Nέα της αγοράς

Καμπανάκι S&P για την αύξηση των χρεών στην Ευρώπη – Στις εξαιρέσεις η Ελλάδα

Καμπανάκι S&P για την αύξηση των χρεών στην Ευρώπη – Στις εξαιρέσεις η Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: The S&P Global logo is displayed on its offices in the financial district in New York City (photo credit: BRENDAN MCDERMID/REUTERS)

Όμως, τώρα η ΕΚΤ προχωρά σε ποσοτική σύσφιγξη και το μέσο κόστος χρέους για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αυξάνεται, αν και η αύξηση αυτή είναι πολύ σταδιακή, σημειώνουν οι αναλυτές της S&P.

Τα χρέη των μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης αυξάνονται και στο G7 δεν αναμένεται να επιστρέψουν στα προ-πανδημίας επίπεδα τουλάχιστον έως το 2027, προειδοποιεί η S&P Global Ratings, παρά τις ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες και τους υποστηρικτικούς ρυθμούς ανάπτυξης των επόμενων τριών ετών. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, Γαλλία και Ιταλία θα έπρεπε να βελτιώσουν το πρωτογενές ισοζύγιό τους πάνω από 2% του ΑΕΠ για να σταθεροποιήσουν το χρέος, με τους αναλυτές να χαρακτηρίζουν μια τέτοια προσαρμογή ως απίθανη. Με δεδομένες και τις εκλογικές αναμετρήσεις, μόνο εάν οι αγορές εντείνουν τις πιέσεις τους, θα πειστούν οι μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης να εφαρμόσουν μέτρα δημοσιονομικής σύσφιξης.

Η πανδημία του κορωνοϊού και η ενεργειακή κρίση του 2022 οδήγησαν τις κυβερνήσεις να δανειστούν από τις αγορές για να χρηματοδοτήσουν τα εμβόλια και τα μέτρα ανακούφισης προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, σε μία περίοδο ασυνήθιστα χαμηλών επιτοκίων.

Όμως, τώρα η ΕΚΤ προχωρά σε ποσοτική σύσφιγξη και το μέσο κόστος χρέους για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αυξάνεται, αν και η αύξηση αυτή είναι πολύ σταδιακή, σημειώνουν οι αναλυτές της S&P.

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να υποστηρίζει την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ, με τις εκτιμήσεις του οίκου να αναφέρουν ότι ο ρυθμός αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ θα είναι υψηλότερος από την αύξηση του κόστους χρέους ακόμα και το 2027 σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης, με μοναδική εξαίρεση την Ιταλία.

Παρά τις ευνοϊκές συνθήκες –ή ενδεχομένως εξαιτίας αυτών των ευνοϊκών συνθηκών- πολιτικοί λόγοι, με φόντο τις εκλογικές αναμετρήσεις, αποτρέπουν μια ταχύτερη πρόοδο στη μείωση του χρέους στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Και καθώς η S&P δεν πιστεύει ότι χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία θα λάβουν τα μέτρα που απαιτούνται να διορθώσουν τη δημοσιονομική τροχιά τους, οι αναλυτές εκτιμούν ότι μόνο οι αγορές έχουν τη δύναμη να πείσουν τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε δημοσιονομική σύσφιγξη. «Συνολικά, πιστεύουμε ότι οι κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από την πολιτική τους στάση, θα απαντήσουν γρηγορότερα στις πιέσεις από τις αγορές από ό,τι σε εκείνες από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», σημειώνει ο οίκος.

Αναφερόμενη στην πρόταση της Κομισιόν για εκκίνηση της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος κατά αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, η S&P επισημαίνει επίσης ότι εάν η απόφαση αυτή επικυρωθεί, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις, καθώς τα ομόλογα των χωρών αυτών θα καταστούν μη επιλέξιμα για αγορές στο πλαίσιο του εργαλείου TPI της ΕΚΤ.

Κόντρα στο ρεύμα η Ελλάδα

Πάντως, η S&P ξεκαθαρίζει ότι δεν εμφανίζουν αύξηση των χρεών τους όλες οι χώρες. Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, όλες μικρότερες χώρες που έχουν περάσει από μνημόνια, εμφανίζουν μείωση του χρέους. Οι υψηλοί ονομαστικοί ρυθμοί ανάπτυξης, που συχνά σχετίζονται με τον τουρισμό, το χαμηλό κόστος δανεισμού αλλά και οι συνετές δημοσιονομικές πολιτικές σημαίνουν ότι τα χρέη αυτών των χωρών μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ την περίοδο 2019-2023, σε ένα διάστημα όπου οι υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες εμφάνισαν αύξηση χρέους κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments