Οικονομία

Επιτόκια: Μείωση τον Σεπτέμβριο από ΕΚΤ και Fed βλέπει η Morgan Stanley

Επιτόκια: Μείωση τον Σεπτέμβριο από ΕΚΤ και Fed βλέπει η Morgan Stanley

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

«Είμαστε πιο αισιόδοξοι ότι τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ θα μειώσουν τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο», είπε στο «Squawk Box Europe».

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσαν να μειώσουν τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, καθώς τα βασικά στοιχεία παρέχουν περαιτέρω ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός μειώνεται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ευρωζώνη, εκτιμά η Morgan Stanley.

Μιλώντας στο CNBC, ο Andrew Sheets, επικεφαλής στρατηγικής cross-asset της Morgan Stanley ανέφερε ότι η επενδυτική τράπεζα αυξάνει την προοπτική διπλών περικοπών, εν μέσω πρόσφατων δεδομένων για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) και την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

«Είμαστε πιο αισιόδοξοι ότι τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ θα μειώσουν τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο», είπε στο «Squawk Box Europe».

Η ΕΚΤ και τα επιτόκια

Οι δύο κεντρικές τράπεζες έδειξαν σημάδια απόκλισης στη νομισματική πολιτική νωρίτερα αυτό το μήνα, καθώς η ΕΚΤ αποφάσισε την πρώτη της μείωση στα επιτόκια σε σχεδόν πέντε χρόνια, ενώ η Fed επέμεινε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει πολύ υψηλός για να κάνει ένα παρόμοιο βήμα.

«Είναι κατανοητό ότι αυτές οι κεντρικές τράπεζες δεν θέλουν να δεσμευτούν εκ των προτέρων. Δεν θέλουν να ακούγονται υπερβολικά εφησυχασμένοι για τους κινδύνους του πληθωρισμού», είπε ο Sheets.

«Αλλά πιστεύουμε ότι τα δεδομένα που θα δει η ΕΚΤ μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι ότι ο πληθωρισμός [συνεχίζει] να μετριάζεται. Και νομίζω ότι, για τη Fed, ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται», πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης σημείωσε ανοδική έκπληξη τον Μάιο, αυξανόμενος κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε μηνιαία βάση, φτάνοντας στο 2,6%. Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, διατηρήθηκε σταθερός τον Μάιο, αλλά αυξήθηκε κατά 3,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τον τελευταίο ΔΤΚ νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Αυτό ήταν μια βελτίωση σε σχέση με το μηνιαίο κέρδος 0,1% που περίμεναν οι οικονομολόγοι.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments