θα ήταν στην κορυφή της λίστας μου. Αυτό το ορυκτό έχει την ιδιότητα να δίνει γεύση ακόμα και στο πιο άγευστο πιάτο. Φυσικά το αλάτι δεν χαρίζει μόνο γεύση, αλλά είναι απαραίτητο και για την υγεία μας, συγκεκριμένα για μια σειρά από βασικές φυσιολογικές διεργασίες που κυμαίνονται από την ισορροπία των υγρών στα κύτταρα, τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων και τις μυϊκές συσπάσεις. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, ωστόσο, όπως μπορεί εύκολα να συμβεί χωρίς να το καταλάβουμε, δεδομένης της αφθονίας νατρίου ακόμη και σε ανυποψίαστα τρόφιμα και μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Αλλά πόσο αλάτι είναι τελικά πολύ αλάτι;

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 鄭大更💕台北·新北·桃園·台中·台南全台美食吃透透 Cheng Pei Yi (@papa90242)

Η συνιστώμενη ποσότητα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ποσότητα αλατιού που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5 γραμμάρια, ποσότητα που περιλαμβάνει 2 γραμμάρια νάτριο, άρα ίση με μια κουταλιά του γλυκού. Ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε πολύ περισσότερο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του Istituto Superiore di Sanità, στον ενήλικο ιταλικό πληθυσμό η μέση κατανάλωση αλατιού την ημέρα είναι 10,9 γραμμάρια για τους άνδρες και 8,6 γραμμάρια για τις γυναίκες. Το πρόβλημα της υπερβολικής κατανάλωσης νατρίου είναι παγκόσμιο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 90% των ανδρών και το 77% των γυναικών καταναλώνουν περισσότερα από 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα, τη δόση που συνιστάται από τις υγειονομικές αρχές. Και παγκοσμίως, η ημερήσια κατανάλωση αλατιού στον ενήλικο πληθυσμό είναι 10,8 γραμμάρια ημερησίως, υπερδιπλάσια από την ποσότητα που συνιστά ο ΠΟΥ.

Η λήψη περίσσειας ποσότητας νατρίου προκαλεί στασιμότητα των υγρών στο σώμα μας με αποτέλεσμα την κατακράτηση υγρών, αλλά και την αρτηριακή υπέρταση με επακόλουθο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Η περίσσεια ποσότητα νατρίου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και νεφρική νόσο και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και παχυσαρκίας. Η μείωση της κατανάλωσης αλατιού κατά 30% έως το 2025 είναι στην πραγματικότητα ένας από τους στρατηγικούς στόχους του σχεδίου δράσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πρόληψη των μη μεταδοτικών ασθενειών. Είναι λοιπόν προφανές ότι για πολλούς από εμάς η ανάγκη μείωσης του αλατιού στη διατροφή είναι πραγματική. Αλλά πώς να το κάνουμε; Και πώς να αναγνωρίσετε τα τρόφιμα που περιέχουν περίσσεια ποσότητα; Ρωτήσαμε την Karen Cummings-Palmer, διατροφολόγο και προπονήτρια που δημιουργεί προγράμματα ευεξίας τόσο για ιδιώτες όσο και για εταιρικούς πελάτες διεθνώς.

Ποια είναι τα συμπτώματα κατανάλωσης υπερβολικής ποσότητας αλατιού;

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, προκαλεί πρήξιμο και μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση αλλά και να οδηγήσει σε αφυδάτωση, με αποτέλεσμα τους έντονους πονοκεφάλους. Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μπορούν να είναι καρδιοαγγειακές παθήσεις ή και εμφάνιση εγκεφαλικού και καρκίνου.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση αλατιού;

«Το αλάτι χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη συντήρηση των τροφίμων και σήμερα χρησιμοποιείται συχνά σε υπερβολική ποσότητα για να αντισταθμίσει τα τρόφιμα που δεν έχουν γεύση. Ο πρώτος κανόνας για να αποφύγετε το υπερβολικό αλάτι είναι να προσπαθήσετε να καταναλώνετε φρέσκα τρόφιμα και όχι συσκευασμένα και επεξεργασμένα. Ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε τη γεύση των τροφίμων χωρίς να προσθέσετε πολύ αλάτι και ταυτόχρονα να ενισχύσετε το θρεπτικό περιεχόμενο, είναι να τα καρυκεύσετε με βότανα και μπαχαρικά που αντικαθιστούν το αλάτι: όπως σουμάκ, δεντρολίβανο, θυμάρι, κανέλα, κουρκουμά και κόλιανδρο», μας λέει ο Cummimgs-Palmer. Στη μεσογειακή κουζίνα έχουμε την πολυτέλεια να διαθέτουμε μυριάδες βότανα, φρέσκα και αποξηραμένα. Από βασιλικό μέχρι ρίγανη, μαϊντανό, μαντζουράνα, φασκόμηλο ή δυόσμο, μας χαλάει η επιλογή.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε, διαβάζοντας την ετικέτα, εάν ένα τρόφιμο περιέχει πολύ αλάτι; «Το να διαβάζετε καλά τις ετικέτες είναι μια εξαιρετική πρακτική. Ο μεγαλύτερος αριθμός συστατικών δείχνει, σε πολλές περιπτώσεις, ότι το φαγητό είναι πιο επεξεργασμένο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι λιγότερο υγιεινό. Επομένως, προτιμήστε τροφές με μια σύντομη λίστα συστατικών. Όσο για το αλάτι, κατά γενικό κανόνα πρέπει να αποφεύγουμε όλα τα τρόφιμα που περιέχουν περισσότερο από 1 γραμμάριο αλάτι ανά 100 γραμμάρια τροφής».

«Παρόλο που η γενική συμβουλή είναι να περιορίσουμε το αλάτι, εξακολουθεί να είναι απαραίτητο για την υγεία μας και το αλάτι καλής ποιότητας περιέχει ζωτικά μέταλλα όπως μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο. Στην πραγματικότητα, η λαχτάρα για αλάτι μπορεί μερικές φορές να είναι σημάδι ανεπάρκειας καλίου. Είναι λογικό να αυξήσουμε το αλάτι που χρησιμοποιούμε. Το καλό αλάτι έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις και αποτοξινωτικές ιδιότητες και περιέχει έως και 84 ιχνοστοιχεία για την υποστήριξη του οργανισμού, το οποίο συνήθως έχει γκρι εμφάνιση, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μαγνήσιο. Το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων είναι πλούσιο σε σίδηρο. Το κανονικό επιτραπέζιο αλάτι, από την άλλη, στερείται ιχνοστοιχείων που προάγουν την υγεία και είναι ουσιαστικά μόνο χλώριο και νάτριο», καταλήγει η διατροφολόγος.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη KS T (@ks_ate_here)

Ποιες τροφές περιέχουν το περισσότερο αλάτι;

Όλα αυτά που διατηρούνται φυσικά σε αλάτι, όπως ορισμένα είδη ψαριών όπως ο μπακαλιάρος, αλλά και σαρδέλες και γαύρος σε κονσέρβα. Και μετά τα λουκάνικα και τα αλλαντικά όπως το μπέικον, τα λουκάνικα φρανκφούρτης, το ζαμπόν και τα λουκάνικα και τα ώριμα τυριά. Και πάλι, προμαγειρεμένα, προσυσκευασμένα και κατεψυγμένα πρώτα πιάτα, όπως πίτσα ή λαζάνια, και έτοιμα και συσκευασμένα πιάτα με κρέας και ψάρι. Οι έτοιμες σάλτσες μπορούν επίσης να περιέχουν πολύ νάτριο, όπως και ορισμένα είδη οσπρίων σε κονσέρβα. Προσοχή όμως και σε κάποιες τροφές που θεωρούνται «υγιεινές» οι οποίες στην πραγματικότητα μπορεί να είναι βόμβες αλατιού. Όπως τα πακέτα με αλατισμένα και καβουρδισμένα καρύδια και φουντούκια, νόστιμα και θρεπτικά αλλά γεμάτα νάτριο. Και σάλτσα σόγιας: Περιέχει ένα γραμμάριο νατρίου ανά κουταλιά της σούπας, οπότε πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνο μερικές σταγόνες. Και πάλι, οι συσκευασμένες ελιές, αυτά τα κράκερ ολικής αλέσεως κυριολεκτικά καλυμμένα με κόκκους αλατιού, οι αποξηραμένες ντομάτες και η κάπαρη, εξαιρετικά υγιεινά αλλά υπεραλμυρά. Και τι γίνεται με τις έτοιμες σούπες λαχανικών και οσπρίων που είναι εξαιρετικά πρακτικές αλλά συχνά γεμάτες νάτριο; Με λίγα λόγια, το σούπερ μάρκετ είναι μια ζούγκλα από αλάτι. Η ανάγνωση ετικετών είναι η μόνη μας σωτηρία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments