Διεθνή

Όλα ανοιχτά για την υποψηφιότητα Μπάιντεν

Όλα ανοιχτά για την υποψηφιότητα Μπάιντεν

Πηγή Φωτογραφίας: France 24

Αποκαρδιωτική η εμφάνιση του εν ενεργεία Αμερικανού προέδρου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέμενε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι ο Τζο Μπάιντεν θα έπαιρνε διεγερτικά για να εμφανιστεί στο debate της Πέμπτης, γεμάτος ενέργεια. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον διέψευσε –με τον πιο εμφατικό, αλλά όχι τον καλύτερο, τρόπο: Η εμφάνιση του 81χρονου προέδρου των ΗΠΑ στο debate της Ατλάντας ήταν τραγική, σε τέτοιο βαθμό που πλέον άπαντες –από τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ως το ίδιο το Δημοκρατικό Κόμμα– βλέπουν τελικά τον ελέφαντα που υπήρχε καιρό στο δωμάτιο, όπως λένε οι Αγγλοσάξωνες, ότι μάλλον ήρθε η ώρα ο Μπάιντεν να αποτραβηχθεί από την κούρσα της διαδοχής και όσο είναι ακόμα καιρός.

Ο Μπάιντεν είναι ο γηραιότερος πρόεδρος της ιστορίας, ενώ οι Δημοκρατικοί προσπαθούν καιρό τώρα να υπερβάλλουν σχετικά μιλώντας για «γέρο». Ο Μπάιντεν μιλούσε πολύ σιγά, οι απαντήσεις του συχνά ήταν μπερδεμένες, ενώ ακόμα και όταν οι ατάκες του ήταν αξιοπρεπείς υποσκάπτονταν από τον τρόπο εκφοράς του.

Πηγές που επικαλείται το NBC φέρεται να δήλωσαν στη μέση της συζήτησης πως ο Μπάιντεν ταλαιπωρείται από κρυολόγημα, υπονοώντας ότι η κακή του εμφάνιση οφείλονταν σε αυτό. Είτε αυτό αληθεύει, είτε όχι, υπάρχει ο κίνδυνος οι ψηφοφόροι να αποφασίσουν αφού τον παρακολούθησαν πως απλά δεν είναι έτοιμος για τη δουλειά που επιχειρεί να διατηρήσει.

Σε τελική ανάλυση, αυτή ήταν η πρώτη εμφάνιση του Μπάιντεν εδώ και καιρό σε συγκρουσιακό περιβάλλον και είναι πανθομολογούμενο πως δεν τα πήγε καλά. Από την άλλη, η απόδοση του Τραμπ δεν είχε μεγάλα λάθη. Είπε παράλογα και αναληθή πράγματα, μπερδεύτηκε και έχασε τον ειρμό της σκέψης του. Αλλά το έκανε πιο δυναμικά! Ήταν τυπικός Τραμπ. Κανείς δεν εξεπλάγη από όσα είπε ή από το πώς τα είπε».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος «σε ένα επίπεδο, όλα τα παραπάνω είναι τόσο ρηχά και επιφανειακά που νιώθω κάπως αμήχανα που τα έγραψα. Η πολιτική πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από την κριτική και το συναίσθημα που προκαλεί σε κάποιον μια τηλεοπτική εμφάνιση. Αφορά σημαντικά ζητήματα που θα επηρεάσουν τις ζωές εκατομμυρίων.

Δυστυχώς, το θέμα φαίνεται να αφορά μερικούς αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους που πιθανότατα θα κρίνουν τις εκλογές του 2024. Οι Δημοκρατικοί θεωρούν πως έχουν τα επιχειρήματα απέναντι στον Τραμπ, όμως ανησυχούν ότι ο Μπάιντεν δεν μπορεί να τα εκφέρει. Η συζήτηση που αναβίωσε λοιπόν μετά το ντιμπέιτ είναι το κατά πόσο ο Μπάιντεν πρέπει να μείνει στην κούρσα για την προεδρία ή το κόμμα έχει κι άλλες επιλογές. Η παραδοχή αυτή δημιουργεί μια σειρά από συμπεράσματα σχετικά με τους ηττημένους και τους νικητές του ντιμπέιτ.

Αν το ντιμπέιτ τελειώσει με το κόμμα σου να συζητά αν πρέπει να αποσυρθείς από την κούρσα, είναι σαφές ότι έχασες. Το «ηλικιακό ζήτημα» του Μπάιντεν, είναι στην πραγματικότητα μια σύγχυση ξεχωριστών θεμάτων. Το επιχείρημα των Ρεπουμπλικάνων για τα γεράματα του Μπάιντεν είναι υπερβολικό. Υπάρχει ο προβληματισμός για το αν η υγεία του θα αντέξει και τη δεύτερη θητεία. Ή εκείνοι σχετικά με την ικανότητα λήψης αποφάσεων, αν και είναι δύσκολο να βρει κανείς μια απόφαση της θητείας του που δεν θα έπαιρνε όντως νεότερος.

Υπάρχει όμως και ένας μεγαλύτερος προβληματισμός που καλείται να διαγράψει ο Μπάιντεν: Ότι απέτυχε να εμφανιστεί ικανός στο ρόλο του προέδρου ή του υποψηφίου προέδρου. Ότι έχει αποτύχει συνολικά στο να εμφανίζεται να έχει τον έλεγχο, στον δυναμισμό ή στην ικανότητά του να χειρίζεται ερωτήσεις. Για τους περισσότερους Δημοκρατικούς, η ανησυχία για την ηλικία του Μπάιντεν είναι μετά – ανησυχία. Αφορά στο τι θα σκεφτούν οι αμφιταλαντευόμενοι ψηφοφόροι σχετικά με την ηλικία του Μπάιντεν.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Μπάιντεν, Σεθ Σούστερ, δήλωσε ότι ο Μπάιντεν δεν θα αποχωρήσει από την κούρσα.

«Δεν υπάρχει καμία βάση για αυτό», είπε επίσης ένας ακόμα σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου στο CNN το πρωί της Παρασκευής. «Δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι οι ψηφοφόροι συμφωνούν με αυτό».

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του συμβούλου που συμμετείχε στις προετοιμασίες για το ντιμπέιτ στο Καμπ Ντέιβιντ, ο οποίος απέρριψε επίσης τις επικρίσεις για την απόδοση του Μπάιντεν. «Δεν ανησυχώ για τέτοια πράγματα», είπε ο σύμβουλος.

Οι σύμβουλοι της εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τα αρνητικά σχόλια για την εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι οι ψηφοφόροι αντέδρασαν θετικά στις απόψεις του σχετικά με την άμβλωση και την κλιματική αλλαγή, αλλά και για τα σημεία της συζήτησης όπου έγινε αναφορά στις νομικές υποθέσεις του Τραμπ και στην άρνησή του να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ειδικότερα, υποστήριξαν ότι μία και μοναδική συζήτηση δεν πρέπει να αποκλείσει τον πρόεδρο από το να επιδιώξει την επανεκλογή του. Ο Μπάιντεν προτίθεται να συμμετάσχει στη δεύτερη προεδρική συζήτηση τον Σεπτέμβριο επίσης, είπε η ομάδα του την Παρασκευή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments