Διεθνή

Εκτός ΚΚ Κίνας με βαριές κατηγορίες για διαφθορά δύο πρώην υπουργοί Άμυνας

Εκτός ΚΚ Κίνας με βαριές κατηγορίες για διαφθορά δύο πρώην υπουργοί Άμυνας

Πηγή Φωτογραφίας: Li Shangfu disappeared from public view for almost two months last year amid speculation he was being investigated for political graft.(AP: Vincent Thian)

Ο Σι Τζινπίνγκ συνεχίζει την εκστρατεία του για εκσυγχρονισμό των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων. Οι Λι Σανγκφού και Γουέι Φενγκχέ αναμένεται να καταδικαστούν σε ποινές φυλάκισης πολλών ετών

Ο πρώην υπουργός Αμυνας της Κίνας Λι Σανγκφού, ο οποίος απομακρύνθηκε αιφνιδίως από τα καθήκοντά του χωρίς εξήγηση τον περασμένο χρόνο, αποπέμφθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα και κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος και διαφθορά, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV. Ταυτόχρονα, αποπέμφθηκε από το ΚΚΚ και ο προκάτοχός του στο υπουργείο Αμυνας, Γουέι Φενγκχέ, επίσης κατηγορούμενος για διαφθορά. Ο Λι Σανγκφού «προκάλεσε μεγάλη βλάβη στο Κόμμα, στην εθνική άμυνα και στην ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και στην εικόνα των υψηλόβαθμων αξιωματούχων», ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η αποπομπή του από το υπουργείο Αμυνας έγινε μετά τον ανασχηματισμό στην διοίκηση της μονάδας του κινεζικού στρατού που είναι επιφορτισμένη με τους στρατηγικούς πυραύλους.

Οι κινεζικές αρχές είχαν ανακοινώσει τον περασμένο χρόνο την αλλαγή της διοίκησης της μονάδας αυτής χωρίς να δώσουν εξηγήσεις. Ξένα μέσα ενημέρωσης έκαναν τότε αναφορές σε έρευνα για διαφθορά κατά του Λι Σανγκφού, ο οποίος ήταν διοικητής της μονάδας αυτής πριν γίνει υπουργός Αμυνας. Ο Λι Σανγκφού «είναι ύποπτος για διαφθορά» μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση. Κατηγορείται ότι «εκμεταλλεύθηκε την θέση του και έλαβε τεράστια χρηματικά ποσά». Οπως γράφουν οι Times, οι δύο πρώην υπουργοί αναδείχθηκαν σε συναφείς τομείς, στα πυραυλικά, πυρηνικά και διαστημικά προγράμματα της Κίνας, με τον Γουέι να ηγείται στο παρελθόν των πυρηνικών δυνάμεων της Κίνας. Αυτά τα προγράμματα βρίσκονται επί του παρόντος στο επίκεντρο μιας μεγάλης αναβάθμισης από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό και υπόκεινται σε μια ευρεία έρευνα διαφθοράς που έχει ήδη οδηγήσει στην απομάκρυνση 70 αξιωματικών. Τα δικαστήρια στην Κίνα εμπλέκονται στις έρευνες για διαφθορά μόνο μετά τη διεξαγωγή εσωτερικών κομματικών ερευνών, αλλά συχνά, η εκκαθάριση έχει να κάνει περισσότερο με την εξάλειψη των διαφωνούντων παρά με διαφθορά. Μόλις τα ανώτερα στελέχη βρεθούν ενώπιον των δικαστηρίων μετά από κομματική έρευνα, αναπόφευκτα καταδικάζονται, συνήθως μετά από μια σύντομη ακρόαση που περιλαμβάνει ομολογία ενοχής. Οι δύο άνδρες αναμένεται να καταδικαστούν σε μεγάλη ποινή φυλάκισης.

Οι αποφάσεις ανακοινώθηκαν έπειτα από ομιλία του Σι Τζινπίνγκ την περασμένη εβδομάδα ενώπιον αξιωματικών του κινεζικού στρατού κατά την οποία ο ισχυρός άνδρας του Πεκίνου ζήτησε την εξάλειψη της εστίας της διαφθοράς και συνθηκών εντός των οποίων ευδοκιμεί και την ενίσχυση της πίστης στο στράτευμα. Ο κινέζος πρόεδρος ανησυχεί για την κατάσταση του αποθέματος πυραύλων και του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας, που είναι ένας τομέας στον οποίο το Πεκίνο εξακολουθεί να υστερεί πολύ σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με μια διαρροή στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οι Κινέζοι είχαν ανακαλύψει νερό σε δεξαμενές καυσίμων πυραύλων και σιλό πυραύλων με ακατάλληλα τοποθετημένα καλύμματα. Σύμφωνα με έρευνα σουηδικού φορέα, εξειδικευμένου στην παρακολούθηση ζητημάτων ασφαλείας σε παγκόσμιο επίπεδο, και στον έλεγχο των εξοπλισμών, η Κίνα έχει επιδοθεί σε μία κούρσα εξοπλισμών με στόχο να εκσυγχρονίσει και να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Τον περασμένο Ιανουάριο οι πυρηνικές κεφαλές της Κίνας αυξήθηκαν και έγιναν 500 (από 410 πέρυσι).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments