Πολιτική

Η διεύρυνση και η συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Η διεύρυνση και η συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Πηγή Φωτογραφίας: [370419] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τα σενάρια για την Προεδρία ανοίγουν τη στιγμή που τίθεται και πάλι το αίτημα της διεύρυνσης.

Αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είχε ένα σαφές και βαθύ αποτύπωμα στα πολιτικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν σε επίπεδο κορυφής στο Μέγαρο Μαξίμου, αυτό το αποτύπωμα θα μεταφραζόταν αφενός στην ανάγκη χειροπιαστών και μετρήσιμων αποτελεσμάτων στο κυβερνητικό έργο, αφετέρου στην ανάγκη να συνεχιστεί, χωρίς προσκόμματα, η διεύρυνση του ακροατηρίου στο οποίο απευθύνεται η Νέα Δημοκρατία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έδωσαν ξεκάθαρα μηνύματα κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος. Απαντώντας σε αιτιάσεις βουλευτών, ο Μητσοτάκης εξέφρασε τις απόψεις του με σαφήνεια. Ο Π. Μαρινάκης, από την πλευρά του, απέρριψε τα σχόλια για το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος και χαρακτήρισε τη δυνατότητα να συνεδριάζουν με αυτόν τον τρόπο ως ιστορική κατάκτηση. Παρόλο που το αποτέλεσμα δεν ήταν ακριβώς όπως επιθυμούσαν, ήταν μια νίκη με σαφή και ευρεία διαφορά από το δεύτερο κόμμα.

Ο κ. Μαρινάκης εξήγησε ότι ο Πρωθυπουργός αποκρυπτογραφεί τα μηνύματα, τις εισηγήσεις και τις επισημάνσεις, αντιδρώντας σε όσα ειπώθηκαν σχετικά με την ιδεολογική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας. Ανέφερε ότι το κόμμα πάντα έχει την πατρίδα πάνω από το κομματικό συμφέρον, πιστεύει στην κατεύθυνση προς τη Δύση και λαμβάνει αποφάσεις που ευνοούν τους πολίτες. Με αυτόν τον τρόπο απαντά στις φήμες για μια δυνητική στροφή προς τα δεξιά του πολιτικού συστήματος.

Ο στόχος της διεύρυνσης είναι να προσελκύσει τη στήριξη πολιτών από διάφορες πολιτικές αφετηρίες, με σκοπό την πραγματοποίηση σοβαρών μεταρρυθμίσεων και τομών στη χώρα. Η κυβέρνηση επιδιώκει μια “συνειδητή επιλογή” συνεργασίας με στελέχη από διάφορες πολιτικές παρατάξεις, η οποία έχει ήδη αποδειχθεί επιτυχημένη στα μάτια των πολιτών. Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι η κοινή συνισταμένη όλων αυτών των ανθρώπων είναι η ευημερία της ελληνικής κοινωνίας, η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η ενίσχυση της χώρας.

Από αυτή τη δεξαμενή στελεχών προέρχονται και οι άνθρωποι που επιλέγονται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκροτούν το κυβερνητικό σχήμα, με βάση την καταλληλόλητά τους και κρίνονται για την αποτελεσματικότητά τους, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη απέναντι στην κριτική βουλευτών, ότι η παρουσία των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών είναι δυσανάλογη στην κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια των τριών ετών που ακολουθούν μέχρι τις εθνικές εκλογές, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ως στόχο την παραγωγή κυβερνητικού έργου που θα αγγίζει όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής, προκειμένου να αξιολογηθεί η κυβέρνηση με βάση αυτά τα δεδομένα. Είναι γνωστό ότι η υπεροχή στο κέντρο και η προσέλκυση του μεσαίου χώρου αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την επιτυχία σε εκλογικό επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται ότι ανοίγει η συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ακόμα και από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Αν και η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς για τέτοιες συζητήσεις, καθώς υπάρχουν ακόμα έξι μήνες μέχρι να τεθεί το θέμα της επανεκλογής ή διαδοχής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να βάλει «φρένο» στα σενάρια ή τις ενστάσεις, που φέρονται να διατύπωσαν βουλευτές, σημειώνοντας ότι «πέραν του πρόωρου είναι και εξαιρετικά προσβλητικό να συμβαίνει όλο αυτό τόσο νωρίς, όταν αφορά έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της χώρας».

Η απόφαση ανήκει στον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει εκφράσει θερμή υποστήριξη προς την προεδρία της κ. Σακελλαροπούλου. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την απάντηση του κ. Μαρινάκη σχετικά με τις ενστάσεις εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας, που προέκυψαν μετά την ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στα σημαντικά θέματα που έχουμε μπροστά μας και να προχωρήσουμε παρακάτω.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments