Πολιτική

Ελληνική ικανοποίηση για νέα ευρωπαϊκή ηγεσία – Ο διαπραγματευτικός ρόλος Μητσοτάκη

Ελληνική ικανοποίηση για νέα ευρωπαϊκή ηγεσία – Ο διαπραγματευτικός ρόλος Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ένας από τους βασικούς διαπραγματευτές.

Δηλώσεις έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τον «λευκό καπνό» που βγήκε από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ενέκρινε τα προτεινόμενα από τις τρεις πολιτικές ομάδες (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι) πρόσωπα που θα αναλάβουν τα τρία κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής είπε χαρακτηριστικά:

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι πάρθηκε απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις θέσεις ευθύνης σε επίπεδο ΕΕ. Όπως γνωρίζετε ήμουν ένας εκ των δύο διαπραγματευτών για λογαριασμό της πολιτικής οικογένειας του ΕΛΚ. Η πρόταση του Συμβουλίου προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι να συνεχίσει η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποφασίστηκε να εκλεγεί ο Αντόνιο Κόστα ως Πρόεδρος του Συμβουλίου για τα επόμενα δυόμισι χρόνια και επίσης να επιλεγεί η κα Κάγια Κάλας, πρωθυπουργός της Εσθονίας, ως Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας».

«Είμαι ικανοποιημένος που η Φον Ντερ Λάιεν θα συνεχίσει τη σημαντική δουλειά που έχει επιτελέσει εδώ και 5 χρόνια» «Οπότε ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, θέλω να τονίσω σε σχέση με τον προηγούμενο εκλογικό κύκλο και θέλω να εκφράσω ιδιαίτερα την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η κα Φον Ντε Λάιεν θα μπορέσει – υπό την προϋπόθεση  και το θεωρώ περίπου σίγουρο ότι θα εκλεγεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – να συνεχίσει τη σημαντική δουλειά την οποία έχει επιτελέσει εδώ και πέντε χρόνια», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι σε αντίθεση με το 2019, τώρα η διαπραγμάτευση έγινε συντεταγμένα, και ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ένας από τους βασικούς διαπραγματευτές, και πετύχαμε αυτό που θέλαμε.

«Η στρατηγική ατζέντα λαμβάνει υπόψη όλες τις σημαντικές ελληνικές εθνικές προτεραιότητες» Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Και βέβαια να τονίσω και το γεγονός ότι η στρατηγική ατζέντα η οποία υιοθετήθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη και όλες τις σημαντικές ελληνικές εθνικές προτεραιότητες, τη μεγαλύτερη έμφαση που πρέπει να δώσουμε στα θέματα της άμυνας, τη μεγαλύτερη έμφαση που δίνουμε ήδη στα θέματα της μετανάστευσης και ειδικά της εξωτερικής φύλαξης των συνόρων, την ανάδειξη ζητημάτων ανταγωνιστικότητας».

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Είναι ζητήματα κρίσιμα για την πατρίδα μας τα οποία βρήκαν τη θέση τους και στην ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας η οποία και θα συνδιαμορφωθεί προφανώς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως είπα υπό την προεδρία της κας Φον Ντερ Λαιεν. Το γεγονός ότι οι τρεις σημαντικές πολιτικές οικογένειες στηρίζουν την κα Φον Ντερ Λαιεν δίνει και τα μέγιστα δυνατά εχέγγυα για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας που απαιτείται στη μυστική ψηφοφορία που θα λάβει χώρα σε δυόμισι εβδομάδες από τώρα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments