Πολιτική

Γ. Γεραπετρίτης για τα περί «Μακεδόνων του Αιγαίου»: Έχουν πλήρη άγνοια της Ιστορίας

Γ. Γεραπετρίτης για τα περί «Μακεδόνων του Αιγαίου»: Έχουν πλήρη άγνοια της Ιστορίας

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. *ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ EDITORIAL USE * (POOL PHOTO/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)

Ηχηρή παρέμβαση του Έλληνα ΥΠΕΞ.

Αυστηρό μήνυμα έστειλε την Παρασκευή (28/06) το Υπουργείο Εξωτερικών προς τη Βόρεια Μακεδονία, επισημαίνοντας ότι, «η ηγεσία της χώρας συνεχίζει να παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος υπουργός Γ. Γεραπετρίτης τονίζει ότι, «επιπλέον, η Βόρεια Μακεδονία επιστρέφει σε ενέργειες του παρελθόντος που υποδηλώνουν αλυτρωτική διάθεση και πλήρη άγνοια της Ιστορίας».

«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε ήδη αναλυτικά υπ’ όψιν των ομολόγων του στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τις σχετικές παραβιάσεις και θα συνεχίσει να το πράττει».

Επιπλέον, προσθέτει, το θέμα τίθεται σε διεθνές επίπεδο εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης.

«Η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας απομακρύνεται καθημερινά όλο και περισσότερο από τις σχέσεις καλής γειτονιάς που αποτελούν τον πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου».

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γιορντάνα Σιλιάνοφσκα, επανέφερε το θέμα με δηλώσεις της την Πέμπτη (27/06), αναφερόμενη αυτή τη φορά σε «Μακεδόνες του Αιγαίου», επαναφέροντας έτσι τον μακεδονικό αλυτρωτισμό από την πλευρά των Σκοπίων.

Συγκεκριμένα, η Σιλιάνοφσκα σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της χώρας συναντήθηκε με εκπροσώπους των «Παιδιών προσφύγων από τη Μακεδονία του Αιγαίου» και συζήτησε μαζί τους για τους εορτασμούς για τα 75 χρόνια από τον «διωγμό των Μακεδόνων του Αιγαίου».

Τόνισε ότι η «μοίρα και η τραγωδία των 30.000 προσφυγόπουλων και ο Γολγοθάς τους δεν πρέπει να αποσιωπάται ούτε να σχετικοποιηθεί» προσθέτοντας ότι ο σεβασμός και η γνώση του παρελθόντος «δίνει πολύ χώρο για ένα φιλικό μέλλον που προσπαθούμε για το καλό όλων στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη».

Η Σιλιάνοφσκα έκανε σχετική ανάρτηση και στον λογαριασμό που διατηρεί στο «Χ» όπου δηλώνει «Πρόεδρος της Μακεδονίας» σε μια κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ένωσης Συλλόγων Μακεδόνων και προσφυγόπουλων από το αιγαιοπελαγίτικο τμήμα της Μακεδονίας – ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ. Η μοίρα και η τραγωδία 30.000 προσφυγοπαίδων και ο Γολγοθάς τους δεν πρέπει να αποσιωπάται, ούτε να σχετικοποιηθεί».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments