Nέα της αγοράς

Οδυσσέας Αθανασίου: «Τα Χριστούγεννα του 2026 το project του Ελληνικού θα έχει ζωή»

Οδυσσέας Αθανασίου: «Τα Χριστούγεννα του 2026 το project του Ελληνικού θα έχει ζωή»

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ" (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Κρυμμένες υπεραξίες 1,3 δισ. ευρώ από οικιστικά - Παγώνουν οι γραφειακές αναπτύξεις, πιο πίσω το ΙΡΟ της Lamda Malls - Τι απάντησε για την υποαπόδοση της μετοχής ο CEO της LAMDA Development

«Όλα τα έργα προχωρούν όπως θα θέλαμε και είχαμε προγραμματίσει απέναντι σε μία πολύ δύσκολη κατασκευαστική αγορά». «Θέλουμε τα Χριστούγεννα του 2026 να υπάρχουν άνθρωποι που θα ζουν στο Ελληνικό και σίγουρα μέσα στο 2027 να υπάρχει πολλή ζωή ειδικά σε όλη την παραθαλάσσια ζώνη». «Ο,τι έχουμε φέρει στην αγορά σε ό,τι έχει να κάνει με τις κατοικίες… φεύγει. Ως αποτέλεσμα, όπως είναι γνωστό τα σπίτια στις τρείς ζώνες του παράκτιου μετώπου έχουν πουληθεί όλα και ακόμη και στην καινούρια οικιστική γειτονιά ‘’Little Athens’’ όπου βγαίνουν σταδιακά διαμερίσματα από τα τέλη του 2023, ήδη οι προ- πωλήσεις έχουν φτάσει στο 65% ήδη. Θα μπορούσαν να φτάσουν και το 100% αλλά οι πωλήσεις μας… δεν προλαβαίνουν, θα τρέχουν και μέσα στον Ιούλιο».

Αυτές είναι μερικές από τις ατάκες στη χθεσινή γενική συνέλευση του Οδυσσέα Αθανασίου, διευθύνοντος συμβούλου της LAMDA Development για το project που «τρέχει» η εταιρεία εντός του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και προχωρά σε όλα τα επίπεδα αυτή την περίοδο. Ερωτηθείς για τυχόν καθυστερήσεις, ο ίδιος ανέφερε ότι όλα βαίνουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ενώ μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις π.χ. στο κομμάτι των υποδομών όσο προχωρούν τα έργα, π.χ. σε επίπεδο (επανα)σχεδιασμού δικτύων, δεδομένου ότι όλα γίνονται από την αρχή.

«Ο ουρανοξύστης με 173 διαμερίσματα -όλα πουλημένα- έχει φτάσει ήδη στον 6ο όροφο από τη μία πλευρά και στον 4ο όροφο από την άλλη, επίσης ήδη φαίνονται τα 6 από χαμηλά κτίρια του παράκτιου μετώπου και μέχρι το φθινόπωρο θα φαίνονται 15. Από τις προπωλήσεις στις τρείς οικιστικές γειτονιές του παράκτιου μετώπου προέρχονται και οι εισπράξεις που έχουν φτάσει μέχρι τώρα τα 700 εκατ. ευρώ. Η υγεία της εταιρείας φαίνεται και από το γεγονός ότι έχοντας 2,5 χρόνια σε εξέλιξη τις εργασίες στο έργο έχει διαθέσιμα στα ταμεία 600 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα δεν έχει λάβει δανεισμό παρά το ότι έχει γραμμές με τις τράπεζες και προχωρά με ό,τι ρευστοποιήσεις ακινήτων γίνονται».

Ο κ. Αθανασίου δέχθηκε ερωτήσεις από τους μετόχους για το θέμα της πορείας της μετοχής, για την οποία ανέφερε ότι αναγνωρίζει ότι έχει υποαποδώσει σε σχέση με μία χρηματιστηριακή που αγορά που έχει υπεραποδώσει παρά το γεγονός ότι τα θεμελιώδη της LAMDA είναι αυτή την στιγμή καλύτερα από ποτέ. Από τις βασικές αιτίες, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι οι ξένοι επενδυτές δεν προτιμούν τη δεδομένη συγκυρία μετοχές εταιρειών ακινήτων- με δεδομένους τους τριγμούς στον κλάδο πανευρωπαϊκά σε αντίθεση με την Ελλάδα που βίωσε την κατάρρευση του real estate στη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας και τώρα κινείται αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Επιπλέον, τα malls δεν αποτελούν συνολικά ελκυστική επενδυτική επιλογή για τα ξένα funds, έστω κι αν τα εμπορικά ειδικά της LAMDA κινούνται σε ρεκόρ επισκεψιμότητας και πωλήσεων. Ο κ. Αθανασίου ανέφερε επίσης ότι το project του Ελληνικού που τρέχει η LAMDA έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και ορίζοντα και χρειάζεται χρόνος μέχρι να ωριμάσει, κάτι που ασπάζεται και ο βασικός μέτοχος κ. Σπύρος Λάτσης, ο οποίος έχει επενδύσει με μακροπρόθεσμο ορίζοντα στο έργο.

Την ίδια στιγμή, ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία, όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου, δίνουν κορυφαία επιχειρηματικά ονόματα όπως ο εφοπλιστής Γ. Προκοπίου με τον οποίο θα ανακοινωθούν μέσα στον επόμενο μήνα οι λεπτομέρειες για ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας στο κομμάτι των αναπτύξεων, οικιστικών και μη.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει και κρυφές υπεραξίες άνω των 1,3 δισ. ευρώ αν ληφθεί υπόψη ότι «τα οικόπεδα όπου προβλέπονται τα νέα οικιστικά έχουν αξία μεγαλύτερη από αυτή που έχουμε στα βιβλία μας», όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της LAMDA. Μέχρι τέλος Ιουλίου προωθείται η πώληση 5 οικοπέδων με δομήσιμη επιφάνεια 50.000 τ.μ. και στόχο πώλησης ανά τ.μ. στα 2.100 ευρώ, ενώ στα βιβλία είναι 770 ευρώ ανά τ.μ. άρα υπάρχει ένα επιπλέον κέρδος 1.330 ευρώ ανά τ.μ.. «Εχουμε 1 εκατ. τ.μ. δομήσιμων επιφανειών που προβλέπονται για οικιστικές αναπτύξεις, τα οποία με επιπλέον κέρδος 1.330 ευρώ ανά τ.μ. φέρνουν μία κρυφή υπεραξία στα 1,3 δισ. ευρώ. Πουλάμε τώρα στα 2.100 ευρώ ανά τ.μ. και θεωρούμε ότι μπορεί να πάει ακόμη ψηλότερα όσο προχωρoύν τα έργα.

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο διατηρούμε την αισιοδοξία μας για το μέλλον είναι και η διεθνής προβολή που λαμβάνει πλέον το έργο. Μόλις πριν από ένα μήνα ξεκινήσαμε και τη διαφήμιση του project, σε αεροδρόμια στο Αμστερνταμ, τη Ζυρίχη, το Λονδίνο, τη Νίκαια, το Ντουμπάι και τους επόμενους μήνες θα πάμε και σε μεγάλα αεροδρόμια σε ΗΠΑ και Ασία. Σε λίγους μήνες θα είμαστε σε όλο τον κόσμο. Επίσης θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη παρουσία και στα μέσα. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα έχουμε πολύ περισσότερες πωλήσεις από το εξωτερικό την επόμενη χρονιά».

Παγώνουν οι γραφειακές αναπτύξεις

Ερωτηθείς για τις γραφειακές αναπτύξεις που είχαν προβλεφθεί για το έργο ο επικεφαλής του ομίλου ανέφερε ότι «τα γραφεία μετά την πανδημία, δεν αποτελούν πρώτη επενδυτική επιλογή στο εξωτερικό και δεν εξασφαλίσαμε όσο ελκυστικές τιμές, θα θέλαμε, στην αγορά γι’ αυτού του είδους τις χρήσεις . Ούτως ή άλλως είχαμε τοποθετήσει τα έργα αυτά από το 2028 και μετά, στη β’ φάση του έργου, κι επειδή έχουν πάει πολύ καλά οι πωλήσεις των οικιστικών έχουμε εστιάσει στις κατοικίες».

Σημειωτέον ότι σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα η LAMDA θα επιδιώξει να έχει και πιο σταθερά, επαναλαμβανόμενα έσοδα από μισθώσεις κατοικιών και παροχή υπηρεσιών και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απόφαση για τη σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) με την XERIS VENTURES του Σπύρου Λάτση. Κύρια δραστηριότητα θα είναι η ανάπτυξη και εκμετάλλευση κατοικιών προς μίσθωση (Build to-Rent -BtR) με ποσοστό 20% για την εισηγμένη. Συμπεριλαμβανομένου του κόστους της γης, η συνολική επένδυση εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 225 εκατ. ευρώ, με τις μισθώσεις να προβλέπονται πιο μακροπρόθεσμα, από το 2028 και μετά. Για το συγκεκριμένο project έχουν ξεκινήσει οι μελέτες, με την κατασκευή να ξεκινά κατ’ εκτίμηση προς το τέλος 2025 -αρχές 2026 και η παράδοση το 2028.

Σε σχέση με την προαναγγελθείσα εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της θυγατρικής του ομίλου LAMDA Malls που έχει κάτω από την ομπρέλα της τα υφιστάμενα αλλά και τα σχεδιαζόμενα εμπορικά του ομίλου, ερωτηθείς για την καθυστέρηση, η διοίκηση της LAMDA επανέλαβε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα δρομολογηθεί όταν οι συνθήκες κριθούν ευνοϊκές.

Την ίδια στιγμή οι επιδόσεις των 4 εμπορικών κέντρων του ομίλου (The Mall Athens, Golden Hall στο Μαρούσι, Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη και Designer Outlet στα Σπάτα) είναι παραπάνω από ικανοποιητικές κι επιπλέον είναι υψηλή η ζήτηση και για τους δύο νέους εμπορικούς προορισμούς εντός της έκτασης του Ελληνικού. «Δεν έχουμε άμεση ανάγκη ρευστότητας για το ΙΡΟ της LAMDA Malls ούτε υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί όπως συμβαίνει στις ΑΕΕΑΠ, γι’ αυτό και θα επιλέξουμε εμείς τη χρονική στιγμή, όταν οι συνθήκες κριθούν καλύτερες.

Στο πεντάμηνο του 2024 και απέναντι στα εντυπωσιακά αποτελέσματα του 2023 για τα malls του ομίλου είμαστε ήδη στο +6%, με εντυπωσιακά αποτελέσματα και στα τέσσερα εμπορικά κέντρα και το μέλλον προδιαγράφεται πολύ θετικό, παρά το γεγονός ότι η καταναλωτική δαπάνη συνολικά στην αγορά δεν καταγράφει την αντίστοιχη αύξηση. Υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής από καταστηματάρχες και μακάρι να είχαμε και άλλους χώρους.

Για το νέο εμπορικό κέντρo ‘’The Ellinikon Mall’’ εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού στην πλευρά της Λ. Βουλιαγμένης το οποίο θα αποτελέσει και το μεγαλύτερο της χώρας, η ζήτηση ξεπερνά το 180% και ήδη έχουμε συμφωνήσει τους όρους για το 70% των 280 καταστημάτων επί του συνόλου». Επισημαίνεται εδώ ότι για το Ellinikon Mall, επιφάνειας άνω των 122.000 τ.μ. η εταιρεία προχωρά σε επανασχεδιασμό των χώρων των ορόφων ώστε να μην περιλαμβάνονται γραφεία όπως προβλεπόταν αρχικά και να χρησιμοποιηθούν οι χώροι ως εμπορικά καταστήματα με δεδομένη και τη μεγάλη ζήτηση, ενώ ήδη έχουν προχωρήσει οι εκσκαφές με ορίζοντα παράδοσης το 2027.

«Στο δεύτερο εμπορικό- ‘’boutique’’ του Ελληνικού, το ’’Riviera Galleria’’, με 100 καταστήματα έχουν συμφωνηθεί οι όροι για το 62% επί του συνόλου των καταστημάτων. Η κατασκευή πρόκειται να ξεκινήσει φέτος με προοπτική να ανοίξει το 2027, με σημαντική επισκεψιμότητα τόσο από κατοίκους όσο και τουρίστες της πόλης», ανέφερε ο κ. Αθανασίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments