Διεθνή

Οζγκιούρ Οζέλ: “Η Τουρκία μπορεί να διεξάγει πρόωρες εκλογές εντός 18 μηνών”

Οζγκιούρ Οζέλ: “Η Τουρκία μπορεί να διεξάγει πρόωρες εκλογές εντός 18 μηνών”

Πηγή Φωτογραφίας: Turkey's main opposition Republican People's Party (CHP) leader Kemal Kilicdaroglu attends a swearing-in ceremony as he is accompanied by Ozgur Ozel at the Turkish parliament in Ankara, Turkey, June 2, 2023. REUTERS/Umit Bektas/file photo

Είπε ότι το CHP δεν θα κάνει έκκληση για πρόωρες εκλογές με βάση τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών, αλλά τόνισε ότι το αίτημα του λαού για πρόωρες εκλογές είναι καθοριστικός παράγοντας.

Ο Οζγκιούρ Οζέλ, ο ηγέτης του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας, δήλωσε ότι σχεδόν οι μισοί Τούρκοι πολίτες ζητούν πρόωρες εκλογές και ότι προβλέπει ότι οι εκλογές αυτές θα μπορούσαν να διεξαχθούν μέσα στους επόμενους 18 μήνες, όπως αναφέρει η εφημερίδα Birgün.

Η τελευταία φορά που η Τουρκία διεξήγαγε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές ήταν τον Μάιο του 2023, όταν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφάλισε ακόμη μία θητεία στο αξίωμα. Οι επόμενες εκλογές έχουν προγραμματιστεί για το 2028.

Στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, πάντως, το CHP αναδείχθηκε πρώτο κόμμα για πρώτη φορά μετά από 47 χρόνια, εξασφαλίζοντας το 37,7% των ψήφων, ενώ το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια, ήρθε δεύτερο, συγκεντρώνοντας μόλις το 35,4%.

Η συζήτηση για πρόωρες εκλογές ήρθε στην ατζέντα του έθνους μετά την εκλογική ήττα του ΑΚΡ στις 31 Μαρτίου, παρά το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση CHP δεν έχει ζητήσει πρόωρες κάλπες. Ο Οζέλ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να προβεί σε μια τέτοια έκκληση.

Ο Οζέλ, ο οποίος μίλησε στους δημοσιογράφους μετά από μια τελετή στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι προβλέπει ότι οι Τούρκοι θα προσέλθουν ξανά στις κάλπες σε ενάμιση χρόνο, κάποια στιγμή στη μέση της πενταετίας που μεσολαβεί μεταξύ των δύο γενικών εκλογών.

Είπε ότι το CHP δεν θα κάνει έκκληση για πρόωρες εκλογές με βάση τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών, αλλά τόνισε ότι το αίτημα του λαού για πρόωρες εκλογές είναι καθοριστικός παράγοντας.

Ο Οζέλ επικαλέστηκε πρόσφατες έρευνες που δείχνουν ότι το CHP διευρύνει το προβάδισμά του κάθε μήνα, ενώ διατηρεί τη θέση του ως πρώτο κόμμα της χώρας.

“Υπό αυτές τις συνθήκες, πρέπει να δούμε αν ο κόσμος θέλει πρόωρες εκλογές. Κάθε μήνα η απαίτηση αυτή αυξάνεται λίγο περισσότερο. Σχεδόν η μισή κοινωνία ζητάει τώρα πρόωρες εκλογές. Όσο αυξάνεται η ζήτηση για πρόωρες εκλογές, θα συνεχίσουμε να την προωθούμε”. Ο ηγέτης του CHP σημείωσε επίσης ότι τεχνικά δεν είναι δυνατόν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές χωρίς την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος, καθώς για να πάνε σε πρόωρες κάλπες χρειάζονται οι 360 ψήφοι από τους 600 βουλευτές και η αντιπολίτευση δεν έχει αυτόν τον αριθμό ψήφων αυτή τη στιγμή. Το CHP διαθέτει 127 έδρες στο κοινοβούλιο.

Ο Οζέλ δήλωσε ότι αν η οικονομία παραμείνει στην παρούσα κακή κατάσταση, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 75%, ο κόσμος είναι πιθανό να ζητήσει πρόωρες εκλογές και να καταψηφίσει το ΑΚΡ.

Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία υποφέρει από την επιδείνωση της οικονομίας, με υψηλό πληθωρισμό και ανεργία, καθώς και από ένα κακό ιστορικό σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Ερντογάν επικρίνεται για τον κακό χειρισμό της οικονομίας, το άδειασμα των κρατικών ταμείων και την εγκαθίδρυση μονομερούς διακυβέρνησης στη χώρα, όπου οι διαφωνίες καταστέλλονται και οι αντίπαλοι φυλακίζονται με πολιτικά κίνητρα.

Πηγή: Turkish Minute

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments